Σελίδες

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Τοπωνύµια από ονόµατα εξερευνητών ~


 ΣΥΝΗΘΗΣ τρόπος ονοµασίας µιας περιοχής που ανακαλυπτόταν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των µεγάλων εξερευνήσεων ήταν να πάρει το όνοµα τού εξερευνητή-θαλασσοπόρου που την ανακάλυψε. Το όνοµα αυτό δινόταν άλλοτε απευθείας από τον εξερευνητή, άλλοτε αργότερα προς τιµήν του.

▶ Η Αµερική (νεολατινικό America) οφείλεται στο όνοµα τού Ιταλού θαλασσοπόρου Amerigo Vespucci (1454-1512), ο οποίος πραγµατοποίησε τρία ταξίδια στην αµερικανική ήπειρο και παρέπλευσε τη δυτική ακτή τής Ν. Αµερικής το 1501.
▶ Το όνοµα του Βερίγγειου πορθµού µεταξύ ΒΑ. Ρωσίας και Δ. Αλάσκας (από το γαλλικό détroit de Béring ή το γερµανικό Beringstraße) οφείλεται στον Δανό εξερευνητή και χαρτογράφο Vitus J. Bering (1681-1741), που ηγήθηκε δύο εξερευνητικών αποστολών στην περιοχή για λογαριασµό τού τσάρου Πέτρου τού Μεγάλου και τής Ρωσικής αυτοκρατορίας.
▶ Το όνοµα Βερµούδες τής βρετανικής αποικίας στην Καραϊβική προέρχεται από το επώνυµο τού Ισπανού θαλασσοπόρου Χουάν δε Μπερµούδεθ (Juan de Bermúdez), ο οποίος ανακάλυψε το νησί το 1505.
▶ Το όνοµα Κολοµβία υιοθετήθηκε από τη χώρα το 1819 προς τιµήν τού σπουδαίου εξερευνητή Χριστόφορου Κολόµβου, ο οποίος εξερεύνησε τις ακτές της στο τέταρτο ταξίδι του (1502-1504).
____
Είναι σύνηθες, επίσης, να έχουν το όνοµα θαλασσοπόρου συστάδες νησιών που ανακαλύφθηκαν κατά τις εξερευνήσεις.
▶ Από τον πλοίαρχο Τζέιµς Κουκ (James Cook) πήραν το όνοµά τους οι Νήσοι Κουκ (Cook Islands), σύµπλεγµα από 24 ατόλες και νησιά κοντά στη Νέα Ζηλανδία.
▶ Οµοίως, οι Νήσοι Μάρσαλ, µεταξύ τής Χαβάης και τής Παπούας-Νέας Γουινέας, πήραν το όνοµα τού Βρετανού εξερευνητή Τζον Μάρσαλ (John Marshall), ο οποίος έφτασε στη χώρα το 1788.
▶ Η Τασµανία, µεγάλο νησί νοτίως τής Αυστραλίας, έχει το όνοµα τού Ολλανδού θαλασσοπόρου Άµπελ Τάσµαν (Abel Tasman), ο οποίος πρώτος σηµείωσε την ύπαρξη του νησιού το 1642.
▶ Το Κιριµπάτι, νησιωτική χώρα τού Ειρηνικού Ωκεανού αποτελούµενη από 33 νησιά, οφείλει το όνοµά του σε τοπική παραφθορά τού αγγλικού Gilbert (islands), από το επώνυµο τού Άγγλου θαλασσοπόρου Τόµας Γκίλµπερτ (Thomas Gilbert), ο οποίος διέπλευσε το αρχιπέλαγος αυτών των ατολών το 1788 και στη συνέχεια τις περιέγραψε.
____________________
✏️ από το βιβλίο
Γ. Μπαμπινιώτη «Λεξικό των Κυρίων Ονομάτων»