Σελίδες
▼
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008
VENETIANS GREEK SURNAMES
ΒΕΝΕΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Αρκετα κυκλαδιτικα οικογενειακα ονοματα έχουν τις ρίζες τους βαθειά στο παρελθόν, ξεκινώντας στην Ελλάδα από τον Μάρκο Σανούδο, Ενετό κατακτητή της Νάξου και άλλων κυκλαδίτικων νησιών, το 1207, όπου και εγκατέστησε το Δουκάτο του στη Νάξο.
Ο ίδιος κατέστρεψε το κάστρο τ' Απαλίρου, την τότε πρωτεύουσα της Νάξου και έχτισε τον πύργο του στο νέο Κάστρο στη σημερινή Χώρα και μοίρασε, σύμφωνα με την παράδοση, το υπόλοιπο νησί στους αξιωματούχου ς του, αφού το χώρισε σε 56 τόπους.
Έτσι, έφερε από την Ιταλία και την Ευρώπη διάφορες οικογένειες, ευγενείς και μη, ώστε να κατοικήσουν στη Νάξο.
«Κατά το έτος 1212 ήλθον εν Νάξω οι καθολικοί, ομού με τον αρχηγόν αυτών Δούκα Σανούδον, και εκατώκησαν, εισίν ευγενείς και κατάγονται εκ διαφόρων πόλεων ευρωπαικών.
Αι αρχαιόταται ευγενείς οικογένειαι εισίν αι εξής
Σανούδος Δούξ Duca Sanudo de Venise
Δελακάρσερος Della Carcero
Κρίσπης Crispi d 'Espagne
Βαρότσης Barozzi de Venise
Ιουστινιάνης Giustiniani de Geπes
Γρυμάλδης Grimaldi «»
Λαορεδάνος Laoredano de Venise
Σομμαρίπα Sommaripa «»
Γηράρδης Girardi «»
Μαλατέστας Malatesta «»
Κόκκος Cocco «» νυν Ανατολ.
Βαζαίγιος Basegio «» εξέλειπε
Σφόρτσα
Κάστρη Sforza Castri «»
Κορονέλος Koronelli dΈSΡagne
Μεταγενεστέρως ήλθον οι εξής ευγενείς οικογένειαι
Ραϊμόνδος δε Raimond de da France
Μοδένα Modene Λαστίκ δε Lastic de Vijourou
Βιγουρού
Δε κάμπιςΓοζαδίνος
ΔάμπιςDe Campis Gozadini DambidΊta1ίa
ΔελαρόκαςDellaRocca«»
Αι εξής απλαί καθολικαί οικογένειαι, καταγόμεναι εκ διαφόρων μερώντης Δυτικής Ευρώπης εκατώκησαν εις το Νεοχώριον, οίτινες έλθοντες εις μικτούς γάμους μετά των Ανατολικών, εγένοντο τα τέκνα του Ανατολικού δόγματος, και εξ αυτών οι υπολειπόμενοι εισίν Ανατολικοί.
Δόβελος
Γκίλης
Δέτσι
Κούλης
Κουρλέτης
Λύκαρης
Ζαούρης
Βίλλιας
Γάτος
Βουραζέρης
Γασπαρίνης
Σκλαβούνος
Καρδαμίτσης
Φακουρέλης
Κορνάρος
Φουτρής
Κοδοφρέος
Βιάνης
Ζούλης
Γας
Βαρβαρίγος
Αρκόλεος
Ποσατσής
Καζανόβας
Βελίτσας
Γαβράνος
Ζάγος
Κάλφος
Δεσδές
Μούγγος
Γάλφος
Αρώνης
Ρώσις
Γουάνος
Γκοβέος
Βελόνιας
Καστελάνος
Δράγαζη ς
Μανέτας
Ρουγγέρης
Ζέππος
Βενιέρης
Πίκουλος
Σκλαβάτσος
Δεγαίτας
Δασλιβοίας
Βάλιος
Βονάκης»
(Κατάλογος των κατοίκων του κάστρου, Δουκών, αρχόντων, απλών οικογενειών, από ανέκδοτη χειρόγραφη ιστορία της Νάξου του Ιακ. Γκριμάλvτι -190ς αιώνας, αποκείμενη στο Αρχείο Νάξου)
ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΔΕΤΣΗΣ σύμφωνα με το πρώτο καταγεγραμμένο στοιχείο που έχουμε, απαντάται στο έτος 1537 (παπα-Ιάκωβος Δάτζης). Αρχικά συναντάται μόνο στη Νάξο και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Δαμαριώνα.
Με το πέρασμα των αιώνων και με τη μετανάστευση, η διασπορά του επιθέτου έγινε σε όλη την Ελλάδα.Έτσι σήμερα συναντάμε φαμίλιες μόνιμα εγκατεστημένες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη (ερχόμενοι από Κωνσταντινούπολη), στο Βόλο (ερχόμενοι από Κωνσταντινούπολη), στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Καστοριά ,Μυκονο αλλά και αλλού, όπως στην Αυστραλία, Αμερική,Γαλλια κλπ.
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσετε τα ελληνικά επίθετα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να αναρτήσετε και την ετυμολογία των επωνύμων Νταλαμάγκα ή Νταλαμάνγκα ή Δαλαμάγκα, επώνυμα τα οποία τα βρήκα
αυτούσια σε Ιταλούς και Ισπανούς (Dalamaga) και στα οποία έψαξα και βρήκα την ετυμολογική ρίζα ακόμη και το σχετικό οικόσημο.
Τα επώνυμα αυτά τα συναντούμε στα Δυτικά παράλια της Ελλάδας, κυρίως στην Ηπειρο-Νομός Πρεβέζης.
Προέρχεται από τα συνθετικά de la/da la (της -γενική πτώση-, αυτό το συνθετικό το συναντάμε και στη γαλλική-ιταλική γλώσσα σε πολλά επώνυμα, πχ Da Vinci) και του επιθέτου magnus/magna (λατινικά: Μεγάλος-Μεγάλη). Μάλιστα και η Μεγάλη Ελλάδα αποκαλείται La Magna Graecia.
Στην Ισπανία μάλιστα υπάρχει και η πόλη La Manga η οποία βρίσκεται στη Νότιο-Ανατολική Ισπανία (περιοχή Murcia, Spain).
Όταν ζούσα στις Βρυξέλλες, μου έκανε τρομερή εντύπωση που συνάντησα το ίδιο επώνυμο κυρίως σε Ιταλούς αλλά και Ισπανούς.
Η Γαλλίδα καθηγήτρια Λατινικών βρήκε αμέσως την ετυμολογία του επωνύμου.
Μάλιστα αρκετά επώνυμα στο χωριό μας έχουν λατινική προέλευση (Νταλούκας- Da louka ή Da Luca, του Λουκά; Ντεγιάννης-De Gianni, του Ιωάννη) και αυτό
γιατί όλος ο Νομός Πρέβεζας είχε υποστεί επιδρομές από Νορμανδικά και Ενετικά φύλα.
Θα σας παρακαλούσα να αναρτήσετε τη σχετική ετυμολογία του επωνύμου Νταλαμάγκα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΕΓΙΝΕ ΗΔΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά μπορείτε να μου πείτε το Κούλης και η αντιστοιχη οικογενεια απο που καταγονταν;; Νομιζω οτι ειναι απο την Βενετια και εχω συγκεντρωσει αρκετα στοιχεια που συνηγορουν σε αυτο..α)Η οικογνεια ακολουθει κατα ποδας το βενετσιανικο στοιχειο..πρωτα στην ηπειρο (Δυρραχιο) στην συνεχεια στην Ναξο και επειτα στην ενετοκρατουμενη πελοπονησσο. β)γιαγιαδες ζουν ακομα και εχουν ονοματα οπως Βενετια (κατι ασυνιθιστο για την εποχη που γεννηθηκαν αυτοι οι ανθρωποι και περιεργο ονομα για εναν γηγενη Μωραιτη...Αν εχετε καποιο παραπανω στοιχειο θα το εκτιμουσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορειτε σας παρακαλω να με βοηθησετε με το επωνυμο Μαρνέζος; Συμφωνα με το blog ειναι Βενετσιανικο (ή γενικοτερα Ιταλικο) λογω της καταληξης -έζος. (Ισως και το προθεμα Μαρ
ΑπάντησηΔιαγραφήνα προερχεται απο το Ιταλικο mare (θαλασσα - θαλασσινος). Παντως η αμεση καταγωγη της οικογενειας (προπαππους ,παππούς) ειναι απο την περιοχη της Σμυρνης. Το ονομα σημερα συνανταται σε Αγρίνιο και Σάμο).
Ευχαριστω.
Γεια σας, Θα ειθελα να μαθω για το επιθετο Μπενετος καταγωγη απο Κρητη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας... Θέλω να γυρίσω πίσω στη βενετια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας! Θα ήθελα να μάθω για το επίθετο Μουγγός. Απο όσο έψαξα έχει καταγωγή απο Εστονία, αλλά βρήκα και κάτι άλλο παράξενο και θέλω τη βοήθειά σας. Μπορείτε να βρείτε αν συσχετίζεται με το επώνυμο Khan; Σας παρακαλώ, είναι σοβαρό, βρήκαμε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορουμε να προσδιορίσουμε ακριβή στοιχεία. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή