Σελίδες

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η ΑΡΧΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επικρατήν σήμερον η άποψη ότι η αρχαία ελληνική δημοκρατία .... ήταν το τέλειο πολίτευμα όπου όλοι είχαν λόγο και επικρατούσε πάντα(ή σχεδόν πάντα) το σωστό , το κοινό καλό.

 Αυτη η άποψη έχει φτιαχτεί τον τελευταίο αιώνα με σκοπό την συντήρηση της σημερινής δημοκρατίας. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν οι πρώτοι (Πελασγοί)Αθηναίοι ήταν εγκαταστημένοι το 6.000π.χ. στα μέρη της αττικής και από το(και το) 2.000π.χ. και παραπέρα οι Αθηναίοι άρχισαν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμού σε όλα τα τριγύρω μέρη.
Το καθεστώς τους ήταν η Βασιλεία μέχρι και την θυσία του Κόδρου. Μετά τον Κόδρο οι Αθηναίοι κατάργησαν την Βασιλεία επειδή πίστευαν πως κανένας δεν ήταν άξιος να τον διαδεχτεί. Έτσι επικράτησε το καθεστώς του ισόβιου άρχοντα, που άρχοντας ανακηρύχτηκε ο γιος του Κόδρου , Μέδωνας. Μέτα προήλθε η ένωση των πόλεων της Αθήνας.
Το 594π.χ. ο Σόλων καθιέρωσε ένα είδος δημοκρατίας το οποίο κράτησε μέχρι το 561π.χ. που έγινε "τύραννος" ο Πεισίστρατος. Μέτα το 508π.χ. ο Κλεισθένης εγκαθιδρύει την λεγόμενη Αθηναϊκή Δημοκρατία. Έτσι και φτάνουμε στην εποχή του Περικλέους.
Ο πληθυσμός των Αθηναίων κατά την Δημοκρατία υπολογίζεται ότι είχε 21.000 πολίτες, 10.000 μέτοικοι και .... 400.000 δούλοι!(δες απογραφή του Δημητρίου Φαληρέα) Δηλαδή η αναλογία ήταν περίπου 20δούλοι/1ελευθέρος!
Δηλαδή αν σήμερα πάρουμε ώς υπόδειγμα την Αρχαία Δημοκρατία θα πρέπει ο καθένας να έχει απο 20 δούλου δηλαδή απο 200.000.000 δούλους όλη οι Έλληνες!ή περίπου(σχετικός) οι 500.000 Έλληνες να είμαστε ελεύθεροι και οι υπόλοιποι δούλοι!(1)
Οι Αθηναίοι κάτα την Δημοκρατία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ιμπεριαλιστές εναντίον των Ελλήνων.
 Όλοι θα ξέρετε το κοινό συμμαχικό ταμείο, το οποίο το πήραν με την Βία οι Αθηναίοι και ανάγκαζαν όλους να τους πληρώνουν φόρο και να δίνουν πλοία και όποιος δεν "πειθαρχούσε" (π.χ. Σάμιοι) τον κατέστρεφαν ολοκληρωτικά.
Επίσης οι Αθηναίοι ήταν οι πρωτομάστορες της αποικιοκρατίας , είχαν τις"κληρουχίες" όπου έπαιρναν δια της ισχύει τους εδάφη από ξένες πόλης. Υπήρξαν φοβερά σοβινιστικοί και απολυταρχικοί και για αυτό η Αθηναϊκή αλαζονική δημοκρατία ήταν η κυρία αιτία του πελοποννησιακούς πολέμου(εμφυλίου) και της καταστροφής του εαυτού της.
Στην αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ως εξής τα πράγματα :
(α) Οι βουλευτές δεν εκλέγοντας δια ψηφοφορίας(δια εκλογών) αλλά τυχαία μέσα από το κλήρο(στην Σπάρτη οι έφοροι εκλέγονταν με ψήφο)
 (β)Οι γυναίκες δεν είχαν κανένα πολιτικό δικαίωμα (σε αντίθεση με την Σπάρτη)
(γ) Ποιόν θα έπαιρνε για σύζυγο η γυναίκα καθορίζονταν από το πατέρα της(κάτι που στην Σπάρτη απαγορευόταν)
Τέλος , πλήθος αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων τιμωρήθηκαν για τις απόψεις τους. 
Οι δούλοι είχαν μόνο κάποια ελάχιστα δικαιώματα π.χ. Να μην μπορούν να τους βαράνε οι αφέντες τους , αλλά μόνο με απόφαση δικαστηρίου να τους βαράει το κράτος σαν τιμωρία (λ.χ. επειδή ήταν ανυπάκουοι) ή να μπορούν να κάνουν ένα είδος "μήνυσης" στους αφέντες τους αν τους βαρέσουν. Αλλά κατά ουσία υπήρξαν δούλοι, υπάκουοι των αρχόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου