Μερικές διευκρινήσεις και θεμελιώδεις διαφορές ομως του πως είχε εφαρμοστεί και κατά πόσο μοιάζει αυτό που έχουμε σήμερα με αυτό που εφάρμοσαν έστω για ένα αιώνα περίπου οι Αρχαίοι Ελληνες; - Στην Αρχ.Ελλάδα για τα πολιτειακά αξιώματα δηλ τον σημερινό πρωθυπουργό, υπουργούς κλπ δεν γίνονταν εκλογές όπως απο λάθος νομίζουμε, αλλά κλήρωση! στην οποία μπορούσε να κληρωθεί ο οποιοσδήποτε πολίτης!
Οπως έλεγε και ο Αριστοτέλης "ελεύθερος πολίτης είναι αυτός που μπορεί να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί".
Η πολιτική δεν ήταν κάτι που ήθελε κάποια ειδικότητα αλλά κάτι που ο καθένας ήταν υποχρεωμένος να κάνει.
Ισως απο εκεί να έχει μείνει το γνωστό "..ρε με κάνεις πρωθυπουργό για κάνα χρόνο να δεις.."
Κι αυτό γιατί θεωρούσαν οτι η γνώμη του καθενός έχει την ίδια βαρύτητα( επειδή ήταν σοβαροί βέβαια άφηναν έξω τις γυναίκες).
- Επειδή θεωρούσαν αυτό ανακάλυψαν τις εκλογές, αλλά μόνο για ειδικές δουλειές πχ τον υπεύθυνο να χτίσει έναν ναό, τον στρατηγό μιας εκστρατείας.
- Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου(!) κατάλαβαν οτι τους νόμους και τους θεσμούς τους δημιουργούν( ή είχαν δημιουργήσει) άνθρωποι για τους ανθρώπους και δεν προέρχονται απο κάποια υπερβατική αρχή άρα δεν αξίζουν να διατηρούνται αν είναι αναχρονιστικοί ή επειδή το λέει η παράδοση.
Τιμούσαν βέβαια τους θεούς με τον τρόπο τους αλλά και αυτούς τους θεωρούσαν μέρος του κόσμου και όχι δημιουργούς του, συνεπώς το πως θα ζήσουν(τι νόμους τι θεσμούς θα φτιάξουν) θα το αποφάσιζαν μεταξύ τους χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Δυστυχώς η τελευταία δημοκρατική κοινωνία στην Ελλάδα τελείωσε το 404 πχ και απο εκεί και πέρα μεσολάβησαν Ελληνιστικοί ηγεμόνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί Αυτοκράτορες ακι Εκκλησιοκρατία, Τούρκοι και Κοτζαμπάσηδες, ξανά Βασιλιάδες, Δικτατορίες κλπμε αποτέλεσμα να γνωρίσουμε κάτι σαν δημοκρατία εδώ και 34 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου