Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΠΩΝΥΜΑ-ΟΝΟΜΑΤΑ

Κλασσικά Βυζαντινά : Βρανάς, Λεμονής, Πρωτόπαπας, Μοσχωνάς, Μαγγίνος, Βαλάντης, Πρωτονοτάριος, Νοτάριος, Δρόσος, Κρυστάλλης, Πανορμίτης, Μαργαρίτης, Νότης, Νοταράς, Γλυνός, Γληνός, Βάρδας, Βαρδής, Πολύζος, Δεδούσης, Ζαρίφης, Βενέτης, Αετός, Κυριαζής, Αρχοντής, Σπανός, Φάνος, Σπάθης, Βαρδής, Βαλάντης, Βαλάσης, Αυγερινός, Μάνθος, Παίσιος, Γαβαλάς, ,Τσάνος, Ολόβολος, Σκαρλάτος, Μανουήλ, Πολυμέρης, Ευταξίας, Τριάντης, Γαλάτης, Βρεττός, Θέμελης, Βατάτζης, Βεργής, Κάραλης, Κυρίτσης, Πάγκαλος, Αγαλιανός, Ρωμανός, Ρήγας, Ράλλης, Βατός, Στασινός, Μόσχος, Ρηγίνος, Ρίζος, Ριζάριος, Ρούσσος, Ρουσέτος, Έξαρχος, Σακκελλάριος, Λιβέρης, Λάσκαρης, Λιονταρής, Δράκος, Δρακούλης, Γκόλφης, Γκολφίνος, Γενναίος, Γαϊτάνος, Γιασεμής, Δούκας, Δίκαιος, Κομνηνός, Σχολάριος, Στάικος, Δραγούμης, Γιάγκος, Εκήβολος, , Κύρκος, Ιερεύς, Ισαάκιος, Γιακουμής, , Σέβος, Ακύλας, Νοτάρης, Αναγνώστης, Αστέριος, Αξιώτης, Τάσσος, , Βασιλικός, Σταυράκιος, Παγώνης, Βελισσάριος, Φραγκιάς, Καλογιάννης, Αλεξινός, Νομικός, Ναρσής, Αριστάκης, Μαυριανός, Αρέστης, Ιωαννίκιος, Ονούφρης,Πανταζής, Παλαιολόγος,Ρένος, Ρενάτος, Σταυριανός, Σερεμέτης, Σερέτης.
Λατινοβυζαντινά : Ρουφίνος, Μαρκιανός, Μαυρίκιος, Βαλέριος, Τίτος, Αιμιλιανός, Βαλεντινιανός, Ιουστίνος, Ιουστινιανός, Ιουλιανός, Βάλης, Φαβιανός, Αυγουστίνος, Γερμανός, Ιοβιανός, Ιγνάτιος, Πατρίκιος, Τιβέριος, Τραϊανός, Πρίσκος, Αύγουστος.
Φραγκοβυζαντινά : Δομένικος, Δομέστικος, Φραντζής, Λεονάρδος, Φλουρής, Λουίζος, Φραντζέσκος, Μπατίστας, Δονάτος, Τζανέτος, Ιώσηππος, Λίβιστρος.
Αρχαιοβυζαντινά : Ζήνων, Πανάρετος, Μένανδρος, Μελίτων, Ανδρόνικος, Φιλάρετος, Φωκάς, Φωκίων, Ηράκλειος, Ηρακλεωνάς, Κλεάνθης, Λέων, Καλλίμαχος, Καλλίστρατος, Παντολέων, Φιλιππικός, Αντύπας, Γλαύκος, Υπάτιος, Ερωτόκριτος, Σοφιανός, Πάμφιλος, Νάρκισσος, Ιμέριος.
Χριστιανικά : Ευστράτιος, Μηνάς, Αρτέμιος, Αλέξιος, Βασίλειος, Μιχαήλ, Δαμασκηνός, Αρσένιος, Δημήτριος, Άγγελος, Νείλος, Γεννάδιος, Παφνούτιος, Ιωάννης, Στέφανος, Θεόδωρος, Ευμάθιος, Λουκάς, Αγαπητός, Στέργιος, Ισίδωρος, Θεοτόκης, Θεολόγος, Θεωνάς, Ησύχιος, Πρόδρομος, ΠοΕπώνυμα του παρελθόντος- Βυζαντινοί αξιωματούχοι/11-12ος αιων.

Ονοματεπώνυμα βυζαντινών αξιωματούχων, σε διάφορα μέρη της επικράτειας από σφραγίδες που έχουν βρεθεί, από τον 11ο και 12ο αιώνα.
Αγιοζαχαρίτης Θεόδωρος 11ος
Αλυάτης Ιωάννης 12ος
Αλωπός Λέων 11ος
Αμασειανός Θεόδωρος 11ος
Ανεμάς Ιωάννης 11ος
Αντίοχος Κωνσταντίνος 11ος
Βαρδάλης Θεόδωρος 12ος
Βατάτζης Βρυέννιος 11ος
Γηράρδος Λέων 12ος
Δομεστικόπουλος 11ος
Δούκας Ιωάννης 11ος
Δρόσος Γεώργιος 11ος
Εξώτροχος Μανουήλ 13ος
Ερωτικός Βάρδας 11ος
Ιεράκης 11ος
Καβάσιλας Αλέξανδρος 11ος
Καλαμάνος 12ος
Καλαμαράς Ακίνδυνος 12ος
Καλλιέργης Θεόδωρος 11ος
Καλόγνωμος Λέων 12ος
Καλομαλάς Νικόλαος 11ος
Καμύτζης Κωνσταντίνος 12ος
Καραβιτηνός Ιωάννης 11ος
Καριανίτης Ιωάννης 12ος
Καρμαλίκης Θεόδωρος 11ος
Κεντηνάρης Χριστόφορος 11ος
Κόκκινος Βασίλειος 11ος
Κουλούκης Λέων 11ος
Κουνερής Λέων 11ος
Κρατερός Κωνσταντίνος 11ος
Κριθαράς Ιωάννης 12ος
Κριτόπουλος Ιωάννης 12ος
Κυριώτης Ιωάννης 11ος
Το επίθετο Λαζαρόπουλος, το οποίο υπάρχει σε σφραγίδα του 1050 από τον αυτοκρατορικό γραμματέα Στέφανο Λαζαρόπουλο. Επίσης, ο κατά κόσμον Ιωάννης και κατά την εκκλησία Ιωσήφ Λαζαρόπουλος.

Ο Ιωσήφ Λαζαρόπουλος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα περί το 1310. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Ήταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Θεοφάνη και του Κωνσταντίνου. Λίγο πριν από το 1340 τιμήθηκε με το αξίωμα του σκευοφύλακος στο ναό της μονής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος. Το 1340, μετά το θάνατο του αυτοκράτορα της ΤραπεζούνταςΒασιλείου Μεγάλου Κομνηνού και την άνοδο στο θρόνο της πρώτης συζύγου του, της Ειρήνης Παλαιολογίνας, ο Λαζαρόπουλος αναγκάσθηκε εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του και να ακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Τραπεζουντία, χήρα του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού, και τα δύο ανήλικα τέκνα της κατά την περίοδο της εξορίας τους. Τον συνόδευε ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνος, ενώ η σύζυγός του και ο μικρότερος γιος του παρέμειναν στην Τραπεζούντα.1

Το 1349, όταν ο αυτοκράτωρ Μιχαήλ Μέγας Κομνηνός ήταν πλέον άρρωστος και σε προχωρημένη ηλικία, ο Λαζαρόπουλος, ύστερα από υπόδειξη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού (1347-1354), επέστρεψε στην Τραπεζούντα με σκοπό να προετοιμάσει το κλίμα για την έλευση και την άνοδο στο θρόνο του Αλεξίου Γ' Μεγάλου Κομνηνού, γιου του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού και της Ειρήνης Τραπεζουντίας.2 Μετά την ανάρρησή του, ο νέος αυτοκράτορας τον τίμησε για τη συμβολή του στην προσπάθειά του να ανέλθει στο θρόνο. Έτσι, μετά το θάνατο του μητροπολίτη Τραπεζούντος Νήφωνος Πτερυγιωνίτη (Μάρτιος 1364), επελέγη ο Ιωάννης Λαζαρόπουλος για να τον διαδεχθεί. Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε το επόμενο έτος (Απρίλιος 1365) στην Κωνσταντινούπολη από τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φιλόθεο. Στην Τραπεζούντα επέστρεψε την Κυριακή του Πάσχα (13 Απριλίου 1365) και την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του. Κατά τη χειροτονία του φαίνεται ότι έλαβε το όνομα Ιωσήφ.

Για τη δράση του Ιωσήφ Λαζαρόπουλου ως μητροπολίτη Τραπεζούντος δεν υπάρχουν στοιχεία. Εποίμανε τον λαό της Τραπεζούντας μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 1367, οπότε και παραιτήθηκε από το μητροπολιτικό θρόνο για άγνωστους λόγους. Είναι πιθανόν ο Ιωσήφ να ήλθε σε σύγκρουση με τον Αλέξιο Γ΄, γεγονός διόλου ασύνηθες για τις σχέσεις των αυτοκρατόρων με τους μητροπολίτες Τραπεζούντος. Αρχικά ο μητροπολίτης αποσύρθηκε στη μονή Ελεούσης, μια παράκτια μονή της Κερασούντος, ενώ στη συνέχεια, εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών των Τουρκομάνων, ζήτησε καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη, όπου πιθανότατα υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του. Η υπόθεση ότι ο Λαζαρόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στην Κωνσταντινούπολη ενισχύεται από το γεγονός ότι εμφανίζεται να υπογράφει την πράξη της ενδημούσας συνόδου του Ιανουαρίου 1368, με την οποία δινόταν η μητρόπολη του Πυργίου κατ' επίδοσιν στον μητροπολίτη Εφέσου Θεοδώρητο. Στη συνέχεια εικάζεται ότι επανήλθε στην Τραπεζούντα μέχρι τον Ιούλιο του 1368, οπότε αναχώρησε οριστικά για την Κωνσταντινούπολη.
Πέθανε πριν από τον Δεκέμβριο του 1369.
Λαμψιώτης Ιωάννης 12ος
Λαπαρδάς Ιωάννης 13ος
Λιβαδάρης Γαβριήλ 11ος
Λιθοκαστρίτης Λέων 11ος
Μαλέσης Ιωάννης 11ος
Μάτζας Μιχαήλ 11ος
Μάτζαρης Μιχαήλ 11ος
Μαυροκατάκαλος Δημήτριος 12ος
Μητρόπουλος Κωνσταντίνος 11ος
Μουζάκης Νικήτας 11ος
Μουρμούρης Βασίλειος 11ος
Μουστάκης Κωνσταντίνος 11ος
Μυραλίδης Μιχαήλ 11ος
Μωροϊάννης Λέων 11ος
Ξιφίας Ευστάθιος 11ος
Παγωμένος Ιωάννης 11ος
Παλαιώτης Μιχαήλ 11ος
Πελαμήδης Γεράσιμος 11ος
Πεπανός Λέων 12ος
Πολιτόπωλος Γεώργιος 11ος
Πτωχός Κωνσταντίνος 11ος
Σαγόπουλος Μιχαήλ 11ος
Σαρακηνόπουλος Ιωάννης 12ος
Σαραντηνός Νικηφόρος 11ος
Σγουρός Λέων 12ος
Σκριβάς Βασίλειος 11ος
Σπανογρηγόρης Ιωάννης 11ος
Σπαρτηνός Ιωάννης (Θεσσ/κη) 13ος
Τατίκης Μανουήλ 12ος
Χαμάρετος Λέων 11ος
Χρύσανθος Ιωάννης 12ος
Χωριάτης Νικήτας 10ος
Πηγή: Ch. Stavrakos, Die byzantinischen Bleisiegel mit Familiennamen aus der Sammlung des Numismatischen Museums Athen, Wiesbaden 2000 [reviewed by Cl. Sode in Byzantinische Zeitschrift 95 (2002), 168-170 and J. Nesbitt in Speculum 77 (2002), 996-998]

 Επίθετα βυζαντινών-7ος ώς 9ος αιώνας (α)
Μέση βυζαντινή περίοδος. Είναι η περίοδος όπου αρχίζουν να εμφανίζονται με τη μορφή επιθέτων προσδιορισμοί που όχι πολύ αργότερα θα είναι ο κανόνας τουλάχιστον στον μεσαιωνικό ελληνικό κόσμο.
Τα επίθετα που ακολουθούσαν το βαφτιστικό των κατοίκων της αυτοκρατορίας, από τον αυτοκράτορα ως το μικρότερο υπήκοο, προέρχονταν και τότε κυρίως από φυσικά χαρακτηριστικά του φέροντος (π.χ. Σαραντάπηχος, Κολοβός, Ξανθός, Κοντομύτης) , επάγγελμα ή ιδιότητα (Τοξαράς, Ασβεστάς, Έξαρχος), ψυχικά χαρακτηριστικά ( π.χ. Αγέλαστος, Σκληρός), από βαφτιστικά ονόματα (π.χ. Μαρτινάκιος, Κωνσταντινάκης) κ.α. .
Στις μεσαιωνικές πηγές αυτά τα επίθετα καλούνται είτε «επίκλην» , είτε «επίκλησις» ή «επωνυμίαν» (1) , και τα περισσότερα από αυτά ακούγονται οικεία στους σημερινούς Έλληνες.
Ευφροσύνη Αγέλαστος (δεύτερο μισό 9ου αιων., Πελοπ/κη οικογένεια)

Ιωάννης Εξαβούλης (αρχ.9ου αιώνα)

Ιωάννης Αγγούρης (9ος αιώνας, ευνούχος)

Κωνσταντίνος Σαραντάπηχος (8ος αιώνας, Θέμα Ελλάδος)

Κωνσταντίνος Κοντομύτης (πρώτο μισό 9ου αιώνα, Στρατηγός Θρακησίων /Σικελίας)

Κωνσταντίνος Μαρτινάκιος ( 9ος αιώνας)

Κωνσταντίνος Τοξαράς ( δεύτερο μισό 9ου αιώνα)

Λέων Γομοστός (9ος αι., ένας από τους Μακεδόνες αιχμάλωτους των Βουλγάρων)

Μαρίνος Έξαρχος ( 8ος αιώνας, κόμης Οψικίων)

Σισίννιος Ρεντάκης (πρώτο μισό 8ου αιώνα)

Θεόδωρος Κουφαράς (9ος αιώνας)

Θεόδωρος Σκληρός (9ος αιώνας)

Τυροπούλης (7-9ος αιώνας, Αθήνα)

Κλάδος (επων. 9-10ος αι., Θέμα Ελλάδος)

Κωνσταντίνος Κασσυματάς (πρώτο μισό 9ου αι., κοσμικό όνομα του πατρ. Αντώνιου)

Βασίλειος Πελοποννησίτης ( 9ος αιώνας, σπαθαροκανδιδάτος)

Γρηγόριος Κεντροκούκουρος (πρώτο μισό 9ου αιώνα, Προικόννησος)

Γρηγόριος Ασβεστάς ( 9ος αιώνας, Συρακούσες, επίσκοπος)

Ιωάννης Αβάστακτος ( 7ος αιώνας, Κρήτη, εννιάχρονο παιδί-νεκρική επιγραφή)

Ιωάννης Απλάκης ( πρώτο μισό 9ου αιώνα, Μακεδονία, Μονοστράτηγος)

Ιωάννης Κολοβός ( 9ος αιώνας, Θεσσαλονίκη)

Ιωάννης Στομοπατάς ( 7-9ος αιώνας)

Κωνσταντίνος Ποδοπάγουρος (8ος αιώνας, Κωνσταντινούπολη, Λογοθέτης)

Λέων Κουτζοδάκτυλος ( περ.771, Θέμα Θρακησίων)

Λέων Κλόκας ( περ.800, Σινώπη, Ελενόποντος, σακελλάριος)

Λέων Κότζης (ή Κοτζής, περ.850, Αθήνα, επιγραφή στον Παρθενώνα, Στρατηγός)

Λέων Λαλούδιος ( 9ος αιώνας, εικονομάχος)

Λέων Κρητικός ( 9ος αιώνας, πατρίκιος)

Νικήτας Αλεξίου (9ος αι., Βιθυνία, βασιλικός μανδάτωρ)

Θεόδωρος Καρτερούκας ( πρώτο μισό 8ου αιώνα, Καππαδικία)

Θεόδωρος Ξανθός ( 7-9ος αι., ιατρός)

Θεοφάνης Λαρδότυρος ( μέσα 8ου αιώνα, Κρήτη)

Βαμβαλούδης (9ος αιώνας, δρομέας των Πρασίνων στον Ιππόδρομο επί Μιχαήλ Γ’)

Χαρίτων Χηνόπουλος ( 9ος αιώνας, ευνούχος κάτοχος οικιμάτων στην Κωνσταντινούπολη)

«Διήγηση περί της Αγίας Σοφίας», Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως

Βασίλειος Πετεινάκης ( 10ος αιώνας, πατρίκιος, Συνεχιστές Γεωργίου Μοναχού)

Θεόδωρος Κολοκύνθης (9ος αιώνας, «Διήγηση περί της Αγίας Σοφίας», Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως)

Κανακάρης (9ος αιώνας, Παυλικιανός, Μελιτήνη )

Κωνσταντινάκης ( 9ος αιώνας, βασιλικός διάκονος(2))

Κυρίτζιος (8ος αιώνας, κόμης της κόρτης-βασιλικός σπαθάριος, Μακεδονία, (2) ).

Μυξάρης (9ος αιώνας, Γεώργιος Μοναχός-Χρονογραφία)
Λέων Κατακαλίτζης ( 9ος αιώνας, Γεώργιος Μοναχός-Χρονογραφία)
Μιχαήλ Αντίγονος (9ος αιώνας, Γεώργιος Μοναχός-Χρονογραφία)
Ιωάννης Τουβάκης (9ος αιώνας, Γεώργιος Μοναχός-Χρονογραφία)
Βιβλιογραφία-Πηγές:
(1)Λεξικό Σούδα, 2383 : Επίκλην> επωνυμίαν.
(2)Zacos, G. and Veglery, A., Byzantine Lead Seals, vol. I (in 3 parts) (Basel, 1972)
-Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit, Abteilung I: 641–867, Friedhelm Winkelmann , Ralph-Johannes Lilie
-Συνεχιστής Γεωργίου Μοναχού, Βίοι νέων βασιλέων, Bekker, I. (ed.), Theophanes Continuatus, Ioannes Cameniata, Symeon Magister, Georgius Monachus (Corpus scriptorum historiae Byzantinae, Bonn 1838)
-Χρονογραφία, Γεωργίου Μοναχού
-«Διήγηση περί της Αγίας Σοφίας», Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως

52 σχόλια:

  1. θα ηθελα να γνωριζω περισσοτερα για το επιθετο ΖΑΒΟΛΕΑΣ απο ΜΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβολιές = Ζαβολιές και κατάληξη -έας της Μεσσηνιακής Μάνης
      Αυτός που πειράζει (το πειραχτήρι).

      Διαγραφή
  2. ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχετε κάποιο στοιχείο για το επίθετο καραπαναγιώτης ή καραχρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ψαχνω ακριβως για το πρωτο επιθετο και εγω αδερφε..απο που εισαι;

      Διαγραφή
  4. ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΠΟΥΛΑΣΙΚΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχετε κάποιο στοιχείο για το επίθετο Μπαλατσος από Γρεβενά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχετε παραλείψει το επίθετο Λαζαρόπουλος, το οποίο υπάρχει σε σφραγίδα του 1050 από τον αυτοκρατορικό γραμματέα Στέφανο Λαζαρόπουλο. Επίσης, ο κατά κόσμον Ιωάννης και κατά την εκκλησία Ιωσήφ Λαζαρόπουλος.

    Ο Ιωσήφ Λαζαρόπουλος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα περί το 1310. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Ήταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Θεοφάνη και του Κωνσταντίνου. Λίγο πριν από το 1340 τιμήθηκε με το αξίωμα του σκευοφύλακος στο ναό της μονής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος. Το 1340, μετά το θάνατο του αυτοκράτορα της ΤραπεζούνταςΒασιλείου Μεγάλου Κομνηνού και την άνοδο στο θρόνο της πρώτης συζύγου του, της Ειρήνης Παλαιολογίνας, ο Λαζαρόπουλος αναγκάσθηκε εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του και να ακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Τραπεζουντία, χήρα του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού, και τα δύο ανήλικα τέκνα της κατά την περίοδο της εξορίας τους. Τον συνόδευε ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνος, ενώ η σύζυγός του και ο μικρότερος γιος του παρέμειναν στην Τραπεζούντα.1

    Το 1349, όταν ο αυτοκράτωρ Μιχαήλ Μέγας Κομνηνός ήταν πλέον άρρωστος και σε προχωρημένη ηλικία, ο Λαζαρόπουλος, ύστερα από υπόδειξη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού (1347-1354), επέστρεψε στην Τραπεζούντα με σκοπό να προετοιμάσει το κλίμα για την έλευση και την άνοδο στο θρόνο του Αλεξίου Γ' Μεγάλου Κομνηνού, γιου του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού και της Ειρήνης Τραπεζουντίας.2 Μετά την ανάρρησή του, ο νέος αυτοκράτορας τον τίμησε για τη συμβολή του στην προσπάθειά του να ανέλθει στο θρόνο. Έτσι, μετά το θάνατο του μητροπολίτη Τραπεζούντος Νήφωνος Πτερυγιωνίτη (Μάρτιος 1364), επελέγη ο Ιωάννης Λαζαρόπουλος για να τον διαδεχθεί. Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε το επόμενο έτος (Απρίλιος 1365) στην Κωνσταντινούπολη από τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φιλόθεο. Στην Τραπεζούντα επέστρεψε την Κυριακή του Πάσχα (13 Απριλίου 1365) και την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του. Κατά τη χειροτονία του φαίνεται ότι έλαβε το όνομα Ιωσήφ.

    Για τη δράση του Ιωσήφ Λαζαρόπουλου ως μητροπολίτη Τραπεζούντος δεν υπάρχουν στοιχεία. Εποίμανε τον λαό της Τραπεζούντας μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 1367, οπότε και παραιτήθηκε από το μητροπολιτικό θρόνο για άγνωστους λόγους. Είναι πιθανόν ο Ιωσήφ να ήλθε σε σύγκρουση με τον Αλέξιο Γ΄, γεγονός διόλου ασύνηθες για τις σχέσεις των αυτοκρατόρων με τους μητροπολίτες Τραπεζούντος. Αρχικά ο μητροπολίτης αποσύρθηκε στη μονή Ελεούσης, μια παράκτια μονή της Κερασούντος, ενώ στη συνέχεια, εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών των Τουρκομάνων, ζήτησε καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη, όπου πιθανότατα υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του. Η υπόθεση ότι ο Λαζαρόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στην Κωνσταντινούπολη ενισχύεται από το γεγονός ότι εμφανίζεται να υπογράφει την πράξη της ενδημούσας συνόδου του Ιανουαρίου 1368, με την οποία δινόταν η μητρόπολη του Πυργίου κατ' επίδοσιν στον μητροπολίτη Εφέσου Θεοδώρητο. Στη συνέχεια εικάζεται ότι επανήλθε στην Τραπεζούντα μέχρι τον Ιούλιο του 1368, οπότε αναχώρησε οριστικά για την Κωνσταντινούπολη.
    Πέθανε πριν από τον Δεκέμβριο του 1369.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρει κανεις κατι για το Βελιτσιανος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το επιθετο Κομνηναρης απο Μικρα ΑΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα ήθελα να μάθω για το επίθετο Αντωνοβαρδάκη απο κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΡΩΜΟΣΙΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το επωνυμο Λαρεντζάκης υπάρχει καμμιά πληροφόρηση ? Ο πατέρας μου ήταν από την Σμύρνη, ο παππούς μου από την Κρήτη και ίσως το επώνυμο νάταν Βενετζιάνικο. Δεν έχω κανέναν συγγενή με το ίδιο επώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. για το επωνυμο σκερλος θα ηθελα να μαθω απο ηπειρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για το ΔΑΡΡΑ μήπως υπάρχη κάποια πληροφορία ψάχνω πολύ καιρό ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. TO KAZERAKHS ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ? ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΑΚΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρακαλώ θα ηθελα βοήθεια για το επίθετο Κασταμονιτης που υπάρχει μόνο στην Κέρκυρα αλλά θεωρείται ότι έχει σχέση με την Κασταμονη κατά τα βυζαντινά χρόνια μετοικισαν στο νησί. Επίσης το επίθετο Σουμουντζης από την Περαμο Κυζικου είμαι η τελευταία της γενιάς μου με αυτό το επίθετο. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως σαν Κασταμονιτης ειμαστε οι θειοι των Κομνηνων.Στην Κερκυρα ηρθαν το 1456. Ειναι μια οικογενεια με παρακλαδια σε Πατρα Χιο .

      Διαγραφή
  17. Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για ονόματα που αφορούν προγόνους μου δηλαδή τα ονοματα Θεωνάς(Φιλότο Νάξου) Σάββας(Δαμαριώνας Νάξου) Αδειλίνης (Ληξούρι Κεφαλονιάς) Μουσούλης (Μάνη) Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περισσότερες πληροφορίες για το Πανταζής? Σε ποια πηγή αναφέρεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το επώνυμο Καρπούζης από που προέρχεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετοί με αυτό το επώνυμο ήρθαν από την Φώκαια της Σμύρνης μετα την Μικρασιατική εκστρατεία και στην συνέχεια διασκορπίστηκαν σε ολη την Ελλάδα.Ο πατερας της Ευγενίας Καρπουζη γνωστη και ως Τζένη Καρεζη ηρθε από εκεί.

      Διαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τα μάρμαρα του Παρθενώνα ΔΕΝ ανήκουν σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα.

    Όπως με κόπο οι τεχνίτες τα απέσπασαν απ' τον βράχο,
    έτσι και το Βρετανικό έθνος το οποίο κατέχει πυρηνικές κεφαλές, απέκτησε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΣΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΩΣ
    ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥΣ- ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ!

    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα Ανήκουν στην Ιδέα της Δημοκρατικής Υπερδύναμης Αθήνας,

    δηλαδή του σημερινού ετοιμοπόλεμου Λονδίνου, και όχι τις αραβοασιατικής νεοελληνικής παρακμής κι αποτυχίας.

    Την δικαιοσύνη την ορίζει η ΙΣΧΥΣ!

    ΗΘΟΣ ΕΧΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΡΑΤΟ,
    ΟΣΟ ΑΛΛΟΙ ΑΠΛΑ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΜΑ ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΥΝ!!!

    ΗΘΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΙΚΑ!

    αν νικήσεις θα σε παραδεχτώ, αλλά πως; Η δύναμη της Ελλάδας είναι να ζητά δανεικά;

    Η δύναμη της Ελλάδας είναι να απειλεί με αυτοκτονία απ' την Ευρωζώνη σαν το φίδι που δαγκώνει την ουρά του;

    Μια είναι η λύση! Να πάψω να μιλώ και να αφήσω εσάς τους καλούς καγαθούς να σώσετε την ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

    σημασία έχει η γενετική καθαρότητα, πράγμα που οι Λονδρέζοι δεν έχουν, έχουν όμως υψηλότερο δείκτη iq,

    που οι χαζοί, δεν αναγνωρίζουν γιατί απλά δεν βολεύει.

    Δίκαιο είναι αυτό που σου έτυχε, γιατί δεν έτυχε, εσύ το καθόρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα μπορούσε κάποιος/α αν γνωρίζει να μου δώσει πληροφορίες για το επίθετο Κανταρτζής;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γειά σας ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς πληροφορίες για το επίθετο Κουρατιάδης. Είναι σίγουρα Βυζαντινό και πιθανώς κάποιο αξίωμα αλλά θα ήθελα να μάθω περισσότερα στοιχεία αν υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επίθετο Αξιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ετυμολογία για το όνομα λιβιστρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ "ΦΛΟΥΡΗΣ" (ΦΡΑΓΚΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γειά σας. Παρακαλώ θα ήθελα αν υπαρχουν πληροφορίες για το ονοματεπωνυμο Σοφιανος Αυγουστίνος με καταγωγή από το Φανάρι Κωνσταντινουπολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το επίθετο μου ειναι Αποσέρκογλου.Απο που προέρχεται? Μπορείτε να με βοηθήσετε.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. θα ήθελα να μάθω το Λεόντιος τι προέλευσεις είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα ήθελα να μάθω για το επίθετο Τσιρλομύτογλου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Μπουχέσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλό απόγευμα! Έχετε κάποιο στοιχείο για το επώνυμο Μπενάς (από Άνδρο). Κάποιος γυμνασιάρχης είχε πει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη "bene". Ισχύει κάτι τέτοιο; Προσωπικά μου φαίνεται αρκετά πιθανό, δεδομένης της Λατινοκρατίας στο νησί για κάποια χρονική περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σας.Συγχαρητηρια για την εξαίρετη έρευνα.Ειμαι από επίθΣαμο.Ταετα Στασινης και Κάρλας;το πρώτο έχει σχέση με το κλασσικό βυζαντινό Στασινός;Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα! Πολύ σημαντική έρευνα, σας ευχαριστούμε πολύ που τη μοιράζεστε.
    Μήπως έχετε κάποιο στοιχείο για το όνομα Κοντόσθενος? Ιστορικα στοιχεία απο αρχες 19ου δείχνουν την οικογενεια στη Μεσσηνία (Γαργαλιάνοι, οπου και κατοικουσε μεχρι και η προηγουμενη γενια) και ειμαστε συγγενεις με οσους εχουν το ονομα αρα ειναι αρκετα σπανιο.
    Ευχαριστώ πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σας.
    Μαλτεζοπουλος από Ικόνιο Μ. Ασίας. Τυλογλου επίσης.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Βαφτιστικό όνομα Ράλλης, επίθετο Κυρίδης. Μεγάλωσε Κων/πολη 1900-1922, αλλά δεν γνωρίζω ακριβή καταγωγή. Μήπως μπορείτε να υποθέσετε καταγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα σας
    Μηπως έχετε κάποιο στοιχείο για το επώνυμο Βαλάσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα σας

    Έχετε κάτι υπόψη σας για το επώνυμο Σταματέλος; Οι περισσότεροι βρίσκονται στη Λευκάδα αλλά έχω πληροφορίες ότι καταγόμαστε από Μάνη. Σταματέλος ήταν και ο πατέρας του Νικηταρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Έχετε πληροφορίες για το επίθετο Διβάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Βαρδιαμπασης από Κρήτη κάποια πληροφορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή