Σελίδες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Διάβασαν με λέιζερ τη «Μέθοδο Μηχανικών Θεωρημάτων» του Αρχιμήδη

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Μετά την αποκωδικοποίηση αρχαίων ελληνικών κειμένων με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τώρα Αμερικανοί επιστήμονες «διαβάζουν» με παρόμοια μέθοδο χαμένα κείμενα του Αρχιμήδη.

Στην περγαμηνή που φέρει το όνομα «Παλίμψηστον του Αρχιμήδη», οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν το μόνο αντίγραφο της «Μεθόδου Μηχανικών Θεωρημάτων», στην οποία ο Ελληνας μαθηματικός αναλύει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τη μηχανική για να αναπτύξει τα μαθηματικά του θεωρήματα. Υποστηρίζεται επίσης ότι η περγαμηνή είναι η μόνη πηγή, σε αρχαία ελληνικά, στην οποία αναπτύσσεται η διατριβή του Αρχιμήδη για την άνωση.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, τα κείμενα του Αρχιμήδη «εξαφανίστηκαν» τον 12ο αιώνα, όταν ένας καλόγερος μετέτρεψε την περγαμηνή σε παλίμψηστον καλύπτοντας δηλαδή την αρχική γραφή με μαύρο μελάνι για να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί η περγαμηνή. «Τον 12ο αιώνα οι περγαμηνές ήταν δυσεύρετες, ενώ για τα έργα του Αρχιμήδη δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον. Ετσι στην ξαναχρησιμοποιημένη περγαμηνή γράφτηκαν προσευχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική ανακοίνωση.

Ενας επιταχυντής υποατομικών σωματιδίων, ακτίνες Χ και υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιήθηκαν από ομάδα του Κέντρου Γραμμικής Επιτάχυνσης του Στάνφορντ, του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Ρότσεστερ πάνω στην περγαμηνή και έφεραν στην επιφάνεια τα αρχικά κείμενα του Αρχιμήδη.

Το Παλίμψηστον του Αρχιμήδη, 174 σελίδων, αγοράστηκε σε δημοπρασία το 1998 από ανώνυμο συλλέκτη που διέθεσε για να το αποκτήσει 2 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια, ο συλλέκτης το «δάνεισε» στο Μουσείο της Βαλτιμόρης και χρηματοδότησε τις έρευνες για την αποκωδικοποίησή του. Μέχρι στιγμής έχουν «διαβαστεί» ολοκληρωτικά 3-4 σελίδες της περγαμηνής, ενώ οι επιστήμονες υποστήρίζουν ότι για την αποκωδικοποίηση και των 174 σελίδων θα χρειαστούν περισσότερο από τρία χρόνια. «Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε τι άλλο θα αποκαλυφθεί... και ανυπομονούμε» δηλώνει ο Ουίλιαμ Νόελ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εργάζεται για την αποκωδικοποίηση της περγαμηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου