Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Κινεζικό Ρουά Ματ στην Παγκόσμια Σκακιέρα

Οταν η Κίνα ξυπνήσει, θα αναταράξει την υφήλιο, έλεγε προφητικά ο Ναπολέοντας. Και είναι βέβαιο πια πως η Κίνα ξυπνά. Όχι γιατί αγοράζει ομόλογα σε πρώτη ευκαιρία. Ούτε γιατί είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. ΄Η τουλάχιστον όχι μόνο γι’ αυτούς τους λόγους.

Ο Νίκολας Κριστόφ, σε άρθρο του στην εφημερίδα The International Herald Tribune, φέρνει στο φως την κρυφή δύναμη του γίγαντα της Ανατολής: Τις τεράστιες επενδύσεις στην παιδεία και το? «ανθρώπινο κεφάλαιο». Ορμώμενος από την ανάρρηση της 16χρονης Κινέζας Χο Εφάν στην πρώτη θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος γυναικών στο σκάκι (σημειωτέον, η Χο είναι η μικρότερη σε ηλικία μεταξύ ανδρών και γυναικών, που κέρδισε ποτέ τον τίτλο), ο Κριστόφ επισημαίνει ότι το Πεκίνο αρχίζει να κάνει την παρουσία του αισθητή σε όλα τα σημεία της υφηλίου και την πολιτική του ορατή σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. «Αυτή η παρουσία είναι εμφανής ακόμη και σε τομείς για τους οποίους παραδοσιακά η Κίνα δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, όπως η εξερεύνηση του διαστήματος, η πυρηνική έρευνα ή ακόμη και ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο», γράφει.

Κυρίως, όμως, η Κίνα επενδύει στους ανθρώπους της. «Οι επικριτές της βεβαιώνουν ότι η Κίνα ανέρχεται σε παγκόσμια δύναμη κυρίως λόγω της νομισματικής πολιτικής της και άλλων κυβερνητικών χειρισμών», εξηγεί, βεβαιώνει, όμως, ότι η κινεζική κυβέρνηση, τελικά, «κάνει εξαιρετική δουλειά» επενδύοντας στο λαό της και χαρίζοντας ευκαιρίες σε ανθρώπους σε ολόκληρη την αχανή επικράτεια. «Θα περάσουν πολλές δεκαετίες πριν η Κίνα αποτελέσει πρόκληση για τις ΗΠΑ όσον αφορά την πρώτη θέση στον κόσμο σε όλα τα επίπεδα», γράφει ο Κριστόφ, «αλλά στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και στο σκάκι η Κίνα παίρνει την πρώτη θέση και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί», εκτιμά ο Κριστόφ.

Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύει η αυξημένη κίνηση στον? εναέριο χώρο του Πεκίνου. Από την άφιξη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς στην Κίνα προχθές και την επίσκεψη, την ίδια μέρα, του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Λι Κεκιάνγκ στη Βρετανία έως την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, οι σύγχρονοι «Δαναοί» κομίζουν τα πολύτιμα δώρα τους στους «αναξιοπαθούντες» της υφηλίου.

Αλλά γίνονται δεκτοί με έντονο σκεπτικισμό. «Η Κίνα έχει στην κατοχή της ομόλογα της Ευρωζώνης ύψους 700 δισ. ευρώ, το 10% των κυβερνητικών δανείων της περιοχής», εκτιμά η Βανέσα Ρόσι, του Οίκου Τσάταμ του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Βρετανία. Και είναι ακριβώς αυτή η αιτία που κάνει τον Ερβιν Στέλζερ, διευθυντή μελετών οικονομικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Χάντσον, να δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος: «Αν το κινεζικό καθεστώς συμφωνήσει να αγοράσει και άλλα ομόλογα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, θα βρεθεί τελικά σε θέση να απαιτήσει -και όχι να περιμένει υπομονετικά- την ευγνωμοσύνη που του οφείλεται», γράφει. «Σε όλα τα επίπεδα», θα πρόσθετε ο Κριστόφ

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 11/1/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου