Σελίδες

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΑΡΓΟΣ, Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Γενεολογία των Αργείων Βασιλέων και Ηρώων.------

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τη μελέτη της ιστορίας και της μυθολογίας, ότι το Άργος υπήρξε γενέτειρα πόλη και τόπος καταγωγής επιφανών ανδρών και ηρώων του παρελθόντος.
Δυστυχώς, οι αναφορές που γίνονται σε αυτή την πόλη από την επίσημη Παιδεία του κράτους είναι από λιγοστές έως ανύπαρκτες, παρά το γεγονός ότι αυτό αναφέρεται με θαυμασμό από δεκάδες αρχαίους συγγραφείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και κάτοικοι της πόλης αγνοούν εν πολλοίς ποίων είναι απόγονοι, ενώ γνωρίζουν αρκετά καλά την ιστορία της Αθήνας.
Λογικό μεν, μιας και αυτή είναι η πρωτεύουσα του κράτους και αναμφίβολα μια σπουδαία πόλη του παρελθόντος αλλά η αρχαία ιστορία μας δεν εξαντλείται μόνο στα περί της Αθήνας. Στο κείμενο αυτό θα αναφέρουμε τις προσωπικότητες εκείνες που κατάγονται από το Άργος, βάσει της μελέτης των αρχαίων κειμένων.

Ίναχος

Θεός - βασιλιάς του Άργους, γιός του Ωκεανού και της Τηθύος, πατέρας του Φορωνέα και της Ιώς. Η αρχαιότητά του αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν τέκνο δύο αρχαιότατων θεοτήτων.

Ιώ. Κόρη του Ίναχου, η οποία γέννησε τον Έπαφο στην Αίγυπτο, όπου και τιμήθηκε ως θεότητα Ίσιδα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον Αισχύλο και τον Απολλόδωρο.

Πελασγός. Γιός του Δία και της Νιόβης. Από αυτόν ονομάστηκαν όλοι οι Πελασγοί.

Περσέας. Γιός της Δανάης και εγγονός του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους, ο οποίος σκότωσε τη Μέδουσα και παντρεύτηκε την Ανδρομέδα, ο πατέρας της οποίας ήταν απόγονος της Ιούς του Άργους. Αντάλλαξε το βασίλειο του Άργους με τον Προίτο και βασίλευσε στην Τίρυνθα και τις Μυκήνες. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο τάφος του βρισκόταν κάπου ανάμεσα στο Άργος και στις Μυκήνες.

Φορωνέας. Δεύτερος ηγεμόνας του Άργους. Με τη νύμφη Λαοδίκη απέκτησε τη Νιόβη και τον Άπι. Η Νιόβη υπήρξε μητέρα του Πελασγού και του Άργου.

Άργος. Τρίτος ηγεμόνας του Άργους, από τον οποίο ονομάστηκε η πόλη και ολόκληρη η περιοχή.

Ακρίσιος. Αδερφός του Προίτου, πατέρας της Δανάης και παππούς του Περσέα.

Αμφιάραος. Παντρεύτηκε την Εριφύλη, αδερφή του Άδραστου (βασιλιά του Άργους). Συμμετείχε στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στον πόλεμο των Επιγόνων κατά της Θήβας.

Δαναός. Βασιλιάς του Άργους, γιός του Βήλου και της Αγχινόης, μακρινός απόγονος του Έπαφου και της μητέρας του Ιούς. Πασίγνωστος στην αρχαία ελληνική γραμματεία για την τραγική ιστορία των πενήντα θυγατέρων του, των περίφημων Δαναϊδων, η οποία ενέπνευσε την αρχαία ελληνική τραγωδία. Στις μέρες μας, στους πρόποδες του λόφου της Λάρισας στην πόλη του Άργους, υπάρχει ακόμη το περίφημο Κριτήριον, στο οποίο δικάστηκε η κόρη του Δαναού Υπερμνήστρα, επειδή αθέτησε την υπόσχεση στον πατέρα της και δεν σκότωσε το σύζυγό της Λυγκέα, ο οποίος αργότερα έγινε βασιλιάς του Άργους.

Διομήδης. Γνωστός από την Ηλιάδα του Ομήρου βασιλιάς του Άργους που συμμετείχε και διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο.

Ηρακλής. Ο διασημότερος ήρωας όλων των εποχών, γιός της Αλκμήνης, ως απόγονος του Περσέα έλκει την καταγωγή του από το Άργος, όπως και η σύζυγός του Δϊηάνειρα, της οποίας πρόγονος ήταν ο βασιλιάς του Άργους Ταλαός. Πασίγνωστος στην υφήλιο για τους περίφημους άθλους του.

Τήμενος. Βασιλιάς του Άργους, απόγονος του Ηρακλή. Δολοφονήθηκε σε συνομωσία των παιδιών του και ο τάφος του υπήρχε στην περιοχή που ακόμη και σήμερα φέρει το όνομά του.

Φείδων. Ηγεμόνας του Άργους που το 755 π.Χ δημιούργησε στην Αίγινα το πρώτο νόμισμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μέγας Αλέξανδρος. Ο Περδίκας ή Κάρανος, αδερφός του Φείδωνα, ήταν γενάρχης του οίκου των Μακεδόνων βασιλέων, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, ο Ισοκράτης, ο Θουκυδίδης, ο Ηρόδοτος, ο Αρριανός, ο Παυσανίας και ο Στράβωνας.

Τα παραπάνω ονόματα είναι αρκετά για να καταδείξουν τη συγγένεια μεγάλων, επιφανών ανδρών από το αρχαίο Άργος, ενώ επίσης οι βασιλικοί οίκοι των Μυκηνών, της Τίρυνθας και άλλων περιοχών αντλούν την καταγωγή τους επίσης από το Άργος, όπως θα διαπιστώσουμε και σε άλλα κείμενα.

(για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο ΅Αργος, πρώτη αρχαιότερη πόλη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου΅ του κ. Α. Καζαντζή και ΅΄Αργος Κλυτόν΅των κυρίων Σ. Δωρικού και Κ. Χατζηγιαννάκη)

http://cityofargos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου