Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

«Ρώσικη ρουλέτα» παίζουν οι ΗΠΑ

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ουάσιγκτον για την τακτική της στο θέμα της θανατικής ποινής

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ρώσικης ρουλέτας» που έχει συσσωρεύσει 700 θανατικές εκτελέσεις από το 1977, μέσω ενός δικαστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από «την αυθαιρεσία, τις διακρίσεις και τα λάθη». Χθες, Διεθνή Ημέρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής, οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει τρεις εκτελέσεις καταδίκων στις φυλακές της Βιρτζίνια, της Οκλαχόμα και του Τενεσί, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, εκτός εάν εκδηλωνόταν την τελευταία στιγμή κάποια παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή των κυβερνητών των αντίστοιχων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Ατζαμού Μπαράκα, διευθυντή του προγράμματος για την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι οι τρεις εκτελέσεις είχαν προγραμματισθεί γι' αυτήν ακριβώς την ημέρα, συμβολίζει «την υποτίμηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τα πελώρια θέματα δικαιοσύνης και ηθικής τάξης που εγείρει η θανατική ποινή». Η διαμάχη γύρω από τη θανατική ποινή στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζωπυρώθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις κήρυξε μορατόριουμ στις θανατικές εκτελέσεις, αφού βεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον δέκα εκτελεσθέντες ήταν θύματα δικαστικής πλάνης. «Η θανατική ποινή είναι βάρβαρη, απάνθρωπη και προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είτε ο καταδικασθείς είναι όντως ένοχος είτε όχι», δήλωσε ο Μπαράκα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε τη θανατική ποινή το 1976 και από τότε έχουν εκτελεσθεί 698 κατάδικοι για ανθρωποκτονίες, 145 από τους οποίους στην Πολιτεία του Τέξας,

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι 95 άτομα έχουν περάσει από τον διάδρομο του θανάτου παρότι είχε στο μεταξύ επιβεβαιωθεί η αθωότητά τους. «Αλλοι αντιμετώπισαν τον θάνατο παρά τις βάσιμες αμφιβολίες γύρω από την ενοχή τους», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο πρώτος από τους τρεις που επρόκειτο να εκτελεσθούν χθες ήταν ο 38χρονος Στίβεν Γουέστ, ο οποίος καταδικάσθηκε για τη δολοφονία μιας γυναίκας και της 15χρονης κόρης της. Λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη εκτέλεσή του στην ηλεκτρική καρέκλα των φυλακών του Τενεσί, ο Γουέστ άσκησε έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Οι άλλοι δύο μελλοθάνατοι ήταν ο Τόμας Εϊκερς, στη Βιρτζίνια και ο Γουίλιαμ Kλέιτον, στην Οκλαχόμα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τόσο ο Γουέστ όσο και ο Εϊκερς υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ο Kλέιτον παρουσιάζει ενδείξεις πνευματικής καθυστέρησης.

Από το 1977 έχουν καταγραφεί γύρω στις 500.000 δολοφονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πιστοποιεί ότι οι 700 εκτελέσεις αποφασίσθηκαν από ένα σύστημα που κυριαρχείται από την αυθαιρεσία, τις διακρίσεις και τις δικαστικές πλάνες. «Πρόκειται για ένα είδος ρώσικης ρουλέτας, για την οποία οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ντρέπονται και να τύχουν της καταδίκης των υπολοίπων κρατών», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων περιλαμβάνονται και ανήλικοι, πνευματικά καθυστερημένοι, άτομα που στερήθηκαν μιας επαρκούς νομικής προστασίας, ξένοι πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή υπεράσπιση και κατηγορούμενοι η ενοχή των οποίων εξακολουθεί να τελεί υπό ισχυρή αμφισβήτηση. «Το μακάβριο αποτέλεσμα είναι ότι το σύστημα αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα θύματα, τους συγγενείς των καταδικασθέντων», τονίζει η διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση.

ΠΗΓΗ.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου