Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος η θανατική ποινή στο Ιλινόις


Οι οικονομικοί λόγοι είναι τελικά εκείνοι που καθιστούν τη θανατική ποινή "ανυπόφορη" σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ...

Σύντομα η θανατική ποινή θα αποτελεί παρελθόν για άλλη μία πολιτεία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, η Βουλή και η Γερουσία του Ιλινόις, της πολιτείας όπου εκλέχθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα, ψήφισαν την κατάργηση της θανατικής ποινής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο νέο κυβερνήτη των Δημοκρατικών να μετατρέψει αυτή την απόφαση σε νόμο. Συγκεκριμένα, η Γερουσία αποφάσισε την κατάργηση της θανατικής ποινής με ψήφους 32 έναντι 25, ενώ είχε προηγηθεί η Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Ο κυβερνήτης Πατ Κουίν δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του και από το γραφείο του γινόταν γνωστό ότι θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο πριν το καταστήσει νόμο της πολιτείας.

«Αυτή η απόφαση αποτυπώνει την αύξηση των ανησυχιών σχετικά με τη θανατική ποινή και τη γενικότερη βούληση να αντικατασταθεί αυτή από άλλα είδη τιμωρίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή. «Τα προβλήματα που συνδέονται με τη θανατική ποινή δεν αφορούν αποκλειστικά το Ιλινόις. Η αγανάκτηση που προκαλεί και το κόστος της έχουν οδηγήσει σε γενικευμένη μείωση αυτής της πρακτικής», προσέθεσε ο ίδιος.

Σήμερα στην πτέρυγα των μελλοθανάτων βρίσκονται 15 άτομα. Το 2003, μετά από τρία χρόνια μορατόριουμ των εκτελέσεων, η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Τζωρτζ Ράιαν είχε μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες μετά από την αποκάλυψη σειράς δικαστικών σφαλμάτων. Η πολιτεία του Ιλινόις δεν έχει εκτελέσει κανέναν καταδικασθέντα από το 1999, ενώ είχε εκτελέσει 12 τα δέκα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή. Επίσης σύμφωνα με το Κέντρο, η θανατική ποινή έχει κοστίσει 100 εκατομμύρια δολάρια στο Ιλινόις από το 2003.

Μέχρι σήμερα η θανατική ποινή ισχύει σε 35 από τις 50 πολιτείες, ωστόσο πολλοί τοπικοί βουλευτές έχουν αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο κατάργησής της, κυρίως λόγω του ολοένα και αυξανόμενου κόστους της σε σχέση με εκείνο της ισόβιας ποινής. Το 2009, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού υπέγραψε νόμο με τον οποίο κατάργησε τη θανατική ποινή στην πολιτεία του. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε πράξει το ίδιο το Νιου Τζέρσεϊ. Πάντως συνολικά οι ΗΠΑ εκτέλεσαν 46 άτομα το 2010, μεταξύ τους και μια γυναίκα (την 41 ετών Τερέζα Λιούις στη Βιρτζίνια με Δείκτη Ευφυΐας 72, η εκτέλεση της οποίας τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις). Το 1999 ο αριθμός των εκτελεσθέντων ήταν 98.

ΠΗΓΗ.

http://www.avgi.gr/StartPageAction.action

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου