.—Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος εθεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα µεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυµατίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυµατίες 1.500.
Το πρωινό της 8ης Απριλίου , η Ελληνική σηµαία, η οποία πέρα από κάθε λογική κυµάτιζε ακόµη, κατέβηκε. Την ίδια ώρα, ο Γερµανός Στρατηγός, έσφιγγε το χέρι του διοικητού του Οχυρού και του έλεγε :
”Το Γερµανικόν Έθνος δι εµού, συγχαίρει του ηρωας υπερασπιστάς του Οχυρού τούτου, οι οποίοι επεσκίασαν την δόξαν του Λεωνίδου και του Θεµιστοκλέους Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε εις όλους τους Αξκούς και Οπλίτας του Οχυρού. Χθές το βράδυ το ραδιόφωνον του Βερολίνου και του Λονδίνου έψαλλαν ύµνους δι’ εσάς.”
Τότε ο ∆κτής του Οχυρού απάντησε υπερήφανα : ” Ουδέν επράξαµε, Στρατηγέ, παρά µόνο το καθήκον µας, ως υπερασπισταί του Πατρίου εδάφους”.
.—Στις 11.00 τις 6ης Απριλίου οι Γερµανοί φτάνουν µπροστά από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΠΥΡΑΜΙ∆ΟΕΙ∆ΕΣ για να παραβιάσουν τη στενωπό Γρανίτου, βάλλονται αποτελεσµατικά και καθηλώνονται µε σοβαρές απώλειες. Στις 7,8 και 9 Απριλίου οι Γερµανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις καταλήψεως των οχυρών χωρίς κανένα αποτέλεσµα. Επικοί αγώνες γίνονται πάνω και γύρω από τα οχυρά από τους υπερασπιστές τους. Καµιά περιγραφή, όσο λεπτοµερής και αν είναι και κανένα σχήµα λόγου δεν θα ήταν ικανά να αποδώσουν το απαράµιλλο θάρρος, την περιφρόνηση προς τον θάνατο, την ανδρεία και τη λεβεντιά της ελληνικής ψυχής. Όσες φορές κατόρθωσαν οιΓερµανοί να εισέλθουν εντός των υπογείων στοών των οχυρών, ο αγώνας ελάµβανε δραµατική τροπή, καθώς οι ηρωικοί υπερασπιστές µε αυτοθυσία και ηρωισµό κατόρθωναν να τους εξοντώσουν ή να τους συλλάβουν. Το πρωί της 10ης Απριλίου τα οχυρά παραµένουν ανέπαφα. Όµως µετά από τη ραγδαία κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής αντιστάσεως, που επέτρεψε την υπερκέραση της τοποθεσίας Μπέλες -Νέστος και την ταχεία προέλαση των γερµανικών τεθωρακισµένων προς τη Θεσσαλονίκη, επήλθε η µοιραία συνθηκολόγηση. Οι ελληνικές απώλειες, κατά τον παραπάνω τετραήµερο αγώνα των οχυρών, υπήρξαν σχετικά µικρές, ενώ οι αντίστοιχες των Γερµανών σηµαντικές. Οι µαχητές των οχυρών, σε όλα ανεξαίρετα τα κλιµάκια, πολέµησαν ισάξια µε τους συναδέλφους τους του Ελληνοιταλικού Μετώπου. Οι ίδιοι οι Γερµανοί, εξέφρασαν το θαυµασµό για την ανδρεία και µαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού.
http://eistorias.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου