Σελίδες
▼
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
Η τύχη των οστών περιπου 10.000 Ελλήνων Μαχητών που έπεσαν στην Αλβανια το 1940-41
Η Πολιτεια θα πρεπει συντομα να μεριμνησει για την εξευρεση μιας πρεπουσας λυσης στο προβλημα της ιδρυσεως στρατιωτικου νεκροταφειου στην Αλβανια, που θα συγκεντρωσει τα διασπαρτα οστα των πεσοντων, που επεσαν μαχομενοι μαχομενοι κατα των Ιταλων.
Οι Γερμανοί νεκροί στην Ελλάδα κατά τον Β΄ ΠΠ, έχουν ταφεί σε δύο Γερμανικά στρατιωτικά Νεκροταφεία, που βρίσκονται στη Ραπεντόσα της Αττικής και στο Μάλεμε της Κρήτης, τα οποία φροντίζουν Γερμανικές οργανώσεις και αρχές. Εκεί αναφέρονται τα ονόματα 15.000 περίπου Γερμανών νεκρών και χαμένων στρατιωτικών. Από αυτό γίνεται σαφές ότι οι Γερμανοί δεν έκαναν «στρατιωτικό περίπατο» στην Ελλάδα, έχοντας πληρώσει σοβαρότατο τίμημα σε νεκρούς.
Το σύνολο των Ελλήνων νεκρών μαχητών το 1940-41, ανήλθε σε περίπου 14.000, εκ των οποίων οι σχεδόν 10.000 έπεσαν στην Αλβανία μαχόμενοι κατά των Ιταλών.
Οι Έλληνες μαχητές που έπεσαν κοντά σε Ελληνικές πόλεις στην βόρεια Ήπειρο, όπως π.χ. την Κλεισούρα, ετάφησαν στα εκεί Ελληνικά νεκροταφεία των αντιστοίχων πόλεων.
Οι λοιποί, που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι σε απομακρυσμένες περιοχές, ετάφησαν πρόχειρα υπό συνθήκες εκστρατείας. Μετά τον Β΄ ΠΠ οι Ελληνικές αρχές δεν εξασφάλισαν μέχρι σήμερα τις πρέπουσες ταφικές τιμές στους σχεδόν 10.000 Έλληνες μαχητές, που έπεσαν στην Αλβανία πολεμώντας κατά των Ιταλών.
Ορισμένα από τα νεκροταφεία Αλβανικών πόλεων όπως π.χ. της Κορυτσάς, οι οποίες μεταπολεμικά επεκτάθηκε, καταργήθηκαν και πάνω από αυτά αναγέρθηκαν οικοδομήματα, ενώ νέα νεκροταφεία δημιουργήθηκαν έξω από αυτές τις πόλεις. Οι Αλβανικές αρχές ενημέρωσαν όσους είχαν νεκρούς θαμμένους στα παλαιά υπό κατάργηση νεκροταφεία, να φροντίσουν για την μεταφορά των οστών των δικών τους ανθρώπων.
Όπως διαπιστώθηκε πριν από λίγα χρόνια, που το παράρτημα Αθηνών, της Ελληνο-Αμερικανικής Οργανώσεως ΑΧΕΠΑ επισκέφτηκε την Κορυτσά για να καταθέσει στεφάνια στους τάφους των Ελλήνων μαχητών στο εκεί παλαιό Ελληνικό νεκροταφείο, τα οστά των Ελλήνων μαχητών που είχαν ταφεί σ’ αυτό, δεν είχαν φροντίσει οι Ελληνικές αρχές να τα μεταφέρουν και τώρα βρίσκονται κάτω από τα κτίσματα του τμήματος της πόλεως που επεκτάθηκε, πάνω από το εν τω μεταξύ καταργηθέν εν λόγω παλαιό νεκροταφείο.
Τα οστά πολλών Ελλήνων μαχητών που ετάφησαν σε απομακρυσμένες περιοχές, με τον καιρό έρχονται στην επιφάνεια και μερικά από αυτά συγκεντρώνει η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας και τα φυλάσσει σε κιβώτια στις Ελληνικές εκκλησίες. Ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας έχει γράψει βιβλίο για την από το 1940-41 υφιστάμενη εκκρεμότητα αποδόσεως ταφικών τιμών στους σχεδόν 10.000 Έλληνες μαχητές, που έπεσαν τότε στην Αλβανία, αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί η πρέπουσα λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, που μας εκθέτει.
Ας θυμηθούμε ότι στην αρχαιότητα, στην ναυμαχία των Αργινουσών, οι Αθηναίοι καταδίκασαν το 406 π.Χ. τους Έλληνες στρατηγούς σε θάνατο, διότι ασέβησαν, επειδή δεν μάζεψαν τους νεκρούς τους από την τρικυμισμένη θάλασσα.
Τόσα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και οι χιλιάδες νεκροί μας, άταφοι οι περισσότεροι (οι 8।000 περίπου), εγκαταλελειμμένοι στα πεδία των μαχών, ακόμα περιμένουν δικαίωση από την πατρίδα। Μαζί μ’ αυτούς και οι συγγενείς τους που δεν έχουν πού ν’ ανάψουν ένα κερί και ένα καντήλι στη μνήμη τους.
Πηγή
http://hellinas.net/blog2/
Στὰ 1465, ὁ αὐθέντης τοῦ Ῥίμινι, Σιγισμοῦνδος Παντοῦλφος Μαλατέστα, ἀπ᾿ τοὺς πιό ἐπιφόβους κοντοτιέρους τῆς ἐποχῆς, ὄντας στὴν ὑπηρεσία τῆς Βενετίας, ἀποβιβάζεται στὸν τουρκοκρατούμενο Μοριά, μὲ μίαν δράκα μισθοφόρων. Πορεύεται πρὸς τὸν Μυστρᾶ. Ἐπιτίθεται καὶ σφαγιάζει τὴν φρουρὰν του.
ΑπάντησηΔιαγραφήἈνοίγει τὸ μνῆμα τοῦ πνευματικοῦ του πατρός, Γεωργίου Πλήθωνος, βγάζει τὰ κόκκαλά του καὶ τὰ παίρνει μαζί του στὸ Ῥίμινι. Ἐκεῖ κτίζει ἕναν ἀπ᾿ τοὺς πιὸ ἀμφισβητήσιμους ναούς, στ᾿ ὄνομα τοῦ Ἁγ. Φραγκίσκου, κατ᾿ οὐσίαν ὅμως τάφον τοῦ Πλήθωνος.
Οὐδὲν ἄλλον σχόλιον...