Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"ΦΑΡΜΑΚΟ" ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ!!

Στα έργα του Σοφοκλή έχει καταφύγει ως ύστατη λύση το αμερικανικό Πεντάγωνο, έχοντας εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους αντιμετώπισης του μετατραυματικού στρες για τους στρατιώτες που επιστρέφουν από το πεδίο μάχης.

Αφού δοκίμασε θεραπείες όπως τον βελονισμό, την εκτόνωση μέσω αθλητικής δραστηριότητας και βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και την ευεργετική επαφή με τα κατοικίδια ζώα, τώρα έχει στραφεί στα έργα του τραγικού ποιητή για να αντιμετωπίσει τον ψυχολογικό αντίκτυπο του πολέμου

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 3,7 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία ανεξάρτητων παραγωγών Theater of War για να ανεβάσει στο σανίδι τα έργα του Σοφοκλή. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 παραστάσεις και συναντήσεις ανάγνωσης, από το Αρλινγκτον μέχρι το Γκουαντάναμο, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 35.000 στρατιώτες με τις οικογένειές τους.

Πηγή.
http://toksipnitiri.blogspot.com/2011/07/blog-post_06.html

Ενα από τα κλασικά αυτά έργα πολεμικού περιεχομένου είναι ο «Αίας», στο οποίο συμμετέχει ο γνωστός ηθοποιός Τζέσε Αϊζενμπεργκ, που είχε υποδυθεί τον «Mr Facebook» στην ταινία «Social Network». Μετά την παράσταση, ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, το οποίο όταν πλέον αποχωρεί δηλώνει ανακουφισμένο.

Η διαφορετική αυτή θεραπευτική προσέγγιση ήταν ιδέα του θεατρικού σκηνοθέτη Μπράιαν Ντέρις. «Κάθε μέρα διάβαζα στους "New York Times" ιστορίες που έμοιαζαν βγαλμένες από τα έργα του Σοφοκλή. Ετσι μου ήρθε αυτή η τρελή ιδέα ότι το αρχαίο ελληνικό δράμα θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύτιμο και στον σύγχρονο κόσμο» λέει ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας στους πέντε στρατιώτες που επιστρέφουν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν υποφέρει από μετατραυματικό στρες. Οι αυτοκτονίες έχουν φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου
Την περσινή χρονιά, 301 στρατιώτες έβαλαν τέρμα στη ζωή τους. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο πιστεύαμε. Είναι δύσκολη η μετάβαση από τη μάχη στην ...; πολιτική ζωή. Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη οργή και απογοήτευση» εξηγεί ο καθηγητής Ψυχιατρικής Φρανκ Οκμπεργκ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου