Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο ΥΔΡΟΦΑΚΙΡΗΣ

Το ερευνητικό πρόγραμμα του χημικού μηχανικού, ερευνητικού συνεργάτη στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και διδάκτορα του Ε.Μ.Π., δρ Θ. Παπαθανασίου, με την επωνυμία «Ηydrofakir», αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση επιφανειών με πλήρως ελεγχόμενη διαβρεκτικότητα. «Το ερώτημα είναι πώς φτιάχνεις επιφάνειες, οι οποίες συμπεριφέρονται άλλοτε ως υδρόφοβες και άλλοτε ως υδρόφιλες, χωρίς να τροποποιείς τη χημική τους σύσταση.Ο ενεργός έλεγχος της διαβρεκτικότητας σε στερεές επιφάνειες είναι σημαντικός για την ανάπτυξη υλικών που θα επιτρέπουν τη διαχείριση υγρών χωρίς τη χρήση μηχανικά κινούμενων μερών», σημειώνει o δρ Παπαθανασίου.

«Μιμούμενοι την επιφανειακή μορφολογία των φύλλων του λωτού, σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε την τραχύτητα στερεών επιφανειών δημιουργώντας κατάλληλες μικροακίδες, όπου σταγόνες νερού θα επικάθονται, όπως ένας φακίρης σε κρεβάτι με καρφιά.Ο κατάλληλος σχεδιασμός της επιφανειακής τραχύτητας σε συνδυασμό με χρήση ηλεκτρικών πεδίων πιστεύουμε, ότι θα μας επιτρέψει την αντιστρεπτή μετάβαση από σταγόνες “φακίρηδες” σε σταγόνες, που διαβρέχουν πλήρως στερεές επιφάνειες σαν υγρά υμένια», προσθέτει (εφημ. «Το Βήμα»).


Οι εφαρμογές που μπορούν να προκύψουν από την προτεινόμενη έρευνα είναι πολλές: Αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες, επιφάνειες με ελεγχόμενη τριβή, καθώς και διαχείριση μικροποσοτήτων υγρών χωρίς κινούμενα μέρη. Το τελευταίο χρησιμεύει στην υλοποίηση μικρο-αναλυτικών συσκευών με δυνατότητα ακόμη και εμφύτευσής τους στο ανθρώπινο σώμα. Παρόμοιες διατάξεις είναι ήδη δημοφιλείς και αφορούν στη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα.









Για το έργο του δρ Θ. Παπαθανασίου με το ακρωνύμιο «Hydrofakir» και τίτλο «Roughness design towards reversible non-/full-wetting surfaces: From Fakir Droplets to Liquid Films» εγκρίθηκε χρηματοδότηση με start-up grant από το πρόγραμμα IDEAS του European Research Council. Ο Υδροφακίρης εμπίπτει στο πεδίο Physical Sciences and Engineering· έχει προϋπολογισμό 1.131.840,00 EUR και διάρκεια υλοποίησης πενταετή.


Όπως είπε στην «Ελεύθερη Έρευνα» ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Χημικών του Ε.Μ.Π., δρ Κων/νος Χαριτίδης, δεδομένης της θέσης του επιστημονικού πήχη και της μεγάλης ανταγωνιστικότητας, που διακρίνουν το πρόγραμμα IDEAS, καθώς επίσης και το ότι απευθύνεται σε νέους επιστήμονες και τους επιβραβεύει προσωποπαγώς για καινοτόμες επιστημονικές ιδέες και αριστεία, το επίτευγμα του Θ. Παπαθανασίου είναι εξαιρετικό. Παρόμοια επιτυχία νέου επιστήμονα δεν έχει προηγούμενο στο Ίδρυμα και μάλιστα είναι μια από τις μόλις τρεις φετεινές Ελληνικές επιτυχίες.

«Συνεχώς ήθελα να κατανοώ και να εξηγώ πράγματα που βρίσκονται γύρω μου. Η ενασχόληση και η αλληλεπίδρασή μου με τις φυσικές επιστήμες και τους μηχανισμούς που διέπουν φυσικά φαινόμενα ήταν ο βασικός μου στόχος» διηγείται ο δρ Παπαθανασίου. Αναφερόμενος στα προβλήματα της έρευνας σημειώνει όμως, ότι «δεν είναι τόσο τα χρήματα, αλλά η γενικότερη νοοτροπία που έχουμε, καθώς δεν είμαστε ακόμη ώριμοι να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, οι οποίες φυσικά απαιτούν συγκεκριμένο πλάνο, υπομονή, επιμονή και προπάντων θυσίες».

Γιάννης Λάζαρηςααααα

αααααααααααααααααααααααααααααααααΗλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.
Πηγή.

http://freeinquiry.gr/pro.php?id=991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου