Σελίδες

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΓΙΑΝΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το άγαλμα του Ήρωα Γιαννιά στην ομώνυμη πλατεία της Πάτρας

.

.

.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννιάς (1760-1805) ήταν κλέφτης που έδρασε στην Πελοπόννησο. Ο κλέφτης Γιαννιάς γεννήθηκε στην Προστοβίτσα Τριταίας το 1760 και ήταν γιος του παπά της περιοχής. Το όνομά του ήταν Ανδρέας, ενώ το πραγματικό του επώνυμο ήταν Γιαννόπουλος σύμφωνα με τον Τρικούπη στην Ιστορία της ελληνικής επανάστασης που αναφέρει τον γιο του Γιαννόπουλο. Ο Γιαννιάς ήταν ειλικρινής και του άρεσαν τα αθλητικά παιχνίδια. Αρραβωνιάστηκε σε ηλικία 22 ετών αλλά δεν παντρεύτηκε γιατί τα έβαλε με τον Καψομάλη, τον εισπράκτορα των Τούρκων. Αυτός, για να πάρει εκδίκηση, πάντρεψε την αρραβωνιαστικιά του Γιαννιά με το γιο του.
Μαζί με το Γιατρό και πρωτοπαλίκαρο Τζιμίκο έκανε τον πρώτο του άθλο (σύμφωνα με μαρτυρίες), που ήταν η σύλληψη του έφιππου Μαχμούτ Μπέη από τον Μυστρά τον οποίο γύμνωσε και στην συνέχεια έφυγε με το άλογό του. Κατά τα έτη 1787 – 1805 με δύναμη 60 ανδρών βρέθηκε υπό την αρχηγία του ονομαστού Ζαχαριά. Συμμετείχε στη μάχη του Ταίναρου και με τη συμβολή του Κατσώνη νίκησε το Γαλλοτουρκικό στρατό, που ήθελε την εξολόθρευση των αρματολών. Ο πασάς με το στρατό του, που απαρτιζόταν από 5.000 Τούρκους, επιτέθηκε στο Ζαχαριά και στον Ανδρούτσο, πατέρα του ξακουστού Οδυσσέα, και σε 1500 παλικάρια. Τότε ο Γιαννιάς με τους συναγωνιστές του σκότωσαν 4.000 Τούρκους και κατέλαβαν 12 τουρκικά πλοία. Ο Κατσώνης έφυγε μέσα από τον τουρκικό στόλο και ο Ζαχαριάς με τον Γιαννιά βοήθησαν τον Ανδρούτσο να δραπετεύσει μέσα από χιλιάδες Τούρκους. Την περίοδο αυτή κρύφτηκαν στην τεράστια σπηλιά του Κλαπανάρη στο Ανδρώνι.
Πέρασαν από τον Ωλονό και έφτασαν στο Αίγιο για να βοηθήσουν τον Ανδρούτσο και τα παλικάρια του να περάσουν με ασφάλεια στη Ρούμελη। Ύστερα ο Γιαννιάς κατέβηκε στο βάλτο της Αιτωλείας και από εκεί βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια. Δυστυχώς, το 1805 έπεσε σε παγίδα που του είχαν στήσει, τραυματίστηκε και τον συνέλαβε στην Κερτίζα ο παλιός του φίλος Κονταχμέτης ο Λαλιώτης. Τον μετέφεραν στην Πάτρα και τον κρέμασαν σε μια μελικοκιά κοντά στον ναό του Αγίου Αθανασίου στην Πλατεία Μαρούδα, μαζί με τον γιατρό Τζιμίκο. Σήμερα υπάρχει κοντά στον ναό το άγαλμα του Γιαννιά, ενώ η πλατεία έχει το όνομά του. Επίσης, προς τιμήν του γράφτηκαν δημοτικά τραγούδια και πολλά δέντρα σε διάφορες περιοχές της Αχαΐας πήραν το όνομά του.
Πηγή।
http://eistorias.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου