Σελίδες

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 Οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία!
Το περιοδικό Forbes δημοσιεύει τη λίστα με τις ακριβότερες διοργανώσεις στην ιστορία, τοποθετώντας τους Αγώνες της Αθήνας στην… περίοπτη δεύτερη θέση.
Η τακτική που ακολουθείται στη διαδικασία διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τις δεκαετίες είναι... ύποπτα παρόμοια.
Το αρχικό μπάτζετ είναι πάντα μετριοπαθές, πείθοντας τους λιγότερο ενθουσιώδεις ότι «τα έξοδα δεν είναι τόσα, όσα θα είναι τα τελικά –και μακροπρόθεσμα- έσοδα», στην πορεία παρατηρείται μία απότομη… αυξητική τάση, μέχρι να φτάσουμε στο «παρά πέντε», όταν οι υπεύθυνοι διαπιστώνουν με έκπληξη (;) ότι «ξεφύγαμε λιγάκι, βρε αδερφέ».

Το Forbes κατέγραψε τις ακριβότερες διοργανώσεις στην Ιστορία, τοποθετώντας τους Αγώνες της Αθήνας στην… περίοπτη δεύτερη θέση, την οποία ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα… κινδυνεύει να χάσει από το Λονδίνο το 2012 (το μπάτζετ υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ).
1. 2008, Πεκίνο – 28 δισ. Ευρώ
Παρά το υπερδιπλάσιο κόστος από οποιοδήποτε άλλη διοργάνωση στην ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 δεν άφησαν χρέος στην Κίνα!
Η χώρα μπόρεσε να «απορροφήσει» τα κόστη από τα νέα στάδια, τους δρόμους, τις συγκοινωνίες, ενώ βασικό ρόλο στην τελική επιτυχία των Αγώνων έπαιξε το γεγονός ότι μόνο το 25% του μπάτζετ αφιερώθηκε στην κατασκευή έργων με αποκλειστικά ολυμπιακή χρήση.
2. 2004, Αθήνα – 10,5 δισ. Ευρώ

Το χρέος που έμεινε στην Αθήνα από τα έξοδα υποδομής και ασφάλειας ήταν τεράστιο. Το κρατικό έλλειμμα ξεπέρασε το 2004 το 5.3%, ενώ το σωρευτικό χρέος έφτασε στο 112% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (50.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό).
3. 1992, Βαρκελώνη – 6,5 δισ. Ευρώ

Το κόστος θεωρήθηκε διαστημικό για τη δεκαετία του ’90 (το 72% του μπάτζετ αφορούσε την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων), η βελτίωση ωστόσο της ποιότητας ζωής και η άνοδος του τουρισμού μετά τη βελτίωση των υποδομών (δρόμοι, ξενοδοχεία, τηλεπικοινωνιακά συστήματα) απέδωσαν κέρδος στην ισπανική πόλη.




4. 1988, Σεούλ – 2,8 δισ. Ευρώ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ μπορεί να βρέθηκαν στην 4η θέση βάσει χρημάτων που ξοδεύτηκαν κυρίως για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, ωστόσο η ολοκλήρωση της διοργάνωσης απέφερε στη Ν. Κορέα κέρδος 210 εκ. ευρώ.



5. 2000, Σίδνεϊ – 2,6 δισ. Ευρώ

Αρκετά λιγότερα από την Αθήνα κόστισαν στο Σίδνεϊ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000, ωστόσο το 30-35% του τελικού… λογαριασμού πλήρωσαν από την τσέπη τους οι Αυστραλοί πολίτες.



6. 1980, Μόσχα – 1,4 δισ. ευρώ

Μόνο το ¼ των περίπου 300.000 επισκεπτών που αναμένονταν από την οργανωτική επιτροπή ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για τους Αγώνες του 1980. Το ολοκληρωτικό καθεστώς κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που περιελάμβανε υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις και τη βελτίωση του μετρό.



7. 1996, Ατλάντα – 1,2 δισ. ευρώ

Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των Αγώνων στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε για ζητήματα ασφάλειας (σ.σ. δύο άτομα σκοτώθηκαν από βόμβα στο Ολυμπιακό πάρκο), ενώ 350 εκ. ευρώ σε φόρους κάλυψαν τα έξοδα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η Ατλάντα μπορεί να κατηγορήθηκε για υπερβολική εμπορευματοποίηση των Αγώνων, στο τέλος όμως της έμεινε κέρδος 7 εκ. ευρώ.



8. 1976, Μόντρεαλ - 0.9 δισ. Ευρώ

Οι Αγώνες στον Καναδά εξελίχθηκαν στην απόλυτη οικονομική καταστροφή. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν ήταν 100% έτοιμες όταν ξεκίνησε η διοργάνωση και το συνολικό χρέος, το οποίο ξεχρεώθηκε το 2006 (!), ξεπέρασε τα 0.7 δισ. Ευρώ!



9. 1984, Λος Άντζελες - 400 εκ. Ευρώ

Το Λος Άντζελες μπορεί να υπερηφανεύεται ότι φιλοξένησε μία από τις πιο επιτυχημένες οικονομικά διοργανώσεις στην Ιστορία.

Οι Αμερικανοί βασίστηκαν κυρίως σε εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν, απέφυγαν τα περιττά έξοδα και σε συνδυασμό με τις χορηγίες, τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα τηλεοπτικά δικαιώματα «έβγαλαν» περισσότερα από 160 εκ. ευρώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου