Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ . Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ….ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ !!!

Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

- Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίαςλίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνουςπλεονασματικούς Ολυμπιακούς
Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;
- Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat); Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;
Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή): Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές». Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει», αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:
1 Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.
2 Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεψαλαιοποίησης) – χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κανόνων του…καπιταλισμού).
3 Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.
Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός ψορολογούμενος δανείζεται από το EFSF.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.
Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;» .
* Το Παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό HOT DOC
Από:  http://bosnakidis.blogspot.com/2012/05/blog-post_7683.html
 http://athriskos.gr/?p=11635

1 σχόλιο:

  1. Όλοι ψάχνουν τα βρουν πού πήγαν τα λεφτά! Αυτό είναι το τελικό ερώτημα. Τα λίγα που έμειναν γυρνάνε από δω και από κει, ανακατεύονται, δανείζονται και ξαναδανείζονται κι αυτά διαρκώς λιγοστεύουν και όλο κι επιτείνεται το πρόβλημα της έλλειψης! Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ από το σύνολο της Ευρώπης, ασχέτως του αν πήγαν στην ΓΕρμανία ή στις τράπεζες ή ως δανεικά στην Ισπανία. Και που πήγαν; Στην Κίνα πήγαν! Κι οι (πιο πολλές) βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Ευρώπης έκλεισαν και οι άνθρωποι έμειναν άνεργοι. Κι αν μείνεις άνεργος τι φόρους να πληρώσεις; Κι από πού θα βρει λεφτά το δημόσιο, το όποιο δημόσιο, να βολέψει τις ανάγκες του; Θα δανειστεί. 'Ετσι εξηγείται γιατί ΟΛΕΣ οι Εευρωπαϊκές χώρες έχουν τεράστια χρέη. Δανείζονται για να τα στείλουν στην Κίνα ν' αγοράσουν προϊόντα που πριν δυο δεκαετίες παρήγαν στις χώρες τους! Κι αν είσαι Αμερική τυπώνεις δολλάρια και λογαριασμό δεν δίνεις, αλλά η Ευρώπη δεν το έμαθε ακόμη αυτό το κόλπο! Βέβαια και η Αμερική δεν είναι πολύ καλλίτερα κι είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει σε αδιέξοδο. Κι όταν εμείς είχαμε τη δραχμή, αυτή ΔΕΝ έφευγε προς τα έξω και κινούσε την οικονομία, όπως-όπως. Τώρα όμως το Ευρωπαϊκό μας νόμισμα φεύγει... Κι είναι αργά για να γυρίσουμε πίσω! Μόνη λύση η επιβολή υψηλών δασμών στα Κινέζικα προϊόντα. Γιατί σε λίγο οι πολίτες της δύσης δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ούτε τα φθηνά Κινέζικα και οι Κινέζοι θα αποκτήσουν κι αυτοί πρόβλημα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται! Διαταράχτηκαν οι οικονομικές ισορροπίες αδέρφια. Αυτό φταίει, και με εντυπωσιάζει που οι οικονομολόγοι δεν το μυρίστηκαν ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή