Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα



Με προτροπή της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας στο «Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων» (Council on Foreign Relations – CFR) για να μελετήσει τις προοπτικές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και να τις καταγράψει, όπως γράφει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Επικεφαλής της ομάδας εργασίας ετέθη η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και στενή φίλη της κυρίας Κλίντον, η Μάντλιν Oλμπραϊτ, ενώ συμμετείχε και ο Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους (του νεότερου).

Η κατάσταση στη Συρία καθώς και η διείσδυση της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναγκάζουν την Ουάσινγκτον, παρά τις «γκρίνιες» που ακούγονται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για τη «σουλτανική» πολιτική της Άγκυρας που θίγει πολλές φορές τα αμερικανικά συμφέροντα, να ενεργοποιήσει σημαντικά τον παράγοντα Τουρκία εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας, κάτι όμως που κατά την άποψή μας θα οδηγήσει τη γείτονα σε μεγάλους μπελάδες.

Για να δελεαστεί η τουρκική κυβέρνηση ακούγονται μάλιστα και προτάσεις, όπως της ομάδας εργασίας του Atlantic Council υπό τον αμερικανό άλλοτε πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος εκτιμά ότι εντός της προσεχούς δεκαετίας μπορεί να δούμε έναν Τούρκο να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σημαντικό κομμάτι στην έκθεση της ομάδας Ολμπραϊτ αποτελούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολιτική και οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν αποτελεί καμία απειλή για την Τουρκία. Η Τουρκία θα έπρεπε να αποφύγει οτιδήποτε υποδηλώνει ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τα τρέχοντα προβλήματα της Αθήνας» υπογραμμίζεται στο κείμενο της έκθεσης. Η ομάδα τονίζει επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να συμβάλει ώστε οι διαφορές να μην εκτραχυνθούν και προτείνει μάλιστα τη δημιουργία μιας τριμερούς στρατιωτικής ομάδας επαφής (trilateral military contact group) στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματικοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας από Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ και σκοπός της θα είναι να αποφευχθούν εδαφικές παραβιάσεις.
Ο «φόβος» των Αμερικανών βρίσκεται στο γεγονός ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αποσκοπούν στην απόσπαση εδαφών.

Η Άγκυρα μπρος σε ενδεχόμενη απομόνωση της από τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο ελέω Ισραήλ αλλά και στην προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν θα πρέπει να στρέψει τα βλέμματα κάπου αλλού. Λόγω οικονομικής κατάστασης αλλά και πολιτικής ατολμίας η Ελλάδα θεωρείται εύκολος στόχος μιας και η άσκηση πίεσης για υποχωρήσεις μπορεί να λειτουργήσει ευκολότερα. Έτσι μελλοντικές απώλειες στα ανατολικά θα μπορούσαν να συμψηφιστούν με κέρδη στο Αιγαίο ή στη Θράκη, ώστε να κατευναστούν κάπως τα πνεύματα ειδικά στο στρατόπεδο των Κεμαλιστών, οι οποίοι καραδοκούν.

Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί δεν προλάβουν να αποτρέψουν ή σκόπιμα αδιαφορήσουν σε ενδεχόμενη τουρκική παρέμβαση στο Αιγαίο η Ρωσία δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αφού η ορθόδοξη Ελλάδα θεωρείται ως μόνη διέξοδος της «Αρκούδας» για την Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα ως χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση του μουσουλμανικού τόξου που προωθείται στα Βαλκάνια με τη σύμπραξη Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας υπό τις ευλογίες της Ουάσινγκτον.

Όπως και να χει το πράγμα η Ελλάδα χρειάζεται τον Ιούνιο κυβέρνηση, γιατί στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Όσο για την «ισχυρή» Τουρκία, όταν απέναντι της βρίσκονται αποφασισμένα κράτη υποχωρεί και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να θυμίσει στο «γίγαντα» ότι έχει γυάλινα πόδια.

πηγή








Διαβάστε περισσότερα: ΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: Ανησυχούν οι Αμερικανοί ή μας προετοιμάζουν για κάτι;Ε http://elladasimera.blogspot.com/2012/06/blog-post_9230.html#ixzz1wtSMJ0ju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου