Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Οι Ηνωμενες Πολιτειες δεσμευονται, με βαση την ισχυουσα "Συμφωνια Αμοιβαιας Αμυντικης Συνεργασιας" ΗΠΑ-Ελλαδας (ΔΕΨΑ) του 1990, σε αμοιβαια βαση να περιφρουρουν και να προστατευουν την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα των αντιστοιχων χωρων κατα ενεργειων που απειλουν την ειρηνη.
Παραλληλα δεσμευονται να σεβονται τις υφισταμενες διεθνεις συνθηκες που αφορουν ειδικοτερα στην περιοχη. Οι συμβατικες αυτες δεσμευσεις των ΗΠΑ ερχονται σε ευθεια αντιθεση με τις προσφατες δηλωσεις του Στειτ Ντιπαρτμεντ συμφωνα με τις οποιες οι ΗΠΑ δεν παιρνουν "νομικη θεση" για την ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες, ενω διαθετουν και "καταλογο 50 βραχονησιδων" με αμφισβητουμενο καθεστως.
Ομοιως οι δεσμευσεις αυτες ερχονται σε αντιθεση και τις προσφατες δηλωσεις του Αμερικανου πρεσβη Τ. Ναιλς, ο οποιος μετα την επισκεψη του στον κ. Σημιτη δηλωσε σε ο,τι αφορα το καθεστως των βραχονησιδων, οτι το Στειτ Ντιπαρτμεντ "δεν εχει λαβει θεση επι του θεματος. ...Δεν εχουμε αρμοδιοτητα..."
Η δεσμευση Πιο συγκεκριμενα:
Το προοιμιο της Ελληνοαμερικανικης Αμοιβαιας Αμυντικης Συνεργασιας του 1990 (ς.ς. προιον πολυμηνων διαπραγματευσεων, της τοτε κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλης τον πρεσβη Χρ. Ζαχαρακι, η οποια τελικως υπεγραφη τον Ιουλιο του 1990 απο την κυβερνηση Μητσοτακη) αναφερει οτι οι δυο χωρες (ς.ς. ΗΠΑ- Ελλαδα) σε αμοιβαια βαση δεσμευονται:
Απο τις υφισταμενες διεθνεις συνθηκες, και πιο συγκεκριμενα, διεθνεις συνθηκες "που αφορουν ειδικοτερα την περιοχη".
Απο διμερεις και πολυμερεις διευθετησεις, στις οποιες και οι δυο ειναι συμβαλλομενα μερη.
Αναφερει συγκεκριμενα το προοιμιο της Διμερους Συμφωνιας στην παραγραφο 5:
"Η Ελλας και οι Ηνωμενες Πολιτειες επιβεβαιωνουν το σεβασμο τους προς το Διεθνες Δικαιο, περιλαμβανομενων των υφισταμενων διεθνων συνθηκων που αφορουν ειδικοτερα στην περιοχη, και την αποφαση τους να ενεργουν συμφωνα με τις διεθνεις συνθηκες καθως και τις διμερεις και πολυμερεις διευθετησεις στις οποιες και οι δυο ειναι συμβαλλομενα μερη, περιλαμβανομενων του Βορειοατλαντικου Συμφωνου και της Τελικης Πραξης του Ελσινκι".
Με αλλα λογια, οι ΗΠΑ δεσμευονται (δηλαδη να αποδεχονται και να τηρουν) τη Συνθηκη Ειρηνης των Παρισιων, με συμβαλλομενα μερη, μεταξυ αλλων και τις ΗΠΑ και την Ελλαδα - οχι ομως την Τουρκια - με την οποια καθοριζεται σαφεστατα το καθεστως της Ιμια. Δεν ειναι τυχαιο, αλλωστε, οτι μεχρι να "θυμηθουν" οι Τουρκοι οτι αμφισβητουν το καθεστως των βραχονησιδων, οι αμερικανικες υπηρεσιες και το αμερικανικο ναυτικο (ειτε με εθνικο ειτε με ΝΑΤΟ ικο "καπελο") ειχαν πληρως τηρησει το ισχυον καθεστως...
Το Ελσινκι
Οι προσφατες αμερικανικες δηλωσεις περι οψιμης αμφισβητησης του καθεστωτος των βραχονησιδων, δικαιως προκαλεσαν τη δυσφορια της ελληνικης πλευρας.
Πολυ περισσοτερο μαλιστα, οταν στην παραγραφο αυτη γινεται επικληση στην τελικη πραξη του Ελσινκι, συμφωνα με την οποια τα συνορα (εξωτερικα) απο το τελος του Β Παγκοσμιου Πολεμου ειναι αναμφισβητητα...
Με την αμεσως επομενη παραγραφο του προοιμιου της διμερους Συμφωνιας, οι ΗΠΑ δεσμευονται (επ' αμοιβαιοτητι): να περιφρουρουν να προστατευουν:
την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα απο ενεργειες που απειλουν την ειρηνη, ειτε προκειται για ενοπλη επιθεση ειτε για απειλη επιθεσης.
Στην περιπτωση της Ιμια ενα εκ των συμβαλλομενων μερων της Συμφωνιας (δηλ. η Ελλαδα), δεχθηκε ενοπλη επιθεση (Τουρκοι κομαντο στην Ιμια), αλλα και απειλη επιθεσης (ψασθς βελλι της κας Τσιλερ για το καθεστως των βραχονησιδων).
Το κειμενο
Αναφερει συγκεκριμενα η παραγραφος 6:
"Η Ελλας και οι Ηνωμενες Πολιτειες διακηρυσσουν την αφοσιωση τους στη διατηρηση της ειρηνης και τη δεσμευση τους να σεβονται την αρχη της αποχης απο ενεργειες, οι οποιες απειλουν την ειρηνη, επαναλαμβανουν τη σταθερη αποφαση τους να περιφρουρουν και να προστατευουν αμοιβαιως την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα των αντιστοιχων χωρων τους κατα ενεργειων, οι οποιες απειλουν την ειρηνη, περιλαμβανομενης της ενοπλης επιθεσης η της απειλης επιθεσησ; και επιβεβαιωνουν την αποφαση τους να αντιταχθουν ενεργα και ανεπιφυλακτα σε καθε τετοια αποπειρα η ενεργεια και τη δεσμευση τους να καταβαλουν τις καταλληλες μειζονες προσπαθειες για να αποτρεψουν τετοια πορεια δρασης".
Κατ' αυτον τον τροπο δεν ειναι αξιον αποριας γιατι ο προεδρος Κλιντον "προθυμοποιηθηκε" να μεσολαβησει "αυτοβουλως" στη διευθετηση της ελληνοτουρκικης κρισης.
Αξιον αποριας, ομως, παραμενει γιατι το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων δεν σπευδει να τηρησει τη δεσμευση του απεναντι στην Ελλαδα σε ο,τι αφορα το καθεστως της Ιμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου