Παιδομάζωμα
Τα αίτια του παιδομαζώματος συνδέονται στενά με τις αποφάσεις της Τρίτης Ολομέλειας για αύξηση του αριθμού των ανταρτών σε 60.000. Προκειμένου να απαλλαγούν οι γονείς απο τη φροντίδα των παιδιών και έτσι να διευκολυνθεί η στρατολόγηση τους στο Δημοκρατικό Στρατό. Τα παιδιά στέλνονταν με τη βία στις Ανατολικές Χώρες, όπου μελλοντικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα στρατιωτικό δυναμικό για το Δημοκρατικό Στρατό. Επί πλέον, ο Δημοκρατικός Στρατός ανέμενε την ανοιξη του 1948 ευρεία επιχείρηση από τον κυβερνητικό στρατό και εκκένωνε τις περιοχές που ήλεγχε.
Έκθεση του Grozev (μέλους της ΚΕ του ΚΚ Βουλγαρίας, ΣτΜ) για την κατάσταση των ελληνοπαίδων στη Βουλγαρία, Απρίλιος 1948.
Μέχρι σήμερα η άφιξη και η εγκατάσταση των ελληνόπουλων έχει ως εξής:
1. Banja/ στη στέγη της οργανωσης βοήθειας -203
2. Plovdiv/στην παλαιά κοινοτική διοίκηση -200
3. Hisara/ στα θέρετρα της οργάνωσης βοήθειας -170
4. Stara Zagora/ -75
5. Μέσω Vraca στο Varsec-Belogracik -450
Τα παιδιά έχουν ηλικία από 9 μέχρι 15 ετών. Όσα ήρθαν, είναι υγιή και έχουν καλή όψη, φαίνεται ότι δεν πεινούν. Για την τακτοποίηση τους χρειαζόμαστε ακόμα: 300 κρεβάτια, 300 στρώματα, 600 κουβέρτες, εσώρουχα, ρουχισμό, φάρμακα και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Με τους έλληνες εκπροσώπους στο Δευτερο Συνέδριο του Πατριωτικού Μετώπου συμφωνήσαμε να δεχτούμε ακόμα 1000 παιδιά. Όμως με την άφιξη της ελληνικής νεολαίας, υπεύθυνης για την οργάνωση της προώθησης των παιδιών στις γειτονικές χώρες, και την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Νεολαίας του Λαού αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός τους σε 3-4000. Κατά τις πληροφορίες μας ο αριθμός των ελληνοπαίδων θα είναι πολύ πιο μεγάλος, γιατί ο Δημοκρατικός Στρατός παίρνει όλα τα παιδιά από τις κατοικήσιμες περιοχές στις οποίες μπορεί να φθάσει και τα μεταφέρει στις δικές μας, ιδίως στην
περιοχή της Θράκης (Υπογράμμιση του μεταφραστή-ΣΣ).
Επί του παρόντος η μεταφορά γίνεται κυρίως μέσω του Ivajlovgrad και Krumovgrad, όπου περιμένουμε να αυξηθεί η μεταφορά των παιδιών. Περιμένουμε να έλθουν παιδιά και από το Πετρίτσι και το Νευροκόπι.
Η υποδοχή των παιδιών συναντά μεγάλες δυσκολίες. Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας μεταφέρουν {παιδιά} στις περιοχές μας, ακόμα και χωρίς να {μας} πληροφορούν. Στα μέρη αυτά δεν υπάρχουν μεταφορικά μέσα, τα απαραίτητα τρόφιμα και ο ρουχισμός. Η μεγαλύτερη δυσκολία για την εγκατάσταση των ελληνοπαίδων είναι η έλλειψη χώρου, κρεβατιών, κουβερτών, σεντονιών και μαξιλαριών.
Η Ανώτατη Επιτροπή Υποστήριξης του Ελληνικού Δημοκρατικού Λαού ζήτησε από τις κοινωνικές οργανώσεις να ανακοινώσουν ποιοι χώροι και υλικά για επίπλωση μπορούν να παραχωρηθούν για χρήση. Λάβαμε την απάντηση ότι μονάχα η οργάνωση βοήθειας παραχώρησε του χώρους της και υλικό για επίπλωση, πράγμα όμως που είναι εντελώς ανεπαρκές. Τίποτα περισσότερο δεν μπορεί vu δώσει. Ο Ερυθρός Σταυρός επίσης βοηθά με κρεβάτια και κουβέρτες. Οι άλλες όμως κοινωνικές οργανώσεις δεν ανταποκρίθηκαν, παρόλο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχαν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν μερικά από τα θέρετρά τους για τον παραπάνω σκοπό. Για παράδειγμα ο Rajko Damjanov εκ μερους των Γενικών Συνδικατων απάντησε ότι κανένας χώρος εγκατάστασης δεν μπορεί να παραχωρηθεί για τα ελληνόπουλα.
Για το λόγο αυτά είναι απαραίτητο:
1. Να παραχωρηθούν στα ελληνόπουλα μερικά από τα θέρετρα των κοινωνικών οργανώσεων και υπηρεσιών μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προτείνονται μερικά θερετρά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Φυσικά η υποδοχή ενός μεγάλου αριθμού ελληνόπουλων θα επιβάλει να περιοριστεί η αποστολή στα θέρετρα των οργανώσεων ακόμα και των παιδιών μας που ανήκουν στη Νεολαία των Σεπτεμβριστών.
2. Το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών να διαθέσουν ορισμένο αριθμό κρεβατιών, στρωμάτων και κουβερτών, όπως επίσης και τα μεταφορικά μεσα.
3. Το Υπουργείο Παιδείας και το Συμβούλιο του Εργατικού Κόμματος να ορίσουν έναν αριθμό δασκάλων. Συμφωνήσαμε να μάθουν και τη βουλγαρική γλώσσα.
4. Το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει για το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό στα κοινόβια των ελληνόπουλων.
5. Θα είναι απαραίτητο να επιτρέψουμε στα ανάλογα κρατικά όργανα να εκδώσουν διαταγές για τρόφιμα, ιδίως γάλα, όπως επίσης και για ρουχισμό, εσώρουχα, σεντόνια για τις ανάγκες των ελληνόπουλων.
6. Είναι πραγματικά αναγκαίο να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για την εγκατάσταση των ελληνόπουλων, όχι από επίτιμα μελη, αλλά από ανθρώπους που στην πράξη θα επωμιστούν την εγκατάσταση. Για το λόγο αυτό η επιτροπή που προτείνεται από την οργάνωση βοήθειας και την Ένωση της Νεολαίας του Λαού πρέπει να παραμείνει στη σύνθεση αυτή.
Τελευταία λάβαμε την πληροφορία ότι στη χώρα μας θα φθάσει μεγάλη μάζα προσφύγων από γυναίκες και γέρους. Μονάχα από την περιοχή του Διδυμότειχου, του Σουφλίου και της Κομοτηνής θα αφιχθούν περίπου 10.000 άτομα. Αυτό γίνεται διότι ο Δημοκρατικός Στρατός με τη βία εκτοπίζει τον πληθυσμό από τις περιοχές αυτές και τον στέλνει στα δικά μας εδάφη. (Υπογράμμιση του μεταφραστή. ΣΣ). Η εξουσία πρέπει επίσης να φροντίσει για τον τόπο εγκατάστασης και εργασίας τους.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε μια τέτοια μάζα προσφύγων θα διεισδύσουν πολλοί φασίστες, πράκτορες της ξένης κατασκοπείας. Επιστήσαμε την προσοχή στους έλληνες υπεύθυνους συντρόφους ότι ένας τέτοιος τρόπος δημιουργίας προσφύγων είναι άσκοπος και για μας και γι’ αυτούς. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι δε θα ακούσουν τη γνώμη μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ασχοληθεί με την εγκατάσταση τους.
Πολλές βουλγαρικές οικογένειες εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν την φροντίδα των ελληνόπουλων, όμως οι έλληνες σύντροφοι δεν είναι σύμφωνοι.
Θέλουν τα παιδιά να μένουν σε κοινόβια με σκοπό η διαπαιδαγώγηση τους να είναι ελληνική, παρόλο που οι άνθρωποι που συνοδεύουν τα παιδιά είναι εντελώς απροετοίμαστοι.
Πηγή, CDA-CPAF.l,Op.7,Arh.Ed. 1365.
Ραδιοτηλεγράφημα (6.11.1948) του Kisinevskij (μέλους της Κεντρικής
Επιτροπής του ΚΚ Ρουμανίας, ΣτΜ) προς τον Ganev (μέλους της ΚΕ του ΚΚ Βουλγαρίας, ΣτΜ) για την αποστολή παιδιών από τη Ρουμανία στη Βουλγαρία.)
Παρακαλώ να μας ανακοινώσετε αν και πότε μπορείτε να δεχτείτε 73 ελληνόπουλα ηλικίας 17 ετών, από τα οποία, όπως μας ανακοίνωσαν, εχει ανάγκη ο σύντροφος Κώστας.
Πηγή, CD-4-CR4, F.I, Op.7,Arh.Ed. 1372.
Ραδιοτηλεγράφημα-απάντηση (12.11.1948) του Ganev προς τον Kisinevskij για την επιστροφή των ελληνοπαίδων στη Βουλγαρία.
Είμαστε σύμφωνοι να δεχτούμε τα 73 ελληνόπουλα. Μπορείτε να τα στείλετε μεσω Dobric τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Θα σας ανακοινώσουμε συμπληρωματικά την ακριβή μέρα. Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ώρα θα σας αποστείλουμε περίπου 140 ελληνόπουλα.
Πηγη, CDA-CPA, F.I, Op.7, Arh.Ed. 1372.
Ραδιοτηλεγράφημα (3.12.1948) του Teohari Georgescu (μέλους του ΚΚ
Ρουμανίας, ΣτΜ) προς τον Ganev για την αποστολή ελληνόπουλων στη Βουλγαρία.
Παρακαλώ να μας ανακοινώσετε πότε μπορείτε να δεχτείτε μια ομάδα 71 ελληνόπουλων. Μετά τις πληροφορίες που παραλάβαμε από σας τα στέλνουμε επειγόντως από το Βουκουρέστι στη Βουλγαρία. Θα σας ενημερώσουμε συμπληρωματικά για την ημέρα.
Πηγή, CDA-CPA, F.1, Ορ.7′, Arh.Ed.1370.
Ραδιοτηλεγράφημα (6.12.1948) του Ganev προς τον Τ. Gorgescu για την αποστολή 150 τραυματιών στη Ρουμανία και την παραλαβή των ελληνοπαίδων.
Στις 10 Δεκέμβριου στέλνουμε στρατιωτικό βαγόνι με 150 τραυματίες. Προετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τον αριθμό αυτό στην Cernavoda. Την ίδια μέρα παραδώστε μας τα 71 παιδιά. Περιμένουμε επειγόντως τα βενζινοφόρα.
Πηγή, CDA-CPA, F.1, Ορ.7, Ar.Ed.1370.
Ραδιοτηλεγράφημα (4.12.1948) του Ganev προς τον Ζαχαριάδη για την παραχώρηση 15 φορτηγών.
Σας διαθέτουμε 15 φορτηγά. Δώστε οδηγίες στους ανθρώπους σας για τη χρήση τους.
Πηγή, CDA-CPA, F.I, Op.7, Arh.Ed.1371.
Ραδιοτηλεγράφημα-απάντηση του Ζαχαριάδη (4.12.1948) προς τον Ganev για τα φορτηγά.
Λάβαμε το τηλεγράφημα σας. Ήδη δώσαμε εντολή στον Κώστα για τα αυτοκίνητα. Επιθυμούμε να φορτωθεί στα καμιόνια το υλικό από την Τσεχοσλοβακία, που βρίσκεται σε μια πόλη σας. Για το ζήτημα αυτό γνωρίζει ο Κώστας.
Πηγή,CDA-CPA, F.I, Op.7,Arh.Ed.l371.
Αλλά και ένας Κομμουνιστής εκ των ηγετών του παιδομαζώματος τα είχε πει αυτά από το 1961.
Τελικά τα παιδάκια αυτά πολέμησαν στο Βίτσι και κάποια συνελήφθηκαν αιχμάλωτα
Ή σκληρή μοίρα των «νεοσύλλεκτων».
Οι στρατολογηθέντες στη Ρουμανία μαθηταί, επεβιβάσθησαν σε Ρουμανικά αυτοκίνητα και δια μέσου του Γιούργεβο πέρασαν στή Βουλγαρία. Τα πήραν άλλα αυτοκίνητα και τα οδήγησαν στο στρατόπεδο των φυγάδων του Κ.Κ.Ε. στή Βουλγαρία.
Εκεί έφεραν και άλλα παιδιά από τα άλλα μέρη τής Βουλγαρίας. Τά ξανάβαλαν σε αυτοκίνητα και διά μέσου Βουλγαρίας και Σερβίας, έφθασαν στην περιοχή του Βίτσι.
“Υπεβλήθησαν σε ασκήσεις και έλαβαν μέρος σέ μάχες. Μερικά έδειξαν δειλία στο άκουσμα του πρώτου πυροβολισμού και βόμβας αεροπλάνου.
“Ελήφθη τότε νέα άποφασις. Τα κάπως Θαρραλέα διεσκόρπισαν σέ λόχους πεπειραμένων συμμοριτών, τα δε «δειλά» τα συνεκέντρωσαν, τα έστειλαν στην Αλβανία και από εκεί πάλιν στην Βουδαπέστη στα χέρια μας, διά «μετεκπαίδευσιν».
Η στρατιωτική μονάδα που είχε συγκροτηθεί στό Φάτσανο της Βουδαπέστης, δεν πρόλαβε νά κατέλθει στην Ελλάδα, διότι δεν επέτρεπαν την διέλευσίν της οι Γιουγκοσλάβοι, δεδομένου οτι αι σχέσεις τότε της Γιουγκοσλαβίας και των χωρών του Παραπετάσματος δέν ήσαν όμαλαί. Κι’ έτσι οί νέοι αυτοί, δεν είχαν τήν «τύχην» να πολεμήσουν εναντίον της πατρίδος των, όπως οι συνάδελφοι τους της Ρουμανίας και Βουλγαρίας!
Στην Τσεχοσλοβακία είχαν επισημανθεί τα πιο μεγάλα παιδιά, άλλα περίμεναν να φύγουν από την Ουγγαρία τα άλλα και τότε να φύγουν αυτά. Συνεπώς έμειναν και αυτά, ακολουθούντα τήν Ιδίαν τύχην των άλλων της Ουγγαρίας.
Η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Σύμφωνα με έκθεση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τη Βαλκανική Επιτροπή που ερευνούσε τις συνοριακές τριβές της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, «…η εν ευρεία κλίμακι εκτέλεσις του αδικήματος της φυλοκτονίας ήρχισεν από των τελευταίων μηνών του 1947 και καθ΄ όλον το 1948 », αφορούσε δε « μικρούς Ελληνόπαιδας από ηλικίας 5 ετών και άνω ».
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ligue des Societes de la Croix Rouge, την 1η Δεκεμβρίου του 1948 ανήρχετο σε 24.696 και ήταν κατανεμημένος ως εξής: 2.000 σε στρατόπεδα της Αλβανίας, 2.650 στη Βουλγαρία, 3.000 στην Ουγγαρία, 3.801 στη Ρουμανία, 2.235 στην Τσεχοσλοβακία και 11.000 στη Γιουγκοσλαβία. Στις 27 Νοεμβρίου του 1948, κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η Γ΄ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που συνεδρίασε στο Παρίσι αποφάσισε « όπως συστήση τον επαναπατρισμόν των εκτός των εστιών αυτών ευρισκομένων Ελληνοπαίδων εφ΄ όσον ήθελον ζητήση τούτο τα παιδία ταύτα, οι γονείς των, ή τούτων μη υπαρχόντων,οι πλησιέστεροι συγγενείς των ». Η επιμέλεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού και της αποκαταστάσεως της επαφής μεταξύ της Ελλάδας και των «δορυφόρων κρατών της» ανετέθη από τον ΟΗΕ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (ΙCRC) και στην προαναφερθείσα Ένωση (Ligue) των Εθνικών Ερυθρών Σταυρών.
Πηγές:
“ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ” Βασίλη Κόντη – Σπυρίδωνα Σφέτα – Εκδόσεις “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ”, 1999
http://clubs.pathfinder.gr/Iapetos_/666070
http://echedoros.blogspot.com
http://ellinessouidias।wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου