Σελίδες

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Εμβόλιο ασπίδα κατά του καρκίνου

Στο άκουσμα της, η είδηση αυτή προκαλεί χαρά και δίνει ελπίδα σε σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από κάποια μορφή του καρκίνου. Το θέμα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Το Έθνος».
Πρόκειται όπως σημειώνει το δημοσίευμα για ένα εμβόλιο-ασπίδα κατά όλων των μορφών του καρκίνου, το οποίο είναι στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τα τέλη του 2013!
Το TeloVac, όπως λέγεται το εμβόλιο, αρχικά σχεδιάζεται για μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου, αυτή του παγκρέατος. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε 53 βρετανικά νοσοκομεία, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ.Τζων Νεοπτόλεμο, το εν λόγω εμβόλιο ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας.
Αντίθετα με τα συνηθισμένα εμβόλια τα οποία σχετίζονται με την πρόληψη των λοιμώξεων, το TeloVac στοχεύει στην καταπολέμησή τους. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το εμβόλιο περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεΐνης τελομεράσης (η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα), ενώ στόχος του είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να αναγνωρίζει την τελομεράση και να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι καταφέρνουν να «μεταμφιέζονται», γεγονός που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επαναστατική έρευνα, σε περίπτωση που το εμβόλιο καταφέρει να περάσει με επιτυχία τον σκόπελο των ευρείας κλίμακας κλινικών δοκιμών, τότε ενδέχεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Δοκιμές
Επιπλέον, από φέτος κιόλας η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει αντίστοιχες δοκιμές και σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι ερευνητές τονίζουν πως το ίδιο εμβόλιο ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματικό και για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος και του ήπατος.

Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του παγκρέατος, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιλαμβάνονται την ύπαρξη όγκου σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί δεν τους δίνουν παρά μόνο 6 μήνες ζωής.
Μόλις το 3% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου καταφέρνουν να ζήσουν για 5 χρόνια! Η εν λόγω μελέτη -την οποία χρηματοδοτεί ο κορυφαίος ερευνητικός οργανισμός της Βρετανίας Cancer Research UK και συντονίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Δρ Τζον Νεοπτόλεμος- δεν περιορίζεται στην προσπάθεια «καταπολέμησης» των καρκινικών κυττάρων που πλήττουν ένα συγκεκριμένο όργανο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τη θεραπεία του καρκίνου είναι πως σχεδόν πάντα απομένουν μερικά κακοήθη κύτταρα από τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί νέος καρκίνος.
Με τα εμβόλια όπως αυτό που δοκιμάζεται, γίνεται προσπάθεια «επαναπρογραμματισμού» του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα εμποδίζοντας μια μελλοντική υποτροπή.
ΤΖΩΝ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ – Ο συντονιστής της έρευναςΟ καθηγητής Χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμος είναι ο συντονιστής της έρευνας για το επαναστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου. Επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής και Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ και επίτιμος σύμβουλος χειρουργός στο Βασιλικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ.
Ο 60χρονος σήμερα Δρ. Τζων Νεοπτόλεμος ασχολείται με την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος από το 2001.
Πολυβραβευμένος πλέον για τις ερευνητικές του επιτυχίες στους τομείς της γενετικής, της μοριακής βιολογίας αλλά και της χειρουργικής, ο Δρ।Νεοπτόλεμος μεγάλωσε στο Λονδίνο και σπούδασε στο Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Λέιτσεστερ.
http://www.lemesos-blog.com

1 σχόλιο:

  1. Ο Θεός να βοηθήσει την ανθρωπότητα να βρεθεί το φάρμακο γι 'αυτή την ύπουλη απειλή.
    Όλο αυτό ακούμε κάθε μέρα και τόσο νέοι άνθρωποι φεύγουν πρόωρα.....Μακάρι να βρεθεί το φάρμακο και να ενταθούν οι έρευνες στο χώρο της ιατρικής γι' αυτό το σκοπό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή