Ο πρώτος κερδοσκόπος στην Ιστορία ήταν φυσικά Έλληνας και μάλιστα... σοφός-----
Η πρώτη προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς, χρονολογείται από 6ο π.Χ. αιώνα και αποδίδεται στον Θαλή τον Μιλήσιο. Για να αποδείξει την χρησιμότητα της φιλοσοφίας στους επικριτές του, νοίκιασε έγκαιρα όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου, αξιοποιώντας αστρολογικές ενδείξεις ότι θα επακολουθούσε καλή σοδειά λαδιού.Όταν πραγματοποιήθηκε η αποκομιδή των ελιών,...δεν άνοιγε τα ελαιοτριβεία.
Βλέποντας πως κινδυνεύουν να χαλάσουν οι ελιές τους, οι ελαιοπαραγωγοί πανικοβλήθηκαν.Έτσι πρόθυμα κατέβαλαν μεγαλύτερη αμοιβή από την συνηθισμένη!Ο Θαλής εκτός από τα χρήματα, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου κερδοσκόπου στην ιστορία.Απέδειξε πως με τη σοφία μπορεί κανείς να πλουτίσει, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είναι αυτός ο σκοπός της.
Στην επιστήμη των Οικονομικών ο όρος Κερδοσκοπία χαρακτηρίζει γενικά την οποιαδήποτε επίτευξη κέρδους από προβλεφθείσες μεταβολές των τιμών αγαθών ή αξιογράφων.
Η Κερδοσκοπία επιτυγχάνεται μετά από διενέργεια προβλέψεων ως προς τις διακυμάνσεις που μπορεί να σημειωθούν στις τιμές των αγαθών ή αξιογράφων ή ακινήτων με αντίστοιχη αγορά ή πώληση αυτών.
Ο όρος αυτός προς αποφυγή σύγχυσης αντιδιαστέλλεται από εκείνον της επένδυσης λόγω μιας βασικής διαφοράς. Στην μεν επένδυση μπορεί να συνυπάρχει κάποια ανάληψη κινδύνου (ρίσκου) χαρακτηριζόμενο όμως ως ένα επεισοδιακό στοιχείο που μπορεί να υφίσταται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, σε αντίθεση με την κερδοσκοπία που ο κίνδυνος αυτός αποτελεί την ουσία της επιχείρησης. Έτσι η μεν επένδυση προσβλέπει σε μακροχρόνιες προσδοκίες, ενώ αντίθετα η κερδοσκοπία κυριολεκτικά βασίζεται σε βραχυπρόθεσμες προβλέψεις επί της διακύμανσης τιμών της αγοράς.
Σε γενικές γραμμές πάντως η κερδοσκοπία αποτελεί σπουδαίο παράγοντα στην εναρμόνιση της παραγωγής των διαφόρων προϊόντων, καθώς και στον μετριασμό της διακύμανσης των τιμών τους. Για παράδειγμα σε μια εμφάνιση κερδοσκοπικού εμπορίου επί ενός αγαθού με πιθανολογήσεις περί επικείμενης σπανιότητας, τούτο θα επιφέρει τις ακόλουθες ενέργειες:
1.μείωση της παρούσας προσφοράς
2.ύψωση της ισχύουσας παρούσας τιμής
3.αύξηση αποθηκευμένης ποσότητας
4.μελλοντική αύξηση της προσφοράς, με συνέπεια τη σταθεροποίηση τιμής και κατανάλωσης.
Γενικά ο όρος στο ευρύτερο φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων μπορεί ν΄ αναφέρεται με τρεις σημασίες:
α) Είτε σε ανάληψη επένδυσης κάποιου κινδύνου (ρίσκου), ή αβεβαιότητας, μεγαλυτέρων των συνήθων.
β) Είτε σε ανάληψη υψηλού κινδύνου, προσδοκώντας κέρδος από την διακύμανση των τιμών και
γ) Είτε (σπανιότερα) στη κριτική κάποιων συγγραφέων σε χρηματιστηριακές λειτουργίες. Στη περίπτωση αυτή ο όρος κερδοσκοπία ταυτίζεται με το παίγνιο (κυβεία).
Από τις παραπάνω περιπτώσεις η δεύτερη είναι αυτή που συναντάται περισσότερο ως ποιο κοινή στην οικονομική φιλολογία γενικότερα.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου