Σελίδες

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Μια γεύση από τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας

Τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Ποιος είναι όμως ο πλούτος αυτός και πού βρίσκεται;
Σύμφωνα με επίσημες πηγές (ΙΓΜΕ, USGS, κ.τ.λ.) η Ελλάδα έχει, μεταξύ άλλων, στο υπέδαφος της, τα ακόλουθα:
Άργυρο:-
Υπάρχουν 430 τόνοι αργύρου στο Στρατώνι, 1.667 τόνοι στην Ολυμπιάδα και 109,8 τόνοι αργύρου στη Θράκη (Πέραμα Έβρου και Σάπες).
Ασβεστίτη:-
Χρήσεις: παραγωγή ασβέστη, βελτιωτικό χώματος, επενδύσεις σε οικοδομές, τσιμέντο κ.α. Υπάρχει σε πολλές θέσεις του Ελλαδικού χώρου.
Βωξίτη:-
Χρήσεις: παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου, για πυρίμαχα υλικά, τσιμέντα, γαίες διηθήσεως κ.ά. Εντοπισμός: περιοχή Παρνασσού Γκιώνας, Ελευσίνας, Ελικώνας, Εύβοιας, Αμοργού. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γαληνίτη:-
Χρήσεις: στις μπαταρίες, παραγωγή μολυβδόφυλλων, μίνιο κ.ά. Εντοπισμός: Χαλκιδική, Λαύριο, Μολάοι.
Διαμάντια:-
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών.
Καολινίτη:-
Χρήσεις: για πορσελάνες, χαρτί, χρώματα κ.ά. Εντοπισμός: Mήλος, Κίμωλος, Κω, Αίγινα,
Κίσσηρη (ελαφρόπετρα):-
Χρήσεις: ως μονωτικό, λειαντικό-γυαλιστικό υλικό, σε οδοντόκρεμες, στη κατασκευή τεχνιτών λίθων κ.ά. Εντοπισμός: νησί Γυαλί Νισύρου, Μήλος, Κω.
Λατερίτη:-
Σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα. Χρήσεις: παραγωγή κραμάτων ανοξείδωτων χαλύβων. Οι σκουριές του για την κατασκευή πλακών πεζοδρομίου, σκυροδέματος, για αμμοβολή κ.ά. Εντοπισμός: Λάρυμνα, Λοκρίδα, ΄Εδεσσα, Καστοριά, Σκύρος, Κύμη.
Λιγνίτη:-
Χρήσεις: παραγωγή ηλεκτρισμού. Εντοπισμός: Πτολεμαϊδα, Μεγαλούπολη, Ν.Φλώρινας, Ν. Δράμας. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
Μαγγανιούχο μετάλλευμα:-
Xρήσεις: για παραγωγή σιδηρομαγγανίου, σε μπαταρίες κ.ά. Εντοπισμός: Παλαιά Καβάλα, Δράμα, Εύβοια, Ερατεινή, Άνδρος, Πάρος, Βάνι Μήλου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
Μαγνησίτη:-
Χρήσεις: για παραγωγή πυριμάχων υλικών, στο χαρτί,στις ζωοτροφές. Εντοπισμός: Μαντούδι Ευβοίας , Γερακινή Χαλκιδικής, Μυτιλήνη. Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Μπεντονίτη:-
Χρήσεις: ως λιπαντικό στις γεωτρήσεις, σε καθαρισμό ορυκτελαίων, καλλυντικά, κεραμικά, γεωργικά φάρμακα, πλαστικά υλικά, άμμος υγιεινής κατοικίδιων ζώων κ.ά. Εντοπισμός: Μήλος, Σάμος.
Νικέλιο:-
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Στο ενεργό μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 6,5 εκατομμυρίων τόνων με 1,30% νικέλιο.
Ουράνιο:-
Στον τομέα των ενεργειακών πρώτων υλών, οι νομοί Δράμας και Σερρών, αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έχουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου. Το αποθεματικό δυναμικό υπολογίζεται σε 10.000 τόνους ουρανίου και τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι.
Περλίτη:-
Χρήσεις: ως θερμομονωτικό-ηχομονωτικό υλικό, αδρανές σκυροδέματος, αφρομπετόν, διηθητικό φίλτρο, προσθετικό στο χώμα. Εντοπισμός: Μήλος, νησί Γυαλί, Κω, Λέσβος.
Πετρέλαιο:-
Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στη Ζάκυνθο και στη Φλώρινα.
Σιδηρομετάλλευμα:-
Χρήσεις: παραγωγή χάλυβα, μπετόν αρμέ, χρωστικές κ.ά. Εντοπισμός: Σέριφος, Θάσος, Λαύριο, Νεάπολη Λακωνίας
Σιδηροπυρίτη:-
Χρήσεις: για παρασκευή θειικού οξέος. Ως μετάλλευμα σιδήρου από τα υπολείμματα της φρύξης κ.ά. Εντοπισμός: Χαλκιδική, Ερμιόνη Πελοποννήσου.
Σμηκτίτες:-
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Σπάνιες γαίες:-
Η Μακεδονία-Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, κρύβουν και βεβαιωμένα αποθέματα σπάνιων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας παραπροϊόντων των ραδιενεργών μετάλλων, των λεγόμενων μετάλλων υψηλών τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το τιτάνιο, το θόριο και περίπου 100 ειδών μικρομεταλλεύματα, που ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων γαιών.
Φυσικό αέριο:-
Σύμφωνα με τρεις δημοσιευμένες μελέτες που έκανε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ μέσα στο 2010 (η πρώτη έγινε τον Απρίλιο και η τρίτη αρχές Οκτωβρίου 2010) αναφέρεται το ακριβές ποσό φυσικού αερίου που μπορεί να εξορυχθεί άμεσα από τον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα ούτε καν στις λεγόμενες “γκρίζες” ζώνες. Οι τρεις αυτές ζώνες που θεωρητικά δεν υπάρχουν αλλά με αδράνεια της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης οριοθετούνται στην Απούλεια Λεκάνη (ΒΔ της Κέρκυρας και μέχρι το σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων), στη Λεκάνη του Ηροδότου που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο Ανατολικά της Κρήτης και εκτείνεται μέχρι το Καστελόριζο και τα Δυτικά της Κύπρου και τέλος στη Λεκάνη της Σύρτης (περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης).
Χαλαζία:-
Xρήσεις: γυαλί, πορσελάνη, χρώματα, καλούπια, καλλυντικά, στιλβωτικά. Σε μοντέρνες τεχνολογίες: ρολόγια, κάτοπτρα, λέιζερ κ.ά. Εντοπισμός: Ν. Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Χαλκιδική.
Χρυσό:-
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και στη Θράκη υπολογίζεται σε 382 τόνους. Από αυτά, 143 τόνοι είναι πολυμεταλλικός (χρυσός μαζί με άλλα μέταλλα όπως άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο), 161 πορφυρικός (χρυσός με χαλκό) και 78 τόνοι επιθερμικός (μόνο χρυσός). Το ΙΓΜΕ έχει εντοπίσει και άλλες περιοχές με χρυσό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου απαιτείται συστηματικότερη έρευνα (νομοί Σερρών και Δράμας).
Χρωμίτη:-
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα κοιτάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Στο Βούρινο Κοζάνης, όπου έχουν εξορυχτεί 2,6 εκατομμύρια τόνοι χρωμίτη από το 1936 ως το 1990, υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα άλλων 3 εκατομμυρίων τόνων με ανάλογα χαρακτηριστικά, ενώ στο Ξερολίβαδο Γρεβενών έχουν εντοπιστεί άλλο ένα εκατομμύριο τόνοι.
https://alximeio.wordpress.com/2011/03/11/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BA%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου