Σελίδες

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Οι Ελληνες περπατούν πάνω σε πολύτιμους λίθους

 

Διαμάντια και ρουμπίνια... Made iGreece.---- Αν και η συστηματική αναζήτηση και έρευνα για την εξόρυξη πολύτιμων λίθων στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι σε πολλές περιοχές -τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα- υπάρχουν ορυκτά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πολύτιμα πετράδια.
«Αρκεί», όπως ανέφερε ο κ Βασ. Μέλφος, διδάκτορας Γεωλογίας, «να γίνει συστηματική έρευνα και να καταγραφούν οι ακριβείς ιδιότητές τους και τα χαρακτηριστικά τους για την ανεύρεση ευγενών ποικιλιών».
Ο κ. Μέλφος και άλλοι ειδικοί επιστήμονες προχώρησαν χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Γεωλογία και Κοινωνία», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση ενός χάρτη όπου εντοπίζονται πολύτιμα ορυκτά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά αναφέρθηκαν και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίησή τους.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, μια περιοχή που έχει ξαιρετικής ομορφιάς ορυκτά είναι η Χαλκιδική και ιδιαίτερα τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου. Εκεί έχουν εντοπιστεί ροδοχρωσίτης και ροδονίτης, ωραίοι ασβεστίτες σε όλες τις αποχρώσεις και μορφές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στην κοσμηματοποιία.
Στη B. Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και πετρώματα με μικροσκοπικά διαμάντια, η κοιτασμολογική σημασία των οποίων κρίνεται ενδιαφέρουσα και υποσχόμενη. Οπως όμως ανέφερε στην εκδήλωση ο λέκτορας Γεωλογίας κ. Δ. Κωστόπουλος, είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και πρέπει να γίνουν μελέτες που απαιτούν σημαντικά ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό και υποδομή.
Στις περιοχές Παρανεστίου Δράμας υπάρχει κόκκινο κορούνδιο, ποικιλία ρουμπινιού μέσα σε παραμορφωμένα πετρώματα. Τα ρουμπίνια έχουν μήκος που σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνουν τα 10 εκατοστά(!), ενώ στο Κάτω Νευροκόπι έχει εντοπιστεί αμέθυστος απαράμιλλου ιώδους χρώματος. Μεγάλοι κρύσταλλοι αμέθυστου υπάρχουν στις Σάππες και στο Σουφλί.
«Εμφάνιση» ρουμπινιού, ανέφερε ο κ. Μέλφος, έχουμε 15 χλμ. βόρεια της Ξάνθης όπου έχουν αναφερθεί και εμφανίσεις μικροσκοπικών ζαφειριών μεγέθους όμως που δεν ξεπερνούν τα 2 mm. Στα Κιμμέρια της Ξάνθης υπάρχουν καλά σχηματισμένοι γρανάτες καθώς και αιματίτης. Ροδοχρωσίτης βρέθηκε και στην περιοχή μεταλλείων της Κίρκης, 25 χλμ. ΒΔ της Αλεξανδρούπολης, ενώ χαλκηδόνιος, αχάτης, οπάλιος υπάρχουν σε όλη την επικράτεια του νομού Εβρου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αφού υπάρχουν τόσες θέσεις γιατί δεν γίνεται εκμετάλλευσή τους;
«Η έλλειψη ενδιαφέροντος από ιδιωτικές εταιρείες, οι δύσβατες θέσεις των κοιτασμάτων, η μέχρι σήμερα πλημμελής έρευνα για τον εντοπισμό του μεγέθους και της έκτασης των κοιτασμάτων αυτών καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαστηρίων στη B. Ελλάδα για την κατεργασία (κοπή, χρωματισμός, βελτίωση κ.ά.) είναι μερικοί από τους λόγους που δεν έχουν επιτρέψει την αξιοποίησή τους», ανέφερε ο κ. Μέλφος.
Του Θανάση Τσίγγανα
http://www.kathimerini.gr/112060/article/epikairothta/ellada/oi-ellhnes-perpatoyn-panw-se-polytimoys-li8oys
Έντυπηhttp://www.kathimerini.gr/112060/article/epikairothta/ellada/oi-ellhnes-perpatoyn-panw-se-polytimoys-li8oys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου