Ομάδα φοιτητών του τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Εικονικής Δίκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικών Σχολών στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Μαρτίου.
Οι Έλληνες φοιτητές νίκησαν στους προφορικούς αγώνες δύο φορές την ομάδα του London School of Economics και από μία φορά τις ομάδες των Πανεπιστημίων της Λουβαίνης και της Γενεύης, αφήνοντας πίσω τους και την ομάδα του King’s College, καθώς και άλλων Πανεπιστημίων από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές του ΑΠΘ Έλλη Ρεσβάνη (21 ετών), Γιώργος Φασφαλής (22 ετών) , Σοφία Σαουρίδου (23 ετών) και Κώστας Βουλγαράκης (23 ετών) με τον τελευταίο να κερδίζει και το βραβείο του καλύτερου αγορητή μεταξύ όλων των φοιτητών που συμμετείχαν από όλες τις ομάδες στον ευρωπαϊκό γύρο.
Την ομάδα προετοίμασαν και πλαισίωσαν η Νάγια Πυρίδη, υποψήφια διδάκτορας Νομικής του ΑΠΘ και η Σεμίνα Μιχαηλίδου, τελειόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ, ενώ επιβλέπων ήταν ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης.
Ο φετινός διαγωνισμός αφορά στο πρακτικό θέμα που αντιμετωπίζουν δύο κράτη στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Την παραγωγή σε μια χώρα κλωνοποιημένων προβάτων και την εξαγωγή τους σε άλλη χώρα, η οποία για λόγους προστασίας της υγείας των κατοίκων της θεωρεί ότι πρέπει να απαγορεύσει την εισαγωγή τους, επικαλούμενη προστατευτικές διατάξεις του ΠΟΕ. Το θέμα συνιστά παραλλαγή του ζητήματος των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, που έχει επανειλημμένα απασχολήσει τον ΠΟΕ με αφορμή διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Το ζήτημα της παραγωγής κλωνοποιημένων ζώων δεν είναι θεωρητικό, καθώς η γνωστή σε όλους μας «Ντόλη» μπορεί να μπει σύντομα σε βιομηχανική παραγωγή, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ ότι προτίθενται να κάνουν.
Επόμενος στόχος για την ομάδα είναι η διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 29 Μαΐου 2011, στο Εβιάν της Γαλλίας.
Τις δύο προηγούμενες φορές που συμμετείχε στον ίδιο διαγωνισμό το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ κέρδισε σημαντικές πρωτιές: το 2009, το βραβείο του καλύτερου δικογράφου εναγόμενου κράτους στο γύρο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, και το 2010, το πρώτο βραβείο για όλα τα δικόγραφα στο γύρο της Λουβαίνης στο Βέλγιο.
ελευθεροτυπια
καλά νέα.. υπάρχουν και αυτα
http://kala-nea.gr/?p=13747#
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου