ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ 'αυτο' ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 'αλλοι'
Εν μέσω αντιδράσεων «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την είσοδο των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής
Από το εσωτερικό της Σχολής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπόθεση της εισόδου μεταναστών στο κτίριο της Νομικής.
Η υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε επίθεση σε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη δυστυχία των μεταναστών για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες.
Η Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να υπερασπιστούν (όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο) την ακαδημαϊκή λειτουργία.
«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» τόνισε, η υπουργός λέγοντας ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της Πολιτείας, «ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανέφεραν ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη Νομική, «γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε να συλλαμβάνει και όποιον κυκλοφορεί στον δρόμο» και πρόσθεταν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από θεσμοθετημένα όργανα και θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρέπει να προστατευθεί από όσους είναι αρμόδιοι και έτοιμοι για αυτό.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ΚώσταςΑϊβαλιώτης δήλωσε: «Εάν η Πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου».
Η Πολιτεία βαρύνεται με ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Φορτσάκης, αναφορικά με την παραμονή περίπου 300 μεταναστών στο παλαιό κτήριο της Σχολής.
Δεν μπορεί να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε κατάλυμα μεταναστών, είπε ο κ. Φορτσάκης στον Βήμα 99,5, ζητώντας να βρεθεί ένας χώρος απ' όπου οι μετανάστες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.
Χρειάζεται λύση χωρίς βία και ακρότητες, συνέχισε, επικρίνοντας τους χειρισμούς των κρατικών αρχών αφού -όπως είπε- άφησαν αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν από την Κρήτη, να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα και να φτάσουν στην Αθήνα.
Το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του, δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος και τη μεταναστευτική πολιτική του, σημείωσε.
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αφήνει αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά της πολιτείας και ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Στην ίδια ανακοίνωση καταγράφεται το «χρονικό» της εισόδου των μεταναστών στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.
Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους».
Να σημειωθεί πως η Κοσμητεία έχει αποφασίσει τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.
Ανακοίνωση από την ΠΟΣΔΕΠ
Αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους Προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).
«Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους.
» Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι καθηγητές, που επιρρίπτουν ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση, υπογραμμίζουν πως η «πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη». Παράλληλα, καλούν τον αρμόδιο υφυπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες «έστω και 'κατόπιν εορτής'» και ζητούν την άμεση αποχώρηση των μεταναστών από τους χώρους της Νομικής Σχολής.
Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι 50 μετανάστες
Στον έβδομο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου έχουν εγκατασταθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ξεκίνησαν απεργία πείνας, με αίτημα τη νομιμοποίησή τους στην Ελλάδα, 50 μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Οι συγκεκριμένοι ανήκουν στην ομάδα των συνολικά 300 μεταναστών, εκ των οποίων οι 250 βρίσκονται στη Νομική.
Σε κείμενό τους οι 300 αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο γιατί, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ζωή αυτή για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο».
«Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς» καταλήγουν.
Σε δηλώσεις του, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και υπεύθυνος της Γραμματείας Μεταναστών του ΕΚΘ, Αναστάσιος Αραμπατζής, διευκρινίζει ότι είχε σταλεί αίτημα από το φόρουμ μεταναστών Κρήτης για τη φιλοξενία τους σε αίθουσα του ΕΚΘ, αλλά το αίτημα δεν απαντήθηκε.
Το ΕΚΘ, πάντως, παραχώρησε δύο τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των απεργών πείνας και μια ξεχωριστή αίθουσα για δύο που έχουν ίωση.
Επίσης, επεκτάθηκε η λειτουργία της θέρμανσης, όλο το εικοσιτετράωρο, για να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα υγείας στο διάστημα της παραμονής τους στο κτίριο.
Newsroom ΔΟΛ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ
Οι λεηλασίες των αλλοδαπών!
Χάλκινοι αγωγοί που χρησιμοποιούνται από τον ΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση των συρμών μπήκε στο στόχαστρο τεσσάρων αλλοδαπών. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν, στο 22ο χλμ. της Ε.Ο. Σερρών- Θεσσαλονίκης, εντοπίσθηκαν αγωγοί, συνολικού βάρους 480 κιλών που είχαν αφαιρεθεί το τελευταίο δεκαήμερο από την εναέρια γραμμή ηλεκτροκίνησης Θηβών -Λαμίας. Στην κατοχή των επιτήδειων δραστών βρέθηκαν και δύο συσκευασίες ινδικής κάνναβης συνολικού βάρους 8,8 γραμμαρίων. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ αύριο θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σερρών.
Ο Μητσοτάκης και η «απάτη» του «νέου» τρόπου υπολογισμού του κατώτατου
μισθού
-
*Θα φέρει κέρδη στο κεφάλαιο και θα τσακίσει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα*
*Με πανηγυρισμούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο
της...
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου