Μια γενετική "έκρηξη" πριν από 10 εκατ. χρόνια οδήγησε στον διαχωρισμό μας από τους πιθήκους, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον
Σε μια γενετική «έκρηξη» που συνέβη στον κοινό πρόγονο των πιθήκων και των ανθρώπων πριν περίπου 10 εκατ. χρόνια, οφείλουμε τον διαχωρισμό μας από τους πιθήκους.
Η ταχύτατη γενετική μεταβολή πυροδότησε σύμφωνα με τους επιστήμονες τον εξελικτικό διαχωρισμό ανάμεσα στα πρωτεύοντα «ξαδέλφια», ενώ έτσι διαχωρίστηκαν και οι πίθηκοι (χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκοι) από τις μαϊμούδες.Οι δύο γενετιστές Έβαν Άϊσλερ και τον Τζέφρι Κιντ ανοίγουν με τη μελέτη τους ένα νέο παράθυρο στην επιστήμη, υποστηρίζοντας ότι πριν διακλαδωθεί το οικογενειακό δέντρο των πρωτευόντων θηλαστικών, ο γενετικός κώδικας ήταν σχετικά σταθερός. Ωστόσο, κάποια στιγμή ορισμένες αλληλουχίες του κώδικα του DNA άρχισαν να διπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα στον εξελικτικό διαχωρισμό.
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υπό τους δύο γενετιστές, προτού αποκοπούν οι μεγάλοι πίθηκοι από τους υπόλοιπους πιθήκους και τις μαϊμούδες, το DNA τους άρχισε να κάνει εκρηκτικές αλλαγές (πέρα από τις κλασικές μεταλλάξεις). «Είναι πραγματικά σαν ηφαίστεια στο γονιδίωμα, που τίναξαν στον αέρα κομμάτια του DNA», δήλωσε ο Άϊσλερ.
Η συγκριτική γενετική ανάλυση ανθρώπων και πιθήκων έδειξε ότι αυτή η ταχύτατη αύξηση της αντιγραφής (διπλασιασμού) σε τμήματα του γενετικού κώδικα άρχισε να αυξάνεται ακριβώς την εποχή που οι πιο κλασικές γενετικές μεταλλάξεις άρχισαν να επιβραδύνονται, με συνέπεια οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες να έχουν σήμερα έξτρα αντίγραφα αυτών των γενετικών αλληλουχιών. Όπως υποστηρίζει ο Άϊσνερ υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα γονίδια να ήταν σημαντικά για τη γλώσσα ή για κάποιες πλευρές της νόησης, όμως χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα να να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.
Η νέα ανακάλυψη αναμένεται ότι θα ρίξει φως σε ένα μακρόχρονο αίνιγμα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες: γιατί οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες δείχνουν και συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά, αν και έχουν σχεδόν ταυτόσημη γενετική κληρονομιά. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι τα γονιδιώματα των ανθρώπων και των χιμπατζήδων επικαλύπτονται κατά σχεδόν 99% και οι πρωτεϊνες τους είναι ουσιαστικά ίδιες.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "Natrure", υποστηρίζει ότι ο αριθμός και η γκάμα των διπλών γενετικών αλληλουχιών ποικίλουν πολύ περισσότερο από άλλα τμήματα του γενετικού κώδικα. «Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συνέβη, αλλά ο κοινός πρόγονος των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των γοριλών είχε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα (γονιδιακού) διπλασιασμού», δήλωσε ο Κιντ.
Αυτή η γενετική εξέλιξη μπορεί να έλαβε χώρα λόγω μεταβολών στον αριθμό του πληθυσμού, της διάρκειας ζωής των οργανισμών ή της αστάθειας του γονιδιώματος.
Όποια κι αν είναι η αιτία, οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι είχε καθοριστική επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία, την προσαρμοστικότητα και την εξέλιξη των προγονικών ανθρωποειδών πληθυσμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου