DeathRow:
ο όρος που χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α. για την πτέρυγα των καταδικασμένων σε θάνατο
Μύθοι
Η «αποτελεσματικότητα του μέτρου»; - τρυκ, μην ψαρώνετε..
>> Το 1975 ήταν η τελευταία χρονιά εφαρμογής της θανατικής ποινής στον Καναδά, με το δείκτη ανθρωποκτονιών να βρίσκεται στο 3.09 (στους 100.000 ανθρώπους). Πέντε χρόνια μετά ο δείκτης έπεσε στο 2.41 και το 2002, 26 χρόνια μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη χώρα είχε πια μειωθεί στο 1.85, μικρότερος κατά 40% από ότι στα χρόνια της θανατικής ποινής..
>> Τον Σεπτέμβρη του 2000 οι NewYorkTimes δημοσίευσαν μια συγκριτική μελέτη σχετικά με τους δείκτες της εγκληματικότητας στις διάφορες αμερικανικές πολιτείες. Απόλυτο συμπέρασμα της έρευνας; Τα τελευταία 20 χρόνια, οι (λίγες) πολιτείες που κατάργησαν την θανατική ποινή, εμφάνιζαν λιγότερη εγκληματικότητα έναντι (των πολλών) που επέμεναν να σκοτώνουν..
Κόστος ή « σιγά μην το ταΐζουμε κιόλας το κάθαρμα.»
>> Στις Η.Π.Α. μια δίκη που μπορεί να επισύρει την θανατική ποινή στον κατηγορούμενο (αυτό εξαρτάται από τις προθέσεις της εισαγγελικής αρχής), κοστίζει 48% περισσότερο από μια δίκη όπου οι κατήγοροι ζητούν ισόβια κάθειρξη.
>> Στην πολιτεία της Florida κάθε εκτέλεση υπολογίζεται πως κοστίζει στο αμερικανικό Δημόσιο 3.2 εκατομμύρια $, αντί των 600.000$ που αντιστοιχούν στην ισόβια κάθειρξη.
>> « Η περιοχή μας θα ήταν ασφαλέστερη, αν χρησιμοποιούσαμε τα ποσά που ξοδεύουμε για να σκοτώσουμε δολοφόνους, στο να προστατέψουμε τους αθώους και να φυλακίσουμε τους ενόχους»
JamesStrillacci (αστυνομικός διοικητής μιλώντας σε νομοθετική επιτροπή).
Το Δόγμα Μπους: κλέβεις γελάδι? – χάνεις κεφάλι.
Ο GeorgeBushjr, πριν αναλάβει ως σταυροφόρος εκπρόσωπος του Καλού να γ… την τύχη του κόσμου, ήταν για 6 χρόνια κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας. Στη διάρκεια της θητείας του εκτελέστηκαν στο Τέξας 152 άνθρωποι, με τον Μπους να μην κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος για απονομή χάριτος και μετατροπή της ποινής σε ισόβια ούτε σε μία περίπτωση. Ο ίδιος είναι ένας από τους φανατικότερους υποστηρικτές της θανατικής ποινής στις Η.Π.Α. γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι η ευρεία εφαρμογή της θανατικής ποινής αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εσωτερικής του πολιτικής και χαρακτηριστικό σημείο διαφοροποίησης του από τον «άτυχο» υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζον Κέρι.
>> Υπό την πεφωτισμένη ηγεσία του Μπους, το Τέξας υπολείπονταν, και συνεχίζει έναντι των περισσότερων άλλων αμερικανικών πολιτειών σε κοινωνικές παροχές στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν υπάρχουν χρήματα λοιπόν;
>> Στο Τέξας, κάθε δικαστική υπόθεση που σχετίζεται με την επιβολή θανατικής ποινής, κοστίζει κατά μέσο όρο 2.3 εκατομμύρια $, περίπου 3 φορές περισσότερο απ’ όσο θα κόστιζε να συντηρήσεις κάποιον για 40 χρόνια, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Το 1998, όσο ο Μπους ήταν ακόμα Κυβερνήτης του Τέξας, η Διεθνής Αμνηστία τόνιζε: «Στη διαδικασία της θανατικής ποινής στο Τέξας, κάθε βήμα είναι και μια μικρή λιτανεία ανεπαρκών νομικών διαδικασιών, που αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν στο ελάχιστο τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
>> Οι φυλακές του Τέξας, μετά απ’ αυτές της Καλιφόρνια, αριθμούν τους περισσότερους - καταδικασμένους σε θάνατο - ξένους πολίτες σε ολόκληρες τις Η.Π.Α. Ο Μπους αρνιόταν συστηματικά ν’ αναγνωρίσει το διεθνή νομικό κανόνα, βάση του οποίου οι ξένοι υπήκοοι πρέπει να λαβαίνουν, από την κάθε πολιτεία, επίσημη γνωστοποίηση για το δικαίωμα τους να έχουν νομική υποστήριξη από τις προξενικές αρχές της χώρας τους.
Στον αντίποδα της πολιτικής Μπους, ο πρώην, ρεπουμπλικανός κι αυτός, Κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζορτζ Ράιαν, στις αρχές του 2003 και μόλις 2 μέρες πριν την εκπνοή της θητείας του μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές 156 ανθρώπων. Αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη, μαζική μετατροπή θανατικών ποινών σε ισόβια στην ιστορία των Η.Π.Α. Στο Ιλινόις έχει εκ των υστέρων αποδειχτεί πως περισσότεροι από 10 άνθρωποι, εκτελέστηκαν κατά λάθος. «Δε θα συνεχίσω άλλο τη μάταιη προσπάθεια βελτίωσης της μηχανής του θανάτου. Πόσες ακόμη υποθέσεις εσφαλμένων καταδικών πρέπει να αποκαλυφθούν για να συμφωνήσουμε όλοι ότι το σύστημα είναι χρεοκοπημένο;» είπε ο Κυβερνήτης Ράιαν, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Μπους χόρευε πίσω από το Οβάλ Γραφείο του με δυνατό headbanging, τo “Kill ‘emall” των Metallica.
ΠΗΓΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου