Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΣΟΥ ΔΕΝΔΡΟ.

Ψάχνοντας τον προ.προ.προπαππού στο Δίκτυο.---- Η αναζήτηση προγόνων στα ψηφιακά αρχεία του Ελις Αϊλαντ αλλά και άλλες ιστοσελίδες.-----

Η γενεαλογία είναι μόδα.----
Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, απόγονοι εποικιστών, μεταναστών, εκτοπισμένων και προσφύγων -ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ελληνικής καταγωγής- προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας.
Ενα «αναπροσαρμοσμένο» στην τοπική γλώσσα ξενόφερτο επώνυμο, ή κάποια ιστορία από μια ηλικιωμένη θεία είναι συχνά τα μόνα εφόδια εκείνων που ξεκινούν να συμπληρώσουν το παζλ της πορείας της οικογένειάς τους μέσα στο χρόνο.
Οι ανά τον κόσμο ερασιτέχνες γενεαλόγοι έχουν, όμως, τα τελευταία χρόνια και έναν νέο, ανέλπιστα πολύτιμο σύμμαχο: το Διαδίκτυο.
Kάθε ημέρα, δεκάδες ιδιώτες, φορείς, οργανισμοί και εταιρείες διαθέτουν στο Ιντερνετ μεγάλο όγκο πληροφοριών για άτομα, γεγονότα και προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτούς, σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή αρχείων και βιβλιοθηκών, με σκοπό να γίνονται προσβάσιμα τα στοιχεία στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερομένων.
Την ίδια στιγμή, οι ιστοσελίδες που «ειδικεύονται» στην αναζήτηση προγόνων ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ιδίως σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, κράτη όπου οι αυτόχθονες αποτελούν πλέον... «γραφικές» μειονότητες. Kάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την «αγορά της γενεαλογίας», τη δεύτερη στο Ιντερνετ μετά την πορνογραφία.
Μια απλή αναζήτηση, χρησιμοποιώντας τους όρους «genealogy», «ancestry» ή «pedigree files», θα φέρει τον ενδιαφερόμενο μπροστά σε χιλιάδες ιστοσελίδες, που όλες παρουσιάζονται ως... οι απόλυτα ειδικοί στο χώρο της γενεαλογίας. «Εκατομμύρια αρχεία στη διάθεσή σας με το πάτημα ενός πλήκτρου», «η παγκόσμια μόνη μηχανή αναζήτησης επωνύμων», «άμεση πρόσβαση σε δεδομένα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο Ιντερνετ» και άλλα... ηχηρά θα είναι η πρώτη εικόνα.
Πίσω, όμως, από όλα αυτά κρύβεται μια συνήθως καλά οργανωμένη βιομηχανία, που υπόσχεται θαύματα, φυσικά με το αζημίωτο.
Τα sites
Η πρώτη επαφή των περισσοτέρων, όμως, συνήθως δεν είναι οι εμπορικές ιστοσελίδες των εταιρειών που ασχολούνται με τη γενεαλογία, αλλά τα sites κρατικών φορέων και ιδρυμάτων.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η δημοσίευση στο Διαδίκτυο των περίφημων αρχείων της νήσου Ελις, πρώτο σταθμό δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ, από το 1892 ώς το 1954. Στη διεύθυνση www.ellisislandrecords.org, ο επισκέπτης μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την ειδική μηχανή αναζήτησης για να εντοπίσει τους προγόνους του ανάμεσα στους 22 εκατομμύρια επιβάτες, μετανάστες και ναυτικούς που έφθασαν στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1892-1924, να δει την κάρτα επιβίβασής τους (με ημερομηνία άφιξης, ηλικία του μετανάστη, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.), ακόμα και τη λίστα των επιβατών του καραβιού που τους έφερε στην τότε «γη της επαγγελίας».
Η δημοτικότητα του site ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναγκάζοντας τους υπευθύνους του να «περιορίσουν» τη δυνατότητα επισκεψιμότητας: περίπου ένα μήνα από τα εγκαίνιά του, η ιστοσελίδα παραμένει μπλοκαρισμένη τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Αντίστοιχα, δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες από όλο τον κόσμο, αλλά και διάφορες υπηρεσίες, φορείς και εκκλησίες δημοσιοποιούν σταδιακά τα αρχεία τους στο Διαδίκτυο.
Οι πηγές του ερασιτέχνη γενεαλόγου είναι ανεξάντλητες: από τις πιο... μακάβριες (αρχεία νεκροταφείων, πιστοποιητικά ή αγγελίες θανάτου) μέχρι τις πιο τεχνοκρατικές (αρχεία εκκλησιών, κατάλογοι επιβατών σε πλοία, στρατιωτικά αρχεία, δημοτολόγια, τηλεφωνικοί κατάλογοι).
Οι περισσότερες, βέβαια, αφορούν τις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν και οι πηγές από Αυστραλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και πολλές άλλες χώρες που εισέρχονται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή.
Σε αυτό το σημείο έρχονται οι εταιρείες. Τα αρχεία αυτά δεν είναι πάντοτε εύκολα προσβάσιμα, ή απαιτούν συνδρομή για να καλύψουν οι εταιρείες τα έξοδα ψηφιοποίησης των αρχείων τους.
Με διάφορα ηχηρά ονόματα (για παράδειγμα, genealogy.com ή ancestry.com) και εντυπωσιακά γραφικά, φιλικά στους «πρωτάρηδες» του Διαδικτύου, οι εν λόγω επιχειρήσεις διατείνονται ότι μπορούν να εντοπίσουν τον «χαμένο» προπάππο από την Πολωνία, τον απένταρο ναυτικό από την Ελλάδα, τον Μεξικανό αντικαθεστωτικό που βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ, τον Αφρικανό που διέσχισε ως σκλάβος τον ωκεανό. Για να «γλυκάνουν» τον επισκέπτη, κάποια από τα αρχεία διατίθενται δωρεάν.
Τα υπόλοιπα, όμως, κατόπιν συνδρομής, που συνήθως προσφέρεται είτε ετήσια είτε σε μηνιαία βάση και κυμαίνεται από 80 έως 100 δολάρια για την ετήσια και 30-60 για τη μηνιαία.
Οι δελεαστικές προσφορές συνεχίζονται, καθώς ο ερασιτέχνης γενεαλόγος, που απλά ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τις ρίζες της δικής του οικογένειας... ανακαλύπτει σταδιακά τα δεκάδες ελκυστικά προϊόντα: προγράμματα λογισμικού (software), προσφορές για δημιουργία ιστοσελίδας στο Ιντερνετ, όπου θα παρουσιάζεται το γενεαλογικό δένδρο της κάθε οικογένειας, βιβλία, περιοδικά, μπλουζάκια, προσφορές για την οργάνωση οικογενειακών επανασυνδέσεων και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα.
Προσοχή, όμως.
Αν αποφασίσετε να γίνετε συνδρομητής σε κάποιες από αυτές τις σελίδες, πρέπει να έχετε υπόψη ότι μπορεί κάλλιστα και να εξαπατηθείτε. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα gensuck.com μας αναφέρει περιπτώσεις ανθρώπων, των οποίων η συνδρομή ανανεώθηκε αυτόματα χωρίς τη συναίνεσή τους και χρεώθηκε στην πιστωτική τους κάρτα, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται ότι τα στοιχεία που ανακάλυψαν ήταν απαρχαιωμένα, ή δεν ίσχυαν.
Ψάχνοντας για τους δικούς μαςΟι ανάγκες του ελληνικού κοινού είναι, βέβαια, λίγο διαφορετικές. Kατ' αρχήν, είναι απίθανο να ανακαλύψεις στο Διαδίκτυο ανάλογα αρχεία από κάποιες χώρες (όπως η σημερινή Τουρκία, Ρωσία, Ρουμανία κ.ά.), όπου υπήρχαν ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες.
Οι διαδοχικοί πόλεμοι, οι αλλαγές των συνόρων, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και διάφορες άλλες ειδικές συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη ακόμα και την ύπαρξη δημοτολογίων ή θρησκευτικών, τοπικών και άλλων αρχείων, πόσο μάλλον σε ηλεκτρονική μορφή.
Τα πράγματα είναι σχετικά πιο προσβάσιμα, όταν κάποιος αναζητεί στοιχεία για συγγενείς, που έφυγαν από τη «μητρόπολη» Ελλάδα τις δύο τελευταίες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής διασποράς: από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και από τα μέσα της δεκαετίας του '40 ώς τις αρχές της δεκαετίας του '70 (Επισκόπηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Διασποράς, Ι. K. Χασιώτης, εκδ. Βάνιας 1993).
Kαι πάλι, βέβαια, με τον ίδιο γεωγραφικό περιορισμό: ευκόλως προσβάσιμα είναι τα αρχεία από τις ΗΠΑ, τον Kαναδά, την Αυστραλία και τη Γερμανία. Εδώ έρχεται και πάλι το Ιντερνετ.
Οι ιστοσελίδες αποκλειστικά για Ελληνες είναι λίγες• πρόκειται κυρίως για sites που απευθύνονται σε Ελληνοαμερικανούς, που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τις χαμένες τους ρίζες στη «μητροπολιτική» Ελλάδα. Kαμία από αυτές δεν μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μετανάστευσης, έστω σε μια περιοχή. Πολλές, όμως, περιέχουν καταλόγους με επώνυμα, ενώ παραπέμπουν και σε ενδιαφέρουσες πηγές.
Ξεκινώντας
Το πιο απλό, αν δε σας λένε Παπαδόπουλο, Δημητρίου, Αντωνίου κ.λπ. (οπότε, ούτως ή άλλως θα έχετε σοβαρό πρόβλημα να ξεχωρίσετε τους προγόνους από τους συνονόματους), μπορείτε να κάνετε μια πολύ, πολύ απλή αρχή: πηγαίνετε σε κάποια από τις μεγάλες «μηχανές αναζήτησης» (π.χ. Yahoo, Altavista) και πληκτρολογήστε το επώνυμό σας. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχετε μια ιδέα από τους... πιθανούς συγγενείς σας, με οποιαδήποτε παρουσία στο Ιντερνετ. Οσο πιο ασυνήθιστο είναι το επώνυμο, τόσο πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα. Δοκιμάστε διαφορετικές «εκδοχές» του επωνύμου, καθώς η «ηχητική» και η ορθογραφική απόδοσή του μπορεί να διαφέρουν.
Για όσους, επίσης, επιθυμούν να κάνουν μια πιο «επιστημονική» αναζήτηση, υπάρχουν δεκάδες sites που προσφέρουν δωρεάν οδηγίες για «πρωτάρηδες» στη δημιουργία γενεαλογικού δένδρου.
Επισκεφθείτε sites όπως το greeklegacy.com, greekfamilies.com, daddezio.com, mediterraneangenweb. org, για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορείτε να βρείτε.
Επίσης, μην παραλείψετε να ασχοληθείτε με τις διάφορες mailing lists, που υπάρχουν σε όλες τις διευθύνσεις του είδους, όπου Ελληνοαμερικανοί ψάχνουν για κάποιον συγγενή ή κάποια πληροφορία σχετικά με την οικογένειά τους (γίνονται και θαύματα).
Οι πιο «προχωρημένοι» μπορούν να ανταλλάξουν εργασία με άλλους ερασιτέχνες γενεαλόγους από όλο τον κόσμο: πολλά sites (π.χ. genexchange.com) ειδικεύονται στο να «αντιστοιχούν» αναζητήσεις, να σας φέρουν δηλαδή σε επαφή με ανθρώπους από την περιοχή που ζητείτε, οι οποίοι θα μπορέσουν να ψάξουν για εσάς τοπικά αρχεία, αν εσείς αντίστοιχα τους εξυπηρετήσετε ανάλογα στην Ελλάδα (για τους συγγενείς που ψάχνουν αυτοί).
Ακούγονται όλα αυτά δύσκολα; Το ζήτημα είναι η εξοικείωση με το μέσο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Από εκεί και έπειτα, ειδικά εφόσον αναζητείτε κάποιον στις ΗΠΑ, τον Kαναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία ή τη Γερμανία, το Ιντερνετ μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες εκείνες που διαθέτουν αρχεία.
Ξεκινώντας από τα «βασικά» και εντοπίζοντας τοπικά και χρονικά την έρευνά σας, μπορείτε πλέον να κινηθείτε αυτόνομα, ψάχνοντας σε βιβλιοθήκες, δημοτολόγια, τηλεφωνικούς καταλόγους και προσωπικές ιστοσελίδες. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απογοητευτικά, αλλά και απρόσμενα εντυπωσιακά.
Πού οφείλεται η νέα μόδα
Γιατί, όμως, κάποιος να προσπαθεί ν' ανακαλύψει ποιοι ήταν οι πρόγονοί του, άνθρωποι που έζησαν και πέθαναν πολλές γενεές πριν από αυτόν;
Γιατί αυτή η «μανία» με τα γενεαλογικά δένδρα και με διερεύνηση του οικογενειακού παρελθόντος;
«Η αναζήτηση αυτή πηγάζει από την εσωτερική ανάγκη να βρούμε τη θέση μας στο ιστορικό νήμα που έχουν υφάνει οι πρόγονοί μας, με απώτερο σκοπό να προσδιορίσουμε το νόημα της ύπαρξής μας», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Ελένη Kουλούτζου. «Ως άνθρωπος, δηλαδή, νιώθω μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, το οποίο διερευνώ, με σκοπό να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Προσπαθώ να ανακαλύψω χαρακτηριστικά, ταλέντα και ιδιαιτερότητες των προγόνων μου, για να βρω τα «πώς» και τα «γιατί» του παρόντος της δικής μου ζωής».
Η διερεύνηση του γενεαλογικού δένδρου χρησιμοποιείται μάλιστα και από τους επιστήμονες της ψυχανάλυσης. «Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Γενεογραμματική και είναι μια μέθοδος διάγνωσης της δυναμικής μιας οικογένειας μέσα στις γενεές και της θέσης του ατόμου σε αυτήν.
 Ομως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανάλυσή της».
Αντίστοιχα, ψάχνοντας να βρούμε ποιοι είναι οι πρόγονοί μας, αναζητούμε ένα κομμάτι μας σε αυτούς. «Η διαδικασία αυτή είναι όμορφη, αλλά ενέχει έναν κίνδυνο», εξηγεί η κ. Kουλούτζου. «Να ασχοληθούμε ελαφρά, να αποδώσουμε τα πώς και τα γιατί του παρόντος σε μια αόριστη κληρονομικότητα, χωρίς να πάρουμε την ευθύνη της δικής μας συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, να αποδώσουμε τη δική μας επιθετικότητα σε κάποιον πρόγονο, που εμφάνιζε ανάλογες συμπεριφορές».
Γιατί είναι «μόδα» η διερεύνηση του γενεαλογικού μας δένδρου; Γιατί σήμερα; «Παλαιότερα, ήταν προνόμιο μόνο των ευγενών, αυτοί έψαχναν την καταγωγή τους, ακόμα αγόραζαν και τίτλους ευγενείας.
Ο περισσότερος, όμως, κόσμος έπρεπε να ασχοληθεί με το παρόν, με την επιβίωσή του. Αντίθετα σήμερα, όταν πλέον έχεις λύσει το βιοποριστικό, έχεις πλέον την πολυτέλεια να κοιτάξεις στο παρελθόν και να το διερευνήσεις. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, στον βαθμό βέβαια που δεν εξελίσσεται σε μανία, σε ψυχαναγκασμό».
Του Γιώργου Λιάλιου

49 σχόλια:

 1. μμμμμ............ ενδιαφερον ειναι!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αναζητωντας την προελευση μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πως μπορει ομως να το κανει ενας που το επιθετο του υπαρχει σε ολη την Βορεια Μακεδονια??? :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θεληση να υπαρχει και ολα τα αλλα ειναι ευκολα

   Διαγραφή
 6. rouki , pouki pia einai i geneteira tous,parakalo,mporeite na mou apanthsete?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μάθε να γράφεις ρε φίλε πρώτα στα ελληνικά και μέτα ψάξε και για την γενέτειρα σου! Τι το ψάχνεις αφού με το να γράφεις γκρίκλις προσβάλεις το πιο βασικό που έχεις για να είσαι και να λέγεσε έλληνας! Την ίδια σου τη γλώσσα και κατ'επέκταση και τη καταγωγή σου! μη το πάρεις στραβά απλά γύρνα το πληκτρολόγιο στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ πλούσιο αλφάβητό μας! και μη στεναχωριέσε για τα ορθογραφικά λάθη είναι καλύτερα απο τα γκρίκλις! γεια και χαρά σου.-

   Διαγραφή
 7. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥΡΑΜΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΑΙΟΥΣ(ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. καλησπερα σας.εγω δεν ψαχνω το γενεαλογικο μου δεντρο δεν ειναι αυτο που με νιαζει,αυτο που με νιαζει ειναι να βρω την αδερφη μου.να σας πω με λιγα λογια την ιστορια μου.πριν απο λιγες μερες ανακαλυψα ενα γραμμα που απευθινοτανε σε μενα ηταν απο μια κοπελα που ελεγε οτι ηταν αδερφη μου οτι με αγαπουσε παρα πολυ αλλα οτι επρεπε να ζησει μακρια μου για να ειμαι ευτιχισμενη οταν το εδειξα στη μαμα μου το πηρε και το εσκισε αμεσως χωρις να μου πει τιποτα ξανα.το μονο που ξερω ειναι οτι την λενε μινα και οτι σημερα πρεπει να ειναι γυρω στα 40.αν καποιος μπορει να με βοηθησει λεγομαι βασιλικη μαργαριτη ας απαντησει σε αυτη την ιστοσελιδα ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως το ληξιαρχείο μπορεί να σε βοηθήσει, ή ψάξε στο Facebook το όνομα της με το πατρικό σου επίθετο, και το πατρικό της μαμάς σου.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητη Βασιλικη ,
   το πατρικο σου ονομα ελεξε στο Λυξιαρηειο που γεννηθηκες,.
   δεν γνωριζω την αδελφη σου Μινα το οποιον ονομα μαλον ειναι συντμησι του βαπτιστικου της ονοματος,.και το επωνημο της γνωριζεις ?
   παρομοια περιπτωσι γνωστης μου στο εξωτερικο,, τελικα η μητερα η ο πατερας που δεν θελει την καποια επικινωνοια με αλλα βιολογικα μελη του αληθηνου οικογενειακου δενδρου,σαν μοναδικη τους αιτια ειναι οτι δεν ειναι αληθηνοι γονεις.
   μη τρομαξεις διοτι αν ειναι ετσι και η δικη σου περιπτωση ,δεν ειναι η μοναδικη,.ενα 98% ελληνιδων μητερων απο φοβο να μην κατανοηθουν απο το ιοθετημενο παιδι τους,και παραξηγηθουν και χασουν την αγαπη της ιοθετημενης κορης η γιου,εκριψαν την αληθεια μεχρι το θανατο τους,.μερικοι σκεπτομενοι οταν μεγαλωση θα το πω ,,αλλα οσο ενα παιδι μεγαλωνη τοσο και ο φοβοσ της μανας να το χαση αν μαθη οτι ειναι ιοθετημενο ,μεγαλωνη.
   Μην τα παρης ολα τοις μετρητοις ,ισως η δικη σου η περιπτωση δεν ειναι λογοι υοθεσειας.Ομως αν ειναι ,προετοιμασε τον εαυτο σου πριν αρχιζεις να ψαχνης,.δεν θα πρεπει καμια αληθεια να οδιγηση σε μισος.
   ακομη να σκευτης λογικα αν δεν ειναι η μητερα σου η βιολογικη σου μητερα ,ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ η μητερα που σε μεγαλωσε ,ειναι αθτη που ηταν παντα διπλα σου ολα τα χρονια.της αξιζει η τιμη και η αγαπη.και αν μια αλλη γυνεκα για καπιο λογο εδωσε σε υοθετηση το μωρακη της παλι μην το κρινεις μιν αφισεισ τισ σκεψεισ να οδηγησοθνε σε λαθος αποτελεσμα μισους.οι λογοι μπορει να ειναι παρα πολοι για μια γυνεκα που προσφερει το σπλαχνο της προς υοθεσια.
   απλα εγεινε,.και αν οντως ειναι ετσι θα πρεπει να εισαι ετοιμη να δωσεις τον απετουμενο σεβασμο στην γυνεκα που σε γεννησε και να μπορεισ να διξεις σεβασμο και απαιτουμενη αγαπη αν συναντηθητε,,αλλα να θημασε παντα η πρωτη αγαπη κε μεγαλιτερου απετουμενου σεβασμου ανηκει στην μητερα που φωναξες ΜΑΜΑ ,και ναι αυτη ειναι η μαμα σου,.
   αυτη σε μεγαλωσε αφτη σε φιλαγε αφτη σε ταισε αφτη ηταν διπλα σου στον πιρετο αφτη ολα,,και αφτη ειναι η μητερα σου ,ασχετα αν βιολογικα ειναι μια αλλη.
   Ακομη υπαρχη και καποια αλλη πιθανη υποτιθεμενη εκδοχη ,
   η Μινα και εισαι κατα το μισο αδελφεσ απο τον ιδιο πατερα.
   δηλαδη ισως ο πατερας σου να απεκτησε την αδελφη σου Μινα με μια αλλη γυνεκα.
   η μητερα σου θα ντρεπεται να το φανερωση γιατι το αισθημα της κατωτεροτητασ που φερνει σε μια γυναικα η σηεση τοθ ανδρα της με αλλη και μαλιστα με καρπο αποδηξη με ενα παιδι,ειναι παντα μεγαλιτερο το αισθημα αφτο και ποναει περισοτερο απο το αισθημα των λογων με απατησε.
   οπως και να εχει οπιοα και να ειναι η αληθεια θα πρεπει να εισαι λογικη ,προετοιμασμενη,ωστε οταν συναντησης την αληθεια να μην εισαι εκπληκτη ουτε σοκαρισμενη ,ουτε η αληθεια να γινει αφορμη να χαλασει μια απο τις διο οικογενειες η καποια ατομα ,,εγεινε ,περασε, ερχετε ενα αερακι και φερνει καποια λογια,,σκεπσου το ,,και μην πληγωθης οθτε να πληγωσης,,κρατα την σωστη θεση που πρεπει λογικα και ψυχικα,,
   η αδελφη σου που γραφει σε αγαπα χωρεισ να σε εχει γνωρισει ,ποσο χρονων ηταν οταν σοθ το εγραφε
   θα προσεχεισ τι ακους και πως ακους
   να προσευχηθης
   να μεινης αυτη που εισαι
   η κορη για την μητερα σου
   καμια αλλη δεν θα μπορεσει να εχει τα σπλαχνα απο αυτη που σε μεγαλωσε.
   υπαρχουν ακομα και αλλες εκδοχες ,
   για αυτο να εισαι προετοιμασμενη και λογικα ετοιμη.
   σου ευχομαι το καλιτερο.
   συγνωμη για τα γραμματικα λαθη ,λιπω παρα πολα χρονια απο την ελλαδα.
   μια αληθηνη αγαλια απο μακρια και να εισαι παντα χαρουμενη ,καλα,και ο Θεος παντα μαζι σου.
   jhristou@yahoo.com (Βασιλικη(

   Διαγραφή
 10. τοεπωνυμο τσιρικος ειναι σλαβικο ? παντως θελω να επισημανω οτι υπαρχουν πολλοι τσιρικαιοι στην κερτεζη ειναισλαβικο ναι η οχι? απαντηστε οσο πιο συντομα μπορειται παντως εγω πιστευω αλλα δεν ξερω εαν ειναι σιγουρο οτι ειναι σλαβικο γιατι μπορει να ηταν στα σλαβικα τσιρικοφ η τσιρικενκο μαλιστα μπορει να ειναι και αλβανικο αφου υπαρχει το επωνυμο τσερικου τελος παντον απαντηστε μου εσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΣ επωνυμο απο ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Για το "Καραβίτης" έχετε κάποια πληροφορία προέλευσης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Για το Μπόνου,τιποτα απο Εύβοια-Κύμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. καλησπερα!προσπαθω πολυ καιρο να βρω την ριζα και συγγενεις του επιθετου ασθενιδης!ο παππους μου ονομαζοταν αθανασιος κωνσταντινος ασθενιδης και ξερω μονο οτι ειχε καταγωγη απο τον ποντο και εμενε στο λιτοχωρο πιεριας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΕΙΜΑΙ ΑΝΗΨΙΑ ΤΟΥ ανδρεα βασιλειαδη ΓΕΝΝΗΘΈΝΤΟς ΣΤΗΝ οΔΥΣΣΌ ρΩΣΊΑς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. με ενδιαφέρει και εμένα. Είμαι και εγώ ξαδέλφη

   Διαγραφή
 16. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΝΝΗΜΈΟς ΑΠΌ ΈΛΛΗΝΑ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΊΧΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΝ βΑΣΊΛΗ ,ΤΟΝ ιΩΆΝΝΗ, ΤΗΝ ΜΑΡΟΥΣΑ τον ανδρεα ΄ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ εΛΛΆΔΑ ΑΠΌ οΔΥΣΣΌ ρΩΣΊΑς . τα παιδιά του Βασίλη Βασιλειάδη ψάχνουν τις ρίζες του πατέρα των και παππού τους. Υπάρχει και Γιακουμής Βασιλειάδης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οδησσό είναι στην Ουκρανία. Στην Οδησσό έχει ενα τεράστιο ληξιαρχείο,που σίγουρα κατι θα βριτε. Ακριβώς αυτό κανω τώρα εγω,αλλά ο προπάππους μου ηταν ελληνας.Λεγόταν Λουπασακης Ηλιας ,και ψάχνω από πιο μερος της Ελλάδας ήταν.

   Διαγραφή
  2. Οδησσό είναι στην Ουκρανία. Στην Οδησσό έχει ενα τεράστιο ληξιαρχείο,που σίγουρα κατι θα βριτε. Ακριβώς αυτό κανω τώρα εγω,αλλά ο προπάππους μου ηταν ελληνας.Λεγόταν Λουπασακης Ηλιας ,και ψάχνω από πιο μερος της Ελλάδας ήταν.

   Διαγραφή
 17. Το επώνυμο "Καραβίτης" συναντάται σε δύο κυρίως περιοχές: Στην Πελοπόννησο (κυρίως Μεσσηνία) και στην Κρήτη. Θα ήθελα να έχω μιά ένδειξη της προέλευσής του και της πιθανής γενεαλογίας. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. το επιθετο Γιατράς /ά από που εχει βγει???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Εμεις που καταγόμαστε από Μ.Ασία είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε ρίζες... Τις εξαφάνισαν οι Τούρκοι στο "συνωστισμό" Πόσο άδικο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καλησπέρα.Το επίθετο Μαλλάς απο που έχει καταγωγή; η γιαγιά πέρασε απο Αϊβαλί Μυτιλήνη και παντρευτηκε τον παππού που ηταν στρατιωτικός.Ισως κρατάει απο Χιο .Αν ξέρει κάποιος κάτι θα βοηθηθω .Ψάχνω την καταγωγή του υοθετημενου πατερα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω για την καταγωγή, αλλά η λέξη μαλλάς ή μαλάς στα τούρκικα σημαίνει μιστρί

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ,ισως κάποιος προγονος ηταν οικοδομος.Ο παππους ηταν στρατιωτικός και ηταν στην θερμή Μυτιλήνης αποδεδηγμενα .

   Διαγραφή
 21. Ο προπάππος μου μετακόμισε απο την Μάνη στον νομό Πιερίας στε τέλη του 19ου αιώνα και άλλαξε επίθετο(το καινούριο επίθετο είναι μοναδικό στην Ελλάδα).Πώς μπορώ να βρω το αρχικό επίθετο,πού μπορώ να ψάξω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλησπέρα ονομάζομαι Αλίκη Καραμανίδη και ψάχνω τις ρίζες μου. Αυτλο που γνωρίζω μόνο είναι ότι ο προπαππους μου ονομαζόταν Καραμάν πριν το αλλάξει και έμενε στο νεοχώρι ναυπάκτου. Θα ήθελα να μάθω που βρίσκουμε αρχεία της περιοχής η κάτι να με βοηθήσει. Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Καραμάν είναι πόλη στην τουρκία αν αυτό λέει κάτι.Οι ρωμιοί που καταγόταν από την περιοχή του καραμάν λεγόντουσαν και καραμανλήδες όχι ως επώνυμο αλλά και ως χαρακτηρισμός. Δηλαδή λέγαμε αυτός είναι καραμανλής στην καταγωγή του.

   Διαγραφή
 23. Ο προπάππους μού λεγόταν Λουπασακης Νικόλαος και ο πατέρας του Ηλίας.Ψάχνω να βρώ από που ήτανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Τον παππού μου τον έλεγαν θρησκος Δημήτρης του Αντώνη και της Σταυρούλας ψάχνω να βρω από που κρατάει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ο παππούς μου λεγόταν Ράπτης Γεώργιος του Χρήστου και της Μαρίας.Ποιούς είχε συγγενείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Ραμπαβίλας με καταγωγή από Άνω Μαζαράκι Αχαϊας. Μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω την καταγωγή μου; Γνωρίζω μόνο ότι έχω αρβανίτικες ρίζες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ονομάζομαι Ραμπαβιλ(λ) ας από το Χαβαρι Ηλείας γνωρίζω ότι ο προ - προπάππους μου Κωνσταντίνος Ραμπαβιλας ήταν απο την Λαστα Γορτυνίας και γεννήθηκε το 1818 και πέθανε το 1915 στοΧαβαρρι Αμαλιαδος που κατοικείται από Λασταιούς κυρίως και άλλους Γορτυνιους. Γνωρίζω ότι υπάρχουν Ραμπαβιλα ιοί πολλοί καταγωμενοι απο το Μαζαρακι Αιγίου. Αναζητώ προελευση του επιθέτου και αν υπάρχει συγγενεια με αυτούς. Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 27. Παρακαλω θα ηθελα να μου πειτε τις ριζες απο το επωνυμο Πογκα. Υπαρχουν αρκετοι στην Ευβοια αλλα κατι παραπανω δεν γνωριζω. Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Γνωρίζει κανεις για ποιο λόγο την εποχή του 1930-40 θα άλλαζε κάποιος το επώνυμο του; Ψάχνω για τον παππού ενός γνωστού που λεγόταν Κωστόπουλος και το άλλαξε σε Μαρκόπουλος όταν έφυγε από Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΔΟΥ,Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ,ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ?'Η Ο,ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Το επίθετο μου είναι Αλτζερινη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Καλημερα. Το επίθετο ΜΟΥ είναι Διβάνης και ψάχνω να βρω την προέλευση του. ΣΑΣ ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Το επίθετό μου είναι Σουμελης,ψάχνω την προέλευση τοτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Καραμερης. Ξέρεις κανείς από που προέρχεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Πως μπωρω να βρω το όνομα του παππού και του προπαπου του ανδρός μου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails