Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΣΟΥ

 
Τα επώνυμα διακρίνονται σε πατρωνυμικά ,μητρωνυμικά , ανδρωνυμικά , εθνικά ,επαγγελματικά , παρωνύμια .----

Τα πατρωνυμικα---
Στην αρχαία Ελληνική τα πατρωνυμικά σχηματίζονται είτε απλούστερα με την γενική του ονόματος του πατέρα (Περικλής Ξανθίππου ) είτε με διάφορα παραγωγικά επιθέματα που προσαρτώνται στο όνομα του πατέρα (Κρον-ίδης,Νεστορίδης , Πριαμίδης Κρον-ίων , Ασκληπ-ιάδης ,Λαερτιάδης ,κλπ.) η του γενάρχη (Αιακίδαι , Αλκμαιωνίδαι.)
Στην νέα Ελληνική η πατρωνυμική σχέση εκφράστηκε αρχικά με την γενική του ονόματος του πατέρα ύστερα από τον προσδιορισμό γιος , κόρη κ.λ.π. ο Μιχάλης ο γιος του Μελέτη και έπειτα ο Μιχάλης του Μελέτη.
Η πατρογονική γενική διαφυλάχτηκε σε ορισμένα επώνυμα (Γεώργιος Ιωάννου , Νικόλαος Αντωνίου), στα περισσότερα όμως που κράτησαν τον λαϊκό τους Χαρακτήρα μετατράπηκε σε ονομαστική Αποστόλης (αντί Αποστόλου) ,Αργύρης, Λουκάς κλπ.
Σπανιότερα είναι τα πατρωνυμικά που βασίζονται σε σύνθεση Κωστοσήφης (ο Κώστας του Σήφη) , Πολογιώργης (ο Γιώργος Πολάκης)
Ο κύριος όγκος των πατρωνυμικών ειναι ένα βαπτιστικό όνομα (αλλά δευτερευόντως και οποιαδήποτε άλλη βάση) στο οποίο προστίθενται παραγωγικά επιθήματα (Γεώργιος) Γεωργάκης , Γεωργακάκης , Γεωργακόπουλος , Γεωργαλάς , Γεωργαράκης , Γεωργάς , Γεωργάτος , Γεωργάτσος , Γεωργέλης Γεωργής , Γεωργιάδης , Γεωργιλάς ,Γεωργίου , Γεωργιτσέας , Γεωργίτσης , κλπ ,(Βάγια τα =η γιορτή) Βαγιανός , Βαϊνέλης , (Λαμπρή) Λαμπρινός , Λάμπρος , Λαμπράκης.(Κανάκι , το =χάδι) Κανάκης.
Ορισμένα νεοελληνικά πατρωνυμικά βασίζονται σε βαπτιστικά ξένων γλωσσών από τις οποίες ήρθε σε επαφή η γλώσσα μας :τούρκικα (Μουράτογλου , Μουρατίδης) , αρβανίτικα: (Γκίνης =Γιάννης,Γκιόκας =Γιώργος), βλάχικα : (Ζιάνας =Γιάννης ,Μίσιος και Μίσιας =Μιχάλης ,Σόκος=Θανάσης , Τσέλιος=Στέριος), σλαβικά: (Κόλιας=Νικόλαος , Φίλτσος=Φίλιπος) κλπ.
Μητρωνυμικά

Είναι τα επίθετα που βασίζονται στο όνομα της μητέρας :Κώστας Ελένης , δηλ ο Κώστας της Ελένης. Τα μητρωνυμικά ήταν πολύ σπάνια στην αρχαία Ελλάδα.

Ο Απόλλωνας από την μητέρα του Λητώ ονομαζόταν Λητοϊδης , Λητογενής , Λητόϊτος ενώ Μαιάδας ονομάζονταν ο Ερμής ως γιος της Μαίας.

Τα μητρωνύμια εμφανίζονται σε κοινωνίες που μητροκρατούνται , π.χ. οι Λύκιοι της Μικράς Ασίας όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος (1,73) ,και ο Ηρακλείδης ο Ποντικός (C.MULLER , FRAGM. HIST. GRAEK . 2, 217, XV).

Το μητριαρχικό δίκαιο των Λυκίων φαίνεται να συνεχίζεται και στα μεσαιωνικά χρόνια , γιατί ο Νικόλαος Δαμασκηνός (C.MULLER , ό.π. 3,461, CXXIX) αναφέρει ότι (Λύκιοι τάς γυναίκας μάλλον η τους άνδρας τιμώσι και καλούνται μητρόθεν , τας τε κληρονομίας ταίς λείπουσι , ου τοίς υιοίς).

Ως υπολείμματα των Λυκείων θεωρεί ο Σ. Λάμπρος νεοελληνικά μητρωνυμικά που συγκέντρωσε στο Λιβίτσι της Λυκίας και στο Καστελόριζο και πιστεύει ότι τα μητρωνυμικά αυτά μαρτυρούν τη επίδραση του αρχαίου μητριαρχικού δικαίου των Λυκίων στους Έλληνες της Λυκίας .

Οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται το μητρωνυμικό αντί του πατρωνυμικού είναι πολλοί και ποικίλοι αυτό συμβαίνει π.χ. όταν η μητέρα στην κοινωνία λόγω της δραστηριότητας και της προσωπικότητάς της, της καταγωγής της , λόγω μακρόχρονου ξενιτεμού του πατέρα η χηρεία της μητέρας κλπ.

Επίσης ένας καταπιεσμένος σώγαμπρος μπορεί να πάρει το όνομα της γυναίκας του Μάρως (Μάρως η Μαρόπουλος) η της πεθεράς του Λαφαρούς (Γιωρτς τη Λαφαρούς , Πόντος ).

Μητρωνυμικά συναντάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος .

Αλλά και στην βυζαντινή περίοδο συναντάμε μητρωνυμικά ονόματα π.χ. Λεόντειος ο Παυλίνης , Ιωάννης ο Βαλεριανής κλπ . Σε βυζαντινά έγραφα συναντούμε επώνυμα , όπως Ιωάννης της Ράπτισας , Λέων της Μαρίας , Δημήτριος της Καλογραίας , Παπά Δημήτριος της Ευδοξίας κλπ.

Στα μητρωνυμικά έχουμε τις εξής κατηγορίες:

1. Μητρωνυμικά που βασίζονται στο βαπτιστικό της μητέρας

:Αγγελίνας , Άννας , Ασημίνας , Βερονίκης, Γαρουφαλιάς , Γερακίνης , Ελένης , Ζαμπέλας , Ζαμπέτας , Κατίνας , Λελούδας , Μυρσίνης , Νικολίτσας , Παγώνας , Σμαραγδής , Σουμέλας , Σπεράντζας ,Τασούλας , Χάϊδος , κλπ.

2. Μητρωνυμικά που βασίζονται στο ανδρωνυμικό της μητέρας ,

που με την σειρά του μπορεί να βασίζεται. α) στο βαπτιστικό του άντρα της:Αλέξαινας , Βασίλαινας , Γιώργαινας κλπ. β) στο παρωνύμιο του άντρα της: Γλαβίνας , Ζωγραφίνας, Καρατζίνας , Παπαδίτσας κλπ.

3. Μητρωνυμικά που βασίζονται στο επάγγελμα της μητέρας η του άντρα της

:Γιατρούδενας , Καλογραίας , Μακαρονούς , Μαμμής , Παπαδιάς , Τσαγκαρίνας , Τσιγαρούς κλπ.

4. Μητρωνυμικά που δηλώνουν την καταγωγή της μητερας

:Αμουργιανής ,Αραπίνης ,Βλάχας , Γυφτούδας , Γύφτσας , Λιάπαινας κλπ.

5. Μητρωνυμικά που δηλώνουν ελάττωμα της μητέρας :Βουβής , Καμπούρας ,Χοντρολένης κλπ.

6. Μητρωνυμικά που δηλώνουν βαθμό συγκενείας :Βάβους , Γιαγιάς , Μαννάκας , Νυφούδης κλπ.

Ανδρωνυμικά

Πρόκειται για ονόματα γυναικών που βασίζονται στο βαπτιστικό , επώνυμο η παρωνύμιο κλπ. Του ονόματος των αντρών τους και αποτελούν μία πρόσθετη επωνυμία κοντά στο βαπτιστικό όνομα.

Από τη βυζαντινή περίοδο είναι γνωστά ορισμένα ανδρωνυμικά σε -εα (Κουβικουλαρέα , Σπαθαρέα , Ανδρονικέα ) και

-ινα (Μαρία Αγγελίνα ), Δούκαινα Παλαιολογίνα κλπ.)

Τα νεοελληνικά ανδρωνυμικά σχηματίζονται με την γενική του ονόματος του συζύγου (η Αγγέλλω του Κακριδά) και με διάφορα παραγωγικά επίθετα , π.χ.-αινα (Κώσταινα , Γιάνναινα , Τζαβέλαινα ) ,-ινα (Θοδωρίνα , Περικλήνα , Λασκαρίνα , Μπουμπουλίνα ) –ου (Νικολού , Παυλού , Μιχαλού , Πεταλού ) , -ισσα (γιάτρισσα , μαστόρισσα = η γυναίκα του γιατρού ,του μάστορα ) κλπ.

Εθνικά

Σύμφωνα με τον Διόνυσο τον Θράκα, (εκδ.G Uhling) (εθνικόν έστιν το έθνους δηλωτικόν, ως Φρύξ , Γαλάτης) τα ονόματα αυτά που σχηματίζονται από ονόματα χωρών πόλεων κλπ. Από τα κλασικά χρόνια και αργότερα μεγάλη χρήση των εθνικών ονομάτων:Εκαταίος ο Μιλήσιος , Απολλώνιος ο Τυανεύς Κόιντος ο Σμυρναίος κλπ.

Τα βυζαντινά παρωνύμια που προϋποθέτουν εθνικό όνομα συγκαταλέγονται ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: Αρμενιάκος , Βούλγαρος , Καππαδόκης , Φράγκος , Καλυβίτης ( Τα νεοελληνικά εθνικά επώνυμα σχηματίζονται συνήθως με αρχαιοελληνικά η αρχαιότερης καταγωγής επιθήματα και σπανιότερα με ξένα:

Αθηναίος , Θηβαίος , Κερκυραίος , Μυτιληναίος. -ανός/ιανός Αμοργιανός (Αμοργός) , Καλαματιανός , Κουταλιανός ( Βενετσιάνικα η ιταλικά είναι τα επιθέματα -άνος/-ιάνος και -έζος:Βενετσιάνος , Πρεβεζάνος , Σισιλιάνος ,Γενοβέζος . Σλαβικό είναι το -ιάνος στα Βοστιτσιάνος , Ζαβιτσ(ι)άνος , λατινικό στο Σακαριτσιάνος (Σακαρέτσι Βάλτου)κλπ.

Τούρκικο είναι το επίθεμα -λής /λης:Βελεστινλής , Κοκοσλής (Κοκόσι =Κιλκίς) Δράμαλης , Κόνιαλης (Κόνια =το Ικόνιο) , Μπρούσαλης και Προύσαλης (Προύσα).

Ορισμένα από τα εθνικά πού προσδιορίζουν ξένους λαούς που ήλθαν σε επαφή με τους Έλληνες μπορεί να ήταν αρχικά παρατσούκλια :Αλαμάνος (Αλαμανούς του Βυζαντίου , Γεφύρι της Αλαμάνας κλπ) , Αμερικάνος , (Έλληνας μετανάστης από την Αμερική) , Ατζέμης (Πέρσης) , Βούλγαρος / Βούλγαρης (μεσαιωνικό Βούλγαρης «βυρσοδέψης , επεξεργαστής η πωλητής δέρματος» που δήλωσε και το έθνος των Βουλγάρων ως παραγωγών και εξαγωγέων δέρματος ) , Γερμανός (σημαίνει και ξανθός) , Εγγλέζος/Ιγγλέζης , Ζείμπέκος (τουρκικό φύλο στα περίχωρα της Σμύρνης) , Καραγκούνης (κάτοικος του θεσσαλικού κάμπου) , Καρακατσάνης ,-ος (Σαρακατσάνος).

Εθνικό ως επώνυμο μπορεί να προκύψει με την προσθήκη ενός -ς σ ένα τοπωνύμιο Αϊδίνης ,Βαλαώρας , Γκούρας (Γκούρα Φθιώτιδος) , Γρανίτσας (Γρανίτσα Ιωαννίνων) κλπ. Επαγγελματικά

Δήλωναν αρχικά επάγγελμα η αξίωμα , αλλά γρήγορα καθιερώθηκαν ως επώνυμα , καθώς διευκόλυναν τη διάκριση ατόμων με το ίδιο όνομα σε κλειστές ιδίως κοινωνίες. Εκφέρονται κανονικά στην ονομαστική (Αμπελάς ,Γούναρης ) και σπάνια στη γενική (Ιατρού ,Οικονόμου).

Τα επαγγελματικά ονόματα εμφανίζονται ήδη από τα αρχαία χρόνια (Αιπολός , Βουκόλος , Ακέστωρ <γιατρός> , Ναυπηγός , και πολλαπλασιάζεται στα βυζαντινά χρόνια :Αμπελάς , Λαχανάς ,Ζωναράς ,Καμπανάρης , Γραμματικός ,Παλαιολόγος <που ασχολείται με τα παλιά>.

Μια μεγάλη κατηγορία βυζαντινών επαγγελματικών ονομάτων περιλαμβάνει ονόματα κοσμικών και εκκλησιαστικών αξιωμάτων :

Δομέστικος ,Δούκας , Λογοθέτης , Νοταράς , Σχολάριος <σωματοφύλακας του αυτοκράτορα>.Αρκετά από τα βυζαντινά επαγγελματικά που προσδιορίζουν εκκλησιαστικά αξιώματα διατηρήθηκαν έως σήμερα είτε ως αξιώματα είτε ως επώνυμα χάρη στην εκκλησιαστική παράδοση :Δομέστιχος ,Έξαρχος ,-άκος , -ίδης , -όπουλος , Ευταξίας (ο επί <της ευταξίας> της εκκλησίας).

Τα πιο συνηθισμένα παραγωγικά επιθήματα για τον σχηματισμό των νεοελληνικών επαγγελματικών είναι τα -άρης και ας. -άρης:Αρκουδάρης ,Γελαδάρης. -ας Ασβεστάς, Βαγενάς (βαρελάς).

Τα περισσότερα από τα ξένα επαγγελματικά που πέρασαν στη γλώσσα μας έχουν τούρκικη καταγωγή:

Αλμπάνης -οπουλος και Ναλμπάνης (nalbant πεταλωτής) .Ορισμένα από τα επαγγελματικά τουρκικής προέλευσης δηλώνουν αξίωμα:Βεζίρης , Δερβέναγας , Ζαΐμης , Κεχαγιάς .

Το παραγωγικό επίθημα των επαγγελματικών τουρκικής αρχής είναι το -τζής /-τσής (-ξής ) ,Αλτιντζής -όγλου ,(altinci χρυσοχόος), Πεσμαζόγλου (pestamalci κατασκευαστής και πωλητής πετσετών μπάνιου).

Από τα ξένα επιθέματα επαγγελμάτων εκπροσωπούνται με περιορισμένα παραδείγματα τα ιταλικά -iere (Καροτσιέρης ,Κασιέρης , Μπαρμπέρης.κλπ) και -oro (Σπαγγαδόρος).

Παρονυμια-Παρατσουκλια

Αποτελούν το κύριο όγκο των επωνύμων και προέρχονται από χαρακτηρισμούς των παρονομαζομένων που βασίζονται , σε σωματικές , πνευματικές , ηθικές και άλλες ιδιότητες . Ο Μ.Τριανταφυλλίδης χρησιμοποιεί τον όρο παρατσούκλι.

Την λέξη Παρωνύμιο την συναντάμε και σαν πινόμι , πινομή ,παραγκώμι , προσονείδιν (ποντιακό) , Περιγέλιο ,σουσούμι κλπ.

Οι βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν τις εκφράσεις :την κλήσιν , την επίκ-λησιν , το επίκλην , τουπίκλην , την επωνυμία ,το επώνυμον , την προσηγορία , τούνομα έχων παρωνύμιο φέρων κλπ.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούν για το παρωνύμιο τον όρο επίθετον.

Το παρωνύμιο ορίζεται από τον Διονύσιο τον Θράκα ως εξής :<παρώνυμον Δε έστι το παρ’ όνομα ποιηθέν , οίον θέων>Τα αρχαία παρωνύμια αναφέρονται σε σωματικές ιδιότητες (Γάστρων ,Γνάθων ,Δόναξ ,Κεφάλων ,Μέτωπος.)Σε ψυχικές ιδιότητες :(Δέξιος , Μαργίτης ,Βίαιος ,Πράος κ.α.) σε παρομοιώσεις με ζώα :(Αμνός , Γρύλος , Δράκων , Ιέραξ , Μέλισσος κ.α.) και φυτά :(Άλατος ,Καρδάμα ,Κρόκος ,κ.α.) στην ημέρα της γέννησης (Ανθεστήριος , Λήναιος , Πανιώνιος , Σωτήριος κ.α.)

Στα βυζαντινά χρόνια και ιδιαίτερα από τον 9ον αιώνα και εξής δημιουργούνται πολλά παρωνύμια που χρησιμοποιούνται ως βυζαντινά και νεοελληνικά οικογενειακά ονόματα :Γρηγόριος ο Πτερωτός ,Βάρδας ο Πλατυπόδης , Βασίλειος ο Πετεινός κ.α.Πολύ γνωστά βυζαντινά παρωνύμια είναι λ.χ. τα :Βαρβάτος , Μυστάκων , Μουρζουφλός .

Η κατάταξη των παρωνυμίων γίνεται με τα εξής κριτήρια:

1. Σωματικές ιδιότητες :Βεργής , Βραχνός ,Ζερβός ,Καμπούρης κ.α.

2. Ψυχικές , πνευματικές ,ηθικές ,και άλλες ιδιότητες : Αγέλαστος , Βιαστικός ,Θλιμμένος , Κοιμήσης , Λεβέντης ,Τεμπέλης , Κατεργαράκος , Νταής , Νυστάζος κ.α.

3.Παρομοιώσεις με ζωα

:Αλεπουδέλης ,Γάτος ,Ζυγούρης ,Λύκος ,Ποντίκης ,Τσάκαλος ,Γκιόνης,Κίρκος κ.α.

4. Παρομοιώσει με φυτά : Βλιτάς ,Γαρούφαλος , Καρπουζάς , Πιπέρης , Ρεβίθης κ.α.

5. Αντικείμενα καθημερινού βίου .Βελέντζας , Δακτυίδης , Κουλούρας , Λαγάνας , Ταγάρης κ.α.

6. Καιρός και χρόνος: Βοριάς ,Γρέκος , Σορόκος ,Κατσιφάρας , Χιόνης κ.α.

7. Συγγένεια και ηλικία :Αφεντάκης , Εγγονόπουλος , Κανακάρης , Ορφανός ,Παπούλιας , Πατέρας –άκης .

8. Φράσεις (που συνήθιζε ο παρονομαζόμενος ,Καλλιώρας ,Καλώστος , Καληνύχτας , Σιαπέρας κ.α.

Ονόματα από τις διάφορες ελληνικές διαλέκτους.

Αμαντος =(Χίος,άμαντος=μαμμόθρεφτος),Βώκος (ποντιακό βώκος =ηλίθιος),Ζυβρακάκης (Κρήτη ζυμπραγός < αρχ.πάταικος), Ροίδης (ρόγι δοχείο με στενό άνοιγμα),Σαχτούρης (μεσν. σακτούρα –είσος καϊκιού), Συγγρός (διαλ.τσιγρός-αδύνατος ,αρρωστιάρης), Τσουδερός (Κρήτη ,τσουρίζω=τσουτσουρίζω, Χουρμούζης (χουρμούζη=είδος μαργαριταριού από το νησί Χορμούζ στην είσοδο του Περσικού κόλπου. Τούρκικα.Ασλάνης,-ιδης,-ογλουΑρβανίτικα. Κέπας =κρεμμύδι , Κριεζής=μαυροκέφαλος, Κριεκούκης =κοκινοκέφαλος, Λέπουρας =λαγός, Μπούκουρας =όμορφος , Μπούρας =γενναίος, Σκούρτης =κοντός , Τσάλας =κουτσός, Φουρίκης =κοτέτσι.

Βλάχικα Γκίζας =μυζήθρα ,Δάλας= ξινόγαλο, Μπίμπας =πάπια, Πίσας=γάτα, Σούρδος =κουφός- βλάκας,Τσάρας=γη

130 σχόλια:

  1. από που προέρχεται το επώνυμο παύλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από που προέρχεται το επώνυμο Δαυιδ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα θα μπορουσατε μηπως να με βοηθησετε να βρω τισ ριζες - σημασια - και απο που προερχεται το επιθετο πετσεπε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επώνυμο Πετσεπές προέρχεται απο τη Μολδοβλαχία.Στην μολδαβεζικη και ρουμανική γλώσσα εχει 2 μεταφράσεις.
      1.Πανω στους στύλους/παλούκια
      2.Πανω στα κρεμμύδια
      Εξού κ ο κόμης Δρακουλας Επειδη παλουκώνε τους Τούρκους εχθρούς τον έλεγαν Τσέπες που σημαίνει παλούκια.

      Διαγραφή
  4. απο που προερχεται το επωνυμο πριτσας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποιος πρόγονός σου θα εκανε πολυ πριτς πριτς...χα, χα. Καλλλοοο, εεε;
      Παντως σαν αρβανιτικο ακουγεται, οπως τα περισσοτερα δισυλλαβα.

      Διαγραφή
  5. απο που μπορει να ειναι η καταγωγή μού ΓΚΟΥΝΤΑΣ
    ΥΠΗΡΞΕ ΄ΚΛΕΦΤΗΣ' ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δισυλλαβα επιθετα συνηθως ηταν Αρβανιτικης προελευσης, ιδιως στα δυτικα της Ελληνικης Χερσονησου (απο Ηπειρο μεχρι Πελοποννησο), οπου ειχαν μετακινηθει αρβανιτικα φυλα (οχι αλβανικα!) στον Μεσαιωνα.
      Βοηθησαν πολυ στην Επανασταση του 1821, και πολυ ειχαν ενωθει με τους Κλεφτες επαναστατες. Για το συγγενικο σας ονομα Γκουτης αναφερει και η Βικιπαιδεια (βλεπε http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82 προς το τελος της σελιδας).

      Διαγραφή
  6. Απο που προερχεται το επώνυμο Τσώκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω διαβασει οτι οι προγονοι μας οταν πολεμουσαν ηταν εφιπποι. Οταν περπαταγε το αλογο ακουγες τον ηχο τσωκ τσωκ. Αυτο σημαινε οτι ειχε γυρισει απο καποια μαχη και ελεγαν γυρισε ο τσωκος

      Διαγραφή
  7. απο που προερχεται το επωνυμο κουλουμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολιτες λεγανε τους κατοικους της Πολης (Κωνσταντινουπολης) στα νεα μερη που μεταναστευαν.

      Διαγραφή
    2. Οι Τουρκοι την Πολη την λενε Ιστανμπουλ (πιθανοτατα απο τη φραση: ες ταν Πολιν> Ístanbul) και απο εκει προηλθαν τα τουρκογενη επιθετα Σταμπουλής, Σταμπουλιδης, Σταμπουλογλου κλπ)

      Διαγραφή
  9. Γεια σας, η καταγωγή μου είναι από την Σαντορίνη, ο προπάππους μου λεγόταν Γεώργιος Μαυρομμάτης. Αυτό το επίθετο από που προέρχεται? Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ψαξε στο google, μηπως και σχετιζεσαι με τη μεγαλη οικογενεια γαιοκτημονων της Ρουμελης, που εχει δωσει και το ονομα στην οδο Μαυρομματαιων, όπου βρισκεται το γηπεδο του Πανελληνιου Γ.Σ.
      Παντως ο αλλος γνωστος Μαυρομμάτης (Kara-göz = Καραγκιοζης) δεν εχει καταγραψει αλλους απογονους εκτος απ τον Κολλητηρη...)

      Διαγραφή
    2. Επειδή και εγω κατάγομαι απο Σαντορίνη και επειδη στο χωριο μου την Οια υπαρχουν οικογενειες Μαυρομμάτη, θα σου πω τι εχω ακουσει για το επιθετο αυτο απο τους ιδιους.
      Προφανώς -αφου καταγεσαι απο Σαντορινη- θα γνωρίζεις οτι τα παλιά χρονια οι περισσότεροι Σαντορίνιοι ήταν με γαλανα ματια. Αυτοι που ειχαν σκουροχρωμα ματια ήταν λίγοι. Επιπλεον στη Σαντορινη συνήθιζαν τα παρατσούκλια. Οσοι λοιπον ήταν με σκουροχρωμα ματια είχαν το παρατσούκλι "μαυρομμάτης", λόγω οτι ξεχωριζαν απο την πλειοψηφια που ήταν γαλανομάτηδες π.χ. ο Γιώργος ο μαυρομμάτης, ο Νικος ο μαυρομμάτης κλπ κλπ. Ετσι με την παροδο των χρονων το παρατσούκλι γινόταν επιθετο. Σου ξαναλέω ομως οτι αυτό αφορά το δικο μου χωριο, την Οια. Δεν γνωρίζω αν ισχυει κάτι τετοιο και στα άλλα χωριά της Σαντορίνης. Επειδη δεν αναφέρεις απο ποιο χωριό εισαι, αν λοιπον εισαι και εσύ απο την Οια, τοτε το Μαυρομμάτης ειναι απο παρατσούκλι. Αν ομως εισαι απο αλλο χωριο, δεν ξερω να σου πω, ισως να ισχυει και αυτο που σου λεει ο Pantelis οτι μπορει να ειναι και από τη Ρουμελη.

      Διαγραφή
    3. Σχετικά με τα γενεαλογικά της Σαντορίνης, ο ιστορικός και λογοτέχνης Νίκος Αλιπράντης είχε γράψει 2 βιβλία με τίτλο "Γενεαλογικά της Σαντορίνης" και τα είχε εκδόσει η εφημερίδα "Θηραϊκά νέα".
      Αναφέρει πάρα πολλά επίθετα της Σαντορίνης όπως π.χ.
      Βάλβης: απο το λατινικό όνομα Βalbus
      Ζώρζος: απο το βενετικό Zorzi (Giorgio=Γιώργος)
      Δαρζέντας: απο τη λατινική φράση "d' Argento"= του Αργυρού και μαλιστα λεει οτι οι Δαρζέντα ήταν εκλατινισμένοι Ελληνες, απογονοι του Βυζαντινού Αυτοκρατορα Ρωμανού Αργυρού.
      Καραμολέγκος: απο το τουρκικο kara=μαύρος + melek=άγγελος
      Μπελώνιας: απο την Bologna της Ιταλίας
      Δακορώνιας: απο τη φραση "da Corogna" (Η Corogna ειναι πόλη της Ισπανίας)
      Βλαβιανός: απο το λατινικο όνομα Flavio
      Δαμίγος: απο τη φραση "d' amico"=φίλος και πολλά άλλα.
      Για το Μαυρομμάτης αναφέρει στη σελ. 25 του Α τομου οτι είναι απο βυζαντινο παρωνύμιο (αυτο που σου ειπε και ο πιο πανω φίλος, δηλαδη απο παρατσούκλι)

      Διαγραφή
    4. Σχετικά με την οικόγενεια Δαρζέντα, εδώ http://www.ayiaekaterinaoias.gr/inner.php/oikogeneies/oikogeneia-darzenta.html?print=1 αναφέρεται όλο το ιστορικό της οικογενειας.

      Διαγραφή
  10. Γεια σας, θέλω να ρωτήσω αν η καταγωγή και οι ρίζες ενός ανθρώπου είναι ίδια;
    Eυχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως ειναι το ιδιο, αν και οι ριζες υποδηλωνουν ανθρωπους, (προγονους) ενω η "καταγωγη" μπορει να υποδηλωνει και τον τοπο των προγονων.

      Διαγραφή
  11. Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρεις κανείς τις ρίζες των επίθετων Τσώνος και Κούκιαρης. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τσώκος-Από το διαλεκτ. τσόκος(Ηπειρ.),το σφυρί του χτίστη,περιπαιχτικά χαρακτηρίζονταν οι κάτοικοι των Πραμάντων,επειδή βγάζουν πολλούς χτίστες,<ιταλ.ciocco,κομμάτι ξύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη η εξηγηση γιατο το ονομα Τσώκος ειναι πιο αληθοφανης απο κατι ποδοβολητα (τσοκ-τσοκ) και τετοια, που γραφτηκαν σαν απαντηση προηγουμενως

      Διαγραφή
  13. απο ππυ ερχεται το επονυμο λεωντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως απο το λιονταρι: ο λεων, του λεοντος. Ονομα αρχαιοτατο και ανδρειο. Βλ. Στο ιταλικα: Leone>pantaleone>πανταλεων>χριστ. Παντελεημων>Παντελης>ιταλ. Pantelio

      Διαγραφή
  14. θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να βρω την καταγωγή του επιθέτου Φτούλης (καταγωγή Σκύρος) αποτελεί κοινό επίθετο στο νησί.
    Ευσαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θα μπορουσατε να με πληροφορησετε απο που προερχετε το επωνυμο Μανουσακης.
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μανουσάκης, οτι σε - κης ειναι απο Κρήτη.

    Μανουσάκης
    Φασουλάκης
    Φαρμάκης
    Μουντάκης
    Μουντράκης
    Δασκαλάκης
    Αεράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε -ακης εννοεις προφανως. Γιατι ο Φελεκης ας πουμε δεν ειναι απο την Κρητη.
      Το α ειναι απαραιτητο για τα Κρητικα επωνυμα. Χωρις το αλφα υπαρχουν πολλα επωνυμα σε -κης, χωρις να ειναι Κρητικα.

      Διαγραφή
  17. TOΕΠΙΘΕΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ???????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απο που προερχετε το επονιμο δελαβινια_δελαβινιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καταγωγω του επιθετου ραδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το επιθετο πάντης απο λακκα σουλη Ιωαννινων ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απο που προερχεται το Κατσαρδελλος, ειμαι απο Πηλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το επίθετο Σιόντης τι σημαίνει; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. γεια σας ! το επιθετο Ζήρος απο που προερχεται ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ιστορικη καταγωγη για το επωνυμο Γιαννοπουλος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωκας λεγομαι απο λακωνια.εσεις?φωκαευς συγγενεις ειμαστε?

      Διαγραφή
  25. ιστορικη καταγωγη του Γιαννοπουλος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ιστορικη καταγωγη για το επωνυμο Φωτεινάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. απο που μπορει να ειναι η καταγωγή μού : ΓΡΑΜΠΟΒΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΓΡΑΜΠΟΒΑ
      http://en.wikipedia.org/wiki/Grabova

      Διαγραφή
    2. το γιοβάνη τη ρίζα έχει κ τη σημαίνει ?

      Διαγραφή
    3. Προφανως ιταλικη ειναι η προελευση (π.χ. Επτανησιακη), αφου Giovanni ειναι συνηθισμενο ιταλικο ονομα (μικρο αλλα και επωνυμο) και σημαινει Ιωαννης (ή ας πουμε, Ιωαννου). Γιοβάννα ειναι η Ιωαννα.

      Διαγραφή
    4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ ΣΕΡΒΙΚΑ

      Διαγραφή
    5. Νομιζω οτι ο Ιωαννης στα σλαβικα (αρα και τα σερβικα) ειναι Ιβαν.
      Γιοβαν (Γιοβανα) πρεπει να ειναι στα ρουμανικα (αρα και βλαχικα), που συγγενευουν με τα λατινικα (Ρουμανία - Ρωμανία- Ρωμαϊκη αυτοκρατορια).

      Διαγραφή
  28. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΟΥ ΚΥΔΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Από πού προέρχεται το επώνυμο Τριπερίνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σας μπορειτε να μου πειτε την ετυμολογια του επωνυμου Βαλασης. Ξερω οτι ειναι Βυζαντινο αλλα ποια ειναι η σημασια του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε άλλον κατάλογο του ιδίου λέγεται οτι προέρχεται από την τουρκική οπου σημαίνει ρουμπίνι....

      Διαγραφή
  31. Γειας σας παιδια,το Πρεντζιπας απο που προερχεται ρε παιδια δεν το βρισκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο τονος ειναι στο εψιλον, θυμιζει το ιταλικο principe (πρίγκηπας). Αν δεν ειναι επτανησιακο, μηπως απο κανενα φραγκοχώρι του Αιγαιου (π.χ. Σύρο);

      Διαγραφή
  32. γεια σας αγαπητοι κυριοι.
    σπουδαιο θεμα και με τεραστια εθνικη αξια ολη αυτη η δουλεια σας.
    το επωνυμο ΜΑΜΜΑΚΟΣ (ΜΕ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ ΣΤΟ -Α ΚΟΣ) τι σημαινει,απο που προερχεται;
    ειμαστε στην οικογενεια μας μεγαλοσωμοι και ξανθοι με ανοιχτοχρωμα ματια (γαλαζοπρασινα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σας μηπως γνωριζετε το ονομα τσιουγκος απο που προερχεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούγεται σλαβικό, συγκεκριμένα νότιο σλαβικό αλλιώς θα είναι αρωμάνικο/από ανατολικορωμαϊκές γλώσσες. Ψάξε chjugu, chjughu, tsugu, tsjugu, etc.

      Διαγραφή
  34. Το Πατήθρας από που είναι και τι σημαίνει;

    Τ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεια σας μηπως γνωριζεται το ονομα Παραδειση απο που προερχεται.Μαλλον απο πια περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παραδεισι ειναι χωριο της λακωνιας αρα ψαξε στην ιστορια του χωριου για ιστορικο παραδεισης.λακωνας εισαι

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει και ενας οικισμός με το όνομα Παραδείσι, μερικά χιλιόμετρα απο τη Νεάπολη Λακωνίας (πρώην Δήμος Βοιών) τώρα Δήμος Μονεμβασίας.Το όνομα του βγήκε από το "παρά την δύσιν" διότι δεν φαινόταν απο τη θάλασσα και οι κάτοικοι ήταν ασφαλείς απο τους πειρατές. Εϊναι επίσης πολύ κοντά στο Φαρακλό. Δεν γνωρίζω το επώνυμο Παραδείσης απο που προέρχεται. Εϊδες στο βιβλίο του Τριανταφυλλίδη ?

      Διαγραφή
    3. Πολλα χωρια εχουν παραδεισενια φυση και προφανως πηραν το ονομα τους απο την παραδεισο.

      Διαγραφή
  36. Το επίθετο βεγκλίδης ξέρετε απο που βγαίνει και απο που προέρχεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μήπως γνωρίζετε κάτι για το επίθετο Παράβαλος;; Την ετυμολογία του ίσως...
    Επίθετο που υπάρχει σε Σαντορίνη και Σύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Πριν από χρόνια, είχε πέσει στα χέρια μου ένα άρθρο σχετικά με την Οθωμανική κτήση των Κυκλάδων και τον Ιωσήφ Νάζη. Από ότι θυμάμαι έγραφε σε κάποιο σημείο ότι παραβαλήδες (που ουσιαστικά ήταν παρατσούκλι) αποκαλούσαν οι φτωχοί κάτοικοι των νησιών, τους πλούσιους κατοίκους που ήταν κάτι σαν άρχοντες επειδή είχαν λεφτά.
      Από τις τουρκικές λέξεις παρά που σημαίνει χρήμα και βαλής που σημαίνει διοικητής/άρχοντας (δηλαδή παραβαλής ο πλούσιος άρχοντας, αυτός που ξεχωρίζει γιατί έχει λεφτά..ίσως κάποιοι να είχαν και αξίωμα να ήταν και ξεπεσμένοι ευγενείς....who knows...).
      Ενδεχομένως λοιπόν να προέρχεται από εκεί το επίθετο, αλλά τονίζω ξανά ότι είναι καθαρά προσωπική μου εκτίμηση, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

      Διαγραφή
    2. Στη Σαντορίνη το επίθετο Παράβαλος το συναντάμε αποκλειστικά στο χωριό Οία και στο νησί Θηρασιά
      (σ.σ. η Θηρασιά βρίσκεται απέναντι απο το Αμμούδι της Οίας -ούτε μισό ναυτικό μίλι απόσταση- και διοικητικά ανήκει στη Οία, καθώς μαζί, Οία και Θηρασιά, αποτελούν ενιαία Δημοτική Ενότητα του "Καλλικρατικού" Δήμου Θήρας και παλαιότερα ενιαία Κοινότητα).
      Στα άλλα χωριά της Σαντορίνης το επίθετο Παράβαλος είναι δυσεύρετο έως και ανύπαρκτο. Κατάγομαι από την Θηρασιά για αυτό το γνωρίζω πολύ καλά.
      Παράβαλος είναι το ανδρικό επίθετο και το γυναικείο είναι Παραβάλου και όχι Παράβαλου.
      Οι Παράβαλοι της Οίας είναι συγγενείς με τους Παράβαλους της Θηρασιάς, ουσιαστικά δηλαδή κατάγονται απο κοινό πρόγονο, κοινό προ-προ-προπαππού. Από τις διηγήσεις παλαιότερων εδω που περνούν απο γενιά σε γενιά λένε οτι οι Παράβαλοι σαν οικογένεια τα παλιά χρόνια επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν αρχοντόπουλα.

      Διαγραφή
    3. Η γιαγιά μου που ήταν το γένος Παραβάλου με καταγωγή από την Θηρασιά, μας έλεγε πως όταν ήταν μικρή άκουγε από γέροντες συγγενείς της ότι η ρίζα των Παράβαλων της Θηρασιάς ήταν από την Κωνσταντινούπολη και ότι ήταν από "γενιά". Αν ισχύουν αυτά, τότε συνάδουν πλήρως με όλα τα σχόλια των παραπάνω ανωνύμων αναγνωστών περί οικονομικής ευημερίας και "τζακιού". Άλλωστε η Σαντορίνη από τον 18ο αιώνα είχε ανεπτυγμένη ναυτιλία και πολλές εμπορικές συναλλαγές με την Μαύρη Θάλασσα, οπότε άνετα ένας Κωνσταντινοπολίτης θα μπορούσε να βρεθεί εκεί.

      Διαγραφή
  38. Εγω δε χρειαζεται να ρωτησω εμαθα το γενεολογικο δενδρο.απο 600μ.χ μεχρι 1490 καππαδοκια απο 1490εως1890 καρυουπολις στη μανη κ απο 1890εως σημερα φαρακλο βοιων.οι φωκαδες της κεφαλονιας ειναι απο αλλη οικογενεια φωκαδων κ ειναι κεφφαλονια απο 1100.επισης καββαλιερακης κοσσονακος γρηγορακης ηταν φωκαδες που αλλαξαν επωνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το επίθετο Μπιλόρογλου ξέρετε απο που κατάγετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Συνήθως η κατάληξη -ογλου στα επίθετα (δηλαδή -oğlu) είναι μικρασιατικής καταγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γεια σας!Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας και η σχετική έρευνα..Θα μπορούσατε,αν είναι δυνατόν,να δώσετε μερικά στοιχεία για το επώνυμο <> ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το επίθετο Τσαβέλη και Ζώη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ζωης ειναι ηπειρωτικο με ριζες απο το σουλι

      Διαγραφή
  43. Το επίθετο Καραγιάννης ειμαι από αιτολοακαρνανια?? Από που προέρχεται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καρά = μαύρος (στα τούρκικα) άρα κάποιος πρόγονος ήταν μαυριδερός και των των λέγαν γιαννη (ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Έτσι είναι όλα τα καρα-

      Διαγραφή
  44. απο που προερχεται το επωνυμο ΜΠΑΣΚΟΥΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γεια σας!απο πού προέρχεται το επίθετο Καραγεώργος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Χαίρεστε! Από που προέρχεται το επώνυμο Ντόσκας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Παρακαλώ πολύ μήπως έχετε κάποια πρόταση για το επίθετο ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ ; Καταγωγή από Συρράκο Ιωαννίνων.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα. Ξέρει κανείς τη σημασία και τις ρίζες των επωνύμων Κουτρουμπέλης, Καπλάνης και Κουτρουμάνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Kaplan´Caplan είναι ένα επίθετο κοινό μεταξύ των Εβραίων Ασκενάζι, συνήθως υποδηλώνοντας την καταγωγή από την ιερατική καταγωγή (kohanim), παρόμοια με την ετυμολογική προέλευση του κοινού εβραϊκού επωνύμου Κοέν. Μία από τις πρώτες σύγχρονες καταγραφές του Kaplan ως οικογενειακού ονόματος είναι αυτή του Abraham Kaplan το 1698.

      Διαγραφή
  49. Από που προέρχεται το επώνυμο Ζαρούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Από που έρχεται το επώνυμο Αλμπερτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΝΑΡΕΤΖΉ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ,ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΟΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
    ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΟΥ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. το επιθετο ΙΑΚΩΒΟΥ απο που προερχετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Παρακαλω το όνομα Παρτσάφα μήπως γνωριζετε αν κραταει απο Αρμενία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. παρακαλώ το επίθετο ΛΗΤΟΣ απο που προερχετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ; ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ;
    ΒΕΒΑΙΩΣΕΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γειά σας, Συγχαρητήριαγια τη σπουδαία εργασία και έρευνα σας. Το επίθετο ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ καταγωγή απο Ανατολικη Μάνη Είναι ΕΘΝΙΚΟ πού προσδιορίζει ξένους λαούς που ήλθαν σε επαφή με τους Έλληνες;;Έχει σχέση με την Mάνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Γαλιλαία είναι Ελληνικό όνομα. Γα είναι η γη στα Δωρικά και Λιλαία το χωριό κοντά στους Δελφούς. Όμορφη γη επίσης σημαίνει. Η Γαλιλαία ήτανε Ελληνική περιφέρεια και κατοικημένη από Έλληνες όπως βλέπουμε στον Ιωάνη 7:35
      εἶπον οὖν οἱ Ἰουδαῖοι πρὸς ἑαυτούς Ποῦ οὗτος μέλλει πορεύεσθαι, ὅτι ἡμεῖς οὐχ εὑρήσομεν αὐτόν; μὴ εἰς τὴν Διασπορὰν τῶν Ἑλλήνων μέλλει πορεύεσθαι καὶ διδάσκειν τοὺς Ἕλληνας;

      Διαγραφή
  58. Καλησπέρα, το επίθετο μου Μιναρετζή Από που μπορεί να προέρχεται; Ξέρω ότι η γιαγιά μου ήρθαν πρόσφυγες
    από Τουρκία και πιθανόν από Τραπεζούντα, αλλά ο προπάππους μου ήταν στρατιωτικός εκεί,οι ρίζες μας είναι τουρκικές ή ελληνικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. το επιθετο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ απο που προερχετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. γεια σας .
    Επιθετο Μπρακατσέλος. Γνωριζει καποιος κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπρακάτσι είναι μικρό χάλκινο συνήθως σκεύος με χερούλι για μεταφορά νερού. Η λέξη αλλού αναφέρεται σαν τούρκικη κι αλλού σαν αρβανίτικη.

      Διαγραφή
  61. Γεια σας.Εχω ψάξει αρκετά αλλά δεν βρίσκω την σημασία/καταγωγή του επωνύμου Κριμπένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Το επιθετο κουζουπης απο που καταγεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΠΟΥΙΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Γειά σας, θα ήθελα πολύ να μάθω και εγώ την πραγματική προέλευση του ονόματός μου, αν και γνωρίζω περίπου από τους παππούδες μου!Λέγομαι Δάμιαλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Θα ηθελα να μαθω απο που προερχεται το επιθετο Ζαγκουβα. Ο παππους ηταν απο την Αμφισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Γεια σας θα ηθελα μαθω από που προερχεται το επιθετο του πατερα μου το οποιο είναι
    ΠΟΥΙΑΣ ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Το επώνυμο μου είναι ΒΥΝΙΟΣ (παλαιότερα έγγραφα 19ου αιώνα και ως ΒΙΝΙΟΣ). Απαντάται μόνο στο χωριό Γεωργίτσι Λακωνίας (όλοι οι ΒΥΝΙΟΙ είναι μία φρατρία, ουσιαστικά). Ερώτημα: από που προέρχεται και τι σημαίνει; :) σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Από που προέρχεται το επώνυμο "Ζώης", μπορεί να έχει εβραϊκή προέλευση;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Από που προέρχεται το επώνυμο "Καπάκογλου"??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Υποθετω, δεν το εχω διαπιστωσει:
    Αφου kapak στα τουρκικα σημαινει (τι αλλο;) "καλυμμα", σκεπασμα, "καπάκι". [Επισης "καπάκι" λεγανε στον κλεφτοπολεμο το γυρισμα στη συμφωνία καποιας μαχης, οπου ο καπακτζης(kapakcı), ενω ειχε συμφωνησει να συμπολεμησει με καποιο στρατοπεδο], συνεχιζε τις διαπραγματευσεις, μεχρι η δικη του συμβολή να καταστει κρισιμη για τη μαχη και τοτε, (εφ οσον πετυχαινε να παρει τα ζητημένα λυτρα), αλλαζε μετωπο επιθεσης. Απ την αλλη, "ογούλ" (oğul, κτητικη πτωση: "ογλού"-oğlu) σημαινει "γιος"• (ετσι π.χ. Αρναούτογλου (Arnautoğlu)=Αρβανιτίδης = ο γιος του Αρβανίτη(arnaut)
    Συμπερασματικα, Καπάκ-ογλου = ο γιος του Καπάκη (πιθανον να υπηρχε τετοιο επιθετο για τον Καπακτζή (αρματολο που συνηθιζε τα καπακια ή εκανε καποιο τρανταχτο κι επιτυχημενο "καπακι"). Ελπιζω να βοήθησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Γειά σας. Ο πατέρας μου υποστήριζε ότι το επώνυμό μας (Καρβουνιάρης, καταγωγή από Αργολίδα), προέρχεται από την εποχή της "Ιταλικής Άνοιξης", όταν έφυγαν Πελοποννήσιοι να πολεμήσουν στο πλευρό του Γκαριμπάλντι. Όταν επέστρεψαν στην Πελοπόννησο, τους έλεγαν "Καρβουνιάρηδες", από τους Carboneri, τα πολεμικά τάγματα του Γκαριμπάλντι; Ισχύει αυτός ο ισχυρισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλησπέρα απο που προέρχεται το επίθετο Κώτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπερα!!! Θα ηθελα να μαθω απο που προερχεται το επιθετο Ηρακλειδης. Η γιαγια (Πουρσανιδου) καταγωταν απο την Τσαλκα Γεωργιας και ηρθε το 1921 Ελλαδα. Την καταγωγη του παππου δεν ξερω, μαλλον και αυτος ηταν απο την Τσαλκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Απο που προερχεται το επωνυμο Ιωακειμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Καλησπέρα. Ξέρει κανείς τη σημασία και τις ρίζες του επώνυμου Τσότας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Απο που προερχεται το επωνυμο Ζακκας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Γεια σας το επίθετο μου είναι νικζα απο που μπορεί να προέρχεται;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Καλήμερα> .Θα ήθελα την βοήθεια σας το όνομα Μπενίτσες έχει σλαβική προέλευση η Ιταλική όπως "Πινιτζα Pinizza".Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλημέρα σας καλή και ευλογημένη Παρασκευή σε όλους...
    Είμαι ο Γιώργος Ραπούκας που δεν ακούω...
    Από που προέρχεται το επώνυμο της καταγωγής μου "Ραπούκας";;;
    Σας ευχαριστώ πολύ σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλησπέρα, ξέρει κανείς την προέλευση του επωνύμου Κοσκινάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Καλημέρα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και τον Ελληνισμό μας...
    Από που προέρχεται το επώνυμο της καταγωγής "ΡΑΠΟΥΚΑΣ"???
    Σας ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά σε όλους...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Raphuk/Rapuka είναι Ινδικό όνομα και απαντάται μόνο στην Ινδία

      Διαγραφή
    2. 😂😂😂😂😂 Δεν είμαι Ινδός και είμαι λευκός άντρας!!! Δεν έχω τις Ινδικές "γεύσεις"!!! 😂😂😂😂😂
      Ο λευκός Παππούς μου και η λευκή γιαγιά μου από τον μπαμπά μου γεννήθηκαν στην Σμύρνη Μικράς Ασίας , είναι ο Ραπούκας από την Σμύρνη Μικράς Ασίας!!!
      Ο Κύπριος παππούς και η Κύπρια γιαγιά μου από την μαμά μου γεννήθηκαν στην Κερύνεια Κύπρου Συγγνώμη είμαι Ελληνοκύπριος κωφός που δεν ακούω αλλά βλέπω μία χαρά στον όμορφο κόσμο παντού!!! 🇬🇷🇨🇾🇬🇷🇨🇾🇬🇷🇨🇾🇬🇷🇨🇾

      Διαγραφή
  82. Γεια σας, το Γκανιάτασς απο που προέρχεται και τι σημαίνει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Παλικάρι το όνομα Τσουμπας από που προέρχεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Γειά σας, το επώνυμο Δρόσος/σου από πού προέρχεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλησπερα θα μπορουσατε να με βοηθησετε με τα επωνυμα Ζουγρας και Μπογιατζιδου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Θα μπορούσα να ερωτήσω κι εγώ από προέρχεται και τη σημαίνει το όνομα Μούστρης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Γεια σας από που προέρχεται το επίθετο τάτο/ τατος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Kαλησπέρα.Θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ από που προέρχεται κ τι σημαίνει το επίθετο Γκουτζιμίσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Από μικρά Ασία Μαυρομάτης πέραν την ελληνοτουρκικη εξήγηση τι σημαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Καλήμερα το επώνυμο τσαβελη ή τσιάβελη από που προέρχεται γνωρίζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Το επίθετο Κόττας από πια περιοχή της Ελλάδος καί όχι μόνο προέρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails