Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Αποδείξεις της παλαιότητας της Ελληνικής γλώσσας και γραφής
Στη σκέψη «Πόσο παλιά είναι η Ελληνική Γλώσσα», αυθόρμητα θεωρούμε ότι η Ελληνική γλώσσα είναι τόσο παλιά όσο είναι και τακείμενα που γράφτηκαν με το αλφάβητο (7ος – 8ος π.Χ αιώνας,
Ομηρικά Έπη, έργα του Ησιόδου).

Η αρχαιολογική σκαπάνη,
όμως, έφερε στο φως, στις αρχές του 20ού αιώνα, τις πινακίδες
της Γραμμικής Β [ο Α. Έβανς, στην Κρήτη, ο Κ. Μπλέγκεν στη
Πύλο, κι άλλοι ερευνητές αργότερα, στα Χανιά (1973), στις
Μυκήνες (δεκαετία του ‘50), στην Τίρυνθα (δεκαετία του ’70), στην
Θήβα, στην Κέα και αλλού]. Αυτές, μάλιστα, της Θήβας ήταν και οι πολυπληθέστερες που ανακαλύφτηκαν σε τοποθεσία πάνω απότον Ισθμό της Κορίνθου.
Ο αρχιτέκτονας Μ. Βέντρις με τη βοήθεια του ΕλληνιστήΤσάντγουϊκ, αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β, το 1952 καιαπέδειξε ότι η γλώσσα που κρυβόταν πίσω από την Γραμμική Β,ήταν η Ελληνική γλώσσα. Υπόψη ότι μέχρι τότε η διεθνής
επιστημονική κοινότητα δεν δεχόταν ότι υπήρχαν Έλληνες και κατά
συνέπεια ούτε και μιλιόταν στην Ελλάδα η Ελληνική πριν από το
1000 π.Χ.Η κρατούσα άποψη σήμερα είναι ότι οι πινακίδες της Γραμμικής Β,
δεν είναι παλαιότερες του 1400 π.Χ. Τόσο οι πινακίδες της Κρήτης
όσο και οι πινακίδες της Πύλου γράφτηκαν από τους Μυκηναίους.
Έτσι βγήκε και το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι Μυκηναίοι (Αχαιοί)
μιλούσαν κι έγραφαν Ελληνικά.
Οι πινακίδες της Γραμμικής Β από την Κρήτη είναι και οι παλαιότερες και ανέρχονται στις 3000 περίπου. Οι αντίστοιχες της
Πύλου προέρχονται από μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Κάποιαν άνοιξη κοντά στο 1200 π.Χ. το ανάκτορο της Πύλου καταστράφηκε από φωτιά, οι πινακίδες (περίπου 1300 τοναριθμό), κατασκευασμένες από νωπό άργιλο που απλά είχε
στεγνώσει στο ήλιο, ψήθηκαν, σκλήρυναν κι έτσι διατηρήθηκαν
μέχρι που τις έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων (1939).
Ο Α. Έβανς, πρώτος διατύπωσε την άποψη, που ισχύει ακόμα και
σήμερα, ότι δηλ. στο χρονικό διάστημα 1900 – 1200 π.Χ.αναπτύχθηκαν στην Κρήτη τρία είδη γραφής, η εικονογραφική ήιερογλυφική (pictographic), η Γραμμική Α και η Γραμμική Β [3].
Άποψη του Τσάντγουϊκ είναι ότι οι Έλληνες δανείστηκαν από την
Κρήτη τα σύμβολα της Γραμμικής Β και τα προσάρμοσαν στηνγλώσσα τους [1] (δηλ. κάτι ανάλογο με τη χρήση του Λατινικούαλφαβήτου από διάφορους λαούς που μιλούσαν διαφορετικές
γλώσσες). Σε άλλο σημείο του βιβλίου του [1] υποστηρίζει ότι στηΠύλο η Ελληνική «θα πρέπει να λαλούνταν πολλούς αιώνες πριναπό την εποχή των πινακίδων».
Η Γραμμική Β είναι μια συλλαβική γραφή δηλ. κάθε σύμβολο αποδίδει μία συλλαβή. Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε ο Αμερικανός E. L. Bennett (1952), τα συλλαβογράμματα της
Γραμμικής Β είναι 87. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι δεν είναι περισσότερα από 90 [2]. Στα κείμενα, τα σύμβολα, χρησιμοποιούνται ως συλλαβογράμματα και ως ιδεογράμματα [3].
Γραφόταν δε από τα αριστερά προς τα δεξιά.Στην πλειοψηφία τους οι πινακίδες της Γραμμικής Β, είναι λογιστικέςκαταγραφές των τοπικών ανακτόρων της Κρήτης και της Πύλου.
Μέσα από τις πινακίδες μας μεταφέρονται περισσότερα από 150 κύρια ονόματα, ανδρικά ή γυναικεία, πολλά από τα οποία απαντώνται στα Ομηρικά έπη καθώς και στους μετέπειτα αιώνες(π.χ. Ιδομενεύς, Αιγεύς, Δευκαλίων, Αμφιμήδης, Τριπτόλεμος, κ.ά.),και πλήθος τοπωνυμίων (περίπου 200 όπως Κνωσός, Φαιστός,Ρίον, Κυδωνία, κ.ά.).
Το χρησιμοποιηθέν σύστημα αρίθμησης ήταν το δεκαδικό και έχουνκαταγραφεί αγαθά σε ποσότητες που δηλώνονται με πενταψήφιοαριθμό.
Οι πινακίδες μας μετέφεραν πλήθος επαγγελμάτων για άνδρες καιγυναίκες (π.χ. κναφεύς, δουροτόμος δηλ. ξυλουργός, χαλκεύς,ποιμήν, κυανουργός δηλ. τεχνίτης του λαζουρίτη, μελέτρια δηλ. αλέστρια, λοετροχόος δηλ. λουτροκόμος, κ.ά.) ή αξιωμάτωνανθρώπων της εποχής π.χ. άναξ, βασιλεύς, επέτας δηλ.ακόλουθος, κορετήρ δηλ. κυβερνήτης, λαγέτας δηλ. ηγέτηςστρατού, κ.ά., πράγμα που δηλώνει μιαν οργανωμένη κοινωνία.
Από τη μελέτη του γραφικού χαρακτήρα διαπιστώθηκαν περίπου 70γραφείς στην Κρήτη και 40 περίπου στην Πύλο.
Η χρησιμοποιούμενη γλώσσα των πινακίδων περιέχει, κατά τους ειδικούς, στοιχεία της δωρικής διαλέκτου. Αυτό γέννησε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πότε τελικά εμφανίζονται στο ιστορικόπροσκήνιο οι Δωριείς δεδομένου ότι η επίσημη εκδοχή είναι ο 11οςπ.Χ. αιώνας.
Περί τούτου ο Τσάντγουϊκ, το 1976 διατύπωσε τηθεωρία ότι οι Δωριείς προϋπήρχαν στα μυκηναϊκά βασίλεια καικάποια στιγμή επαναστάτησαν και τα ανέτρεψαν.
Ο Όμηρος πάντως, αναφέρει ότι στα χρόνια του Τρωικού πολέμου, η Κρήτη
κατοικείται από Ετεοκρήτες μεγαλήτορες, από Κύδωνες, από δίους
Πελασγούς, από Δωριείς τριχάϊκες και Αχαιούς.
Όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο των πινακίδων της Γραμμικής Β, αποτελούν γραπτά μνημεία της Ελληνικής γλώσσας και αποδεικνύουν με το περιεχόμενό τους την χωρίς διακοπή συνέχεια
της Ελληνικής γλώσσας επί τεσσερες περίπου χιλιετίες.

Βιβλιογραφία
[1] Ο Μυκηναϊκός Κόσμος, John Chadwick, Εκδ. Gutenberg, Αθήνα 1999
[2] Η Γραμμική Β και οι συγγενικές γραφές, John Chadwick, Εκδ.
Παπαδήμα, Αθήνα 2005
[3] Εισαγωγή στη Γραμμική Β, J.T.Hooker, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής
Τραπέζης, Αθήνα 1996.
Γ.Α.Τ.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ
    Εκτιμώ πραγματικά τον τρόπο που προσπαθείς να παρουσιάσεις τα "γεγονότα" αλλά στηρίζεσαι, αν μου επιτρέπεις σε λάθος βάση.
    Θεωρείς ως πραγματικά στοιχεία υποθέσεις και μαντέματα των διαφόρων απιθάνων.
    Αυτό το γράφτηκαν τα Ομηρικά και Ησιόδια έργα αλλά και εκείνα του Ορφέα τον 7ο ή 8ο αιώνα από που προκύπτει επιστημονικά πέρα από τα λόγια και την φαντασία κάποιων;
    Μην λοιπόν μεγενθύνουμε και διογκώνουμε μια ανοησία που γεννήθηκε στο μυαλό ενός γερμανού προτεστάντη αρχαιολόγου για να αναδείξει την "βίβλο" ως απόλυτο αρχαιολογικό εργαλείο.
    Να μείνουμε στα στοιχεία που είναι επιστημονικά και όχι σε δοξασίες και τα στοιχεία ανατρέπουν όλες αυτές τις θεωρήσεις.
    Παυσανίας
    operiplous.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails