Καταιγισμός ερωτήσεων και συχνές αναφορές για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της οικονομίας της χώρας μας κυριάρχησαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου της IQPC, «European Investing in Distressed Debt Forum 2010», το οποίο πραγματοποιείται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή κορυφαίων fund managers από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά το γεγονός ότι οι ενότητες του συνεδρίου δεν είχαν να κάνουν συγκεκριμένα με τη χώρα μας –με εξαίρεση μία–, η ελληνική οικονομία και οι επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας ήταν στην πρώτη γραμμή συζήτησης.
«Θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση χρέους; Αν ναι, πότε;».
«Θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή όχι;».
«Τι γίνεται με τις μεταρρυθμίσεις; Μαθαίνουμε ότι έχουν αρχίσει. Προχωρούν, εφαρμόζονται;».
Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις, που και εγώ δέχθηκα στα διαλείμματα των ενοτήτων, από όσους ενημερώνονταν ότι ήρθα από την Ελλάδα. Το ζητούμενο παραμένει η εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα μας, η οποία –όπως φαίνεται– έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να αποκατασταθεί:
«Οι Έλληνες δεν πληρώνουν τα χρέη τους από το 400 π.Χ.! Θα πληρώσουν τώρα;», ήταν η πλέον χαρακτηριστική απάντηση, που έδωσε ο ιδρυτής της Better Capital, Jon Moulton, σε σχετική ερώτηση για την ελληνική οικονομία.
Τον προσέγγισα μετά την παρουσίαση που έκανε και τον ρώτησα γιατί το πιστεύει ακόμα αυτό. Αφού μου εξήγησε ότι θεωρεί πως τίποτα δεν δείχνει ακόμα ότι οι Έλληνες είναι αξιόχρεοι, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης: «Η Ευρωζώνη είναι σίγουρα σε κατάσταση αστάθειας και η Ελλάδα έχει συμβάλλει πολύ σε αυτό. Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πολύ δύσκολο».
«Θα αλλάξει αυτό το κλίμα;», ήταν η επόμενη ερώτησή μου. «Εξαρτάται από το μέχρι πότε και πόσο οι Γερμανοί θέλουν να πληρώνουν για τους υπόλοιπους», απάντησε.
«Όσο η δημοσιονομική και η εποπτική πολιτική βρίσκεται σε ένα χέρι, είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την κατάσταση», είναι η άποψη του γενικού διευθυντή του επενδυτικού group Tenzor, Igor Zax, για το πώς λειτουργεί και αποφασίζει η Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας σημείωσε ότι, «η Ελλάδα δεν είναι πολύ μεγάλη για να προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη.
Μπορεί το κοινό νόμισμα να μην σας δίνει τη δυνατότητα υποτίμησης, όμως αν δεν ήσαστε στο ευρώ, δεν θα είχατε τη στήριξη, που έχετε σήμερα», υποστηρίζει και εφιστά ταυτόχρονα την προσοχή: «Είστε τυχεροί τώρα, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει αν προκύψουν προβλήματα και με άλλη χώρα, πολύ μεγαλύτερη της Ελλάδας», υπονοώντας χωρίς να την κατονομάζει την περίπτωση της Ισπανίας.
Λονδίνο – αποστολή: Νεκτάριος Β. Νώτης
Πηγή:www.capital.gr
Η πτώση της Γερμανίας
-
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Δεν είναι καλά τα πράγματα στη Γερμανία, και αυτό μας αφορά ευθέως, όχι
πλαγίως. Δεν είναι για να χαιρόμαστε και για να πανηγυ...
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
Ο τύπος ή είναι η-λίθιος ή το παίζει και μάλλον συμβαίνει το δεύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά, εάν ήταν επιστήμων οικονομολόγος θα έπρεπε να φροντίσει και να στηρίξει
τα λεγόμενά του!Κατ' αρχήν οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρωστούσαν ποτέ σε ξένους
και τελικά τα βρήκαν μεταξύ τους με την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ. Κατά δεύτερον το πρόσφατο
χρέος έχει δημιουργήθεί με απώτερους στόχους και δεν έχει γίνει λογιστικός έλεγχός
του από τον ελληνικό λαό. Και κατά τρίτον όλα τα άλλα κράτη που χρωστούν πολύ περισσότερα,
ανάμεσά τους και η Γερμανία έχουν πληρώσει; Όλοι οι άλλοι χρωστούν πολύ περισσότερα στους Έλληνες!!!