Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ


Όταν το 11% των Ελλήνων ακούει στο όνομα Γιώργος, και περίπου στα ίδια ποσοστά κινείται το Κωνσταντίνος και Γιάννης, δικαίως, θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα ονόματα στη χώρα.
Σε έρευνα που έγινε, στην οποία ελήφθησαν υπόψη 6.000 ανδρικά ελληνικά ονόματα, βγήκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πέρα από το γεγονός πως το 50% των Ελλήνων ακούν σε έξι μόλις ονόματα (Γιώργος, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτρης, Νίκος και Παναγιώτης), συγκεντρώθηκαν τα 500 πιο διαδεδομένα.

Έρχεται όμως η παρακάτω λίστα με τα πιο περίεργα ονόματα που έχουν βρεθεί στα ελληνικά ληξιαρχεία και στους τηλεφωνικούς καταλόγους, και μας πείθουν ότι η κοινοτυπία του «Γιώργου» είναι μάλλον προτιμότερη μπροστά στην ιδιοτυπία ορισμένων ασυνήθιστων μικρών ονομάτων που κάποιοι γονείς αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά τους.

Περίεργα γυναικεία ονόματα:
Ανοιξιά, Αρχοντοπούλα, Αφθονία, Βασιλοπούλα, Εκδίκηση, Ευριάνθη, Κουζίνα, Κουκίτσα, Κορτέσα, Μαίτσα, Μελάνα, Παναίλα, Πανσούλα, Πειροκρήτη, Πληξούρα, Τερφονία, Τζιβαγιέρα, Φυντιανή, Φωστήρα, Χελώνα, Χρυστάλλα, Ωραιοζήλη

Περίεργα αντρικά ονόματα:
Χρυσογόνης, Βερόνης, Ακριβός, Παραδείσης, Δερπούλης, Κανακάρης, Ντοκλής Ευμορφούλης, Δημοκράτης, Παλικάρης, Συνάναρχος, Δρακουλάκος

Από τα αποτελέσματα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά μέσω του σχολικού ηλεκτρονικού δικτύου παραθέτουμε τα πλέον ασυνήθιστα:
Αγαθάγγελος, Αγοραστός, Αετιδεύς, Αετός, Ακριβός, Αλκαίος, Αμύντας, Αναγνώστης, Ανακρέων, Ανανίας, Ανδρόφιλος, Αννίβας, Αξιώτης, Αριστόνους, Ασκληπιός, Αστέρης, Αφεντούλης, Βαλσάμης, Βενιζέλος, Βίας, Βικέντιος, Βιτώριος, Βόρις, Βρεττός, Γαϊτάνος, Γάσπαρης, Γεβράσιος, Γεωργογιάννης, Γιάγκος, Γιασεμής, Γκολφίνος, Γλύμης, Γλυνός, Δράκος, Ελισσαίος, Ελπιδοφόρος, Επιφάνιος, Ερμοκράτης, Ευθύφρων, Ευρήλιος, Ζευς, Ήλιος, Ιδομενεύς, Ιωνάθαν, Κάδμος, Κροίσος, Λιβέρης, Μαργαρίτης, Μητροφάνης, Μικέλης, Μπατίστας, Ναούμ, Νείλος, Νεοπτόλεμος, Νικήστρατος, Νικοκλής, Ουμβέρτος, Παϊσιος, Ποθητός, Πολύβιος, Ρηγίνος, Σκεύος, Σταμέλος, Σωσίπατρος, Ταΰγετος, Τζάκος, Τισσαφέρνης, Ψαραντώνης

Ο τηλεφωνικός κατάλογος μίλησε:

Παρακάτω συγκεντρώνονται ονόματα αλλά και επίθετα που βρέθηκαν σε τηλεφωνικούς καταλόγους και δημιουργούν μάλλον… αξιοσημειώτους συνδυασμούς:
Ακίνδυνος Αλβανός, Σεραφείμ Μπουφές, Σουλτάνα Κουτσουκλανιότογλου, Τίμιος Τέλειος, Κάρολος Φρίκης, Βρασίδας Βρυκόλακας, Ιππουργός Ξυπόλυτος, Κροίση Πετρελαίου, Πέτσας Καλοψημένος, Αριστομένης Φάλαινας, Ολυμπία Φάρσαλα, Ολυμπία Τρίκαλα, Σεβαστή Φέτα, Πύργος Ηλίας, Κλεοπάτρα Κοκαλιάρογλου, Περσεφόνη Τρομπέτα, Λητώ Βρακάκη, Ευλογέτα Τσουτσούνη, Πόθος Καρπός, Λέλα Τρέλα, Ζήσης Γεράσης, Αντωνία Χατζηρούφα, Αριστοτέλης Ξεσφυγγούλης, Ηλίας Σφίγγης, Αριστοκράτης Ξεσφίγγης, Ελπιδοφόρος Προσπαθόπουλος, Φανούριος Μπινές, Ακριβή Γουρούνα, Ροδόλφος Παπιομύτογλου, Άννα Γούλα, Χαριτωμένη Ταράτσα, Αμανάτιος Βελόνας, Αριστοτέλης Βερίκοκος, Σαριμπάλα Ζωγραφίνα, Παγώνα Σίγουρα, Αρσινόη Σουβλάκη, Ανθούλα Καπνιστή, Παρασκευή Μεσημέρη , Παρθένα Τσιμπούκα, Μάρτης Απρίλης, Ζαμπέτα Φέτα, Βούτα Κασσιανή, Παρθένα Γαμίδου, Ροδάμανθυς Φουκαράς, Διαλεχτή Κατσίκα, Γουλιέλμος Στέλιος
 
Πηγή: newsbomb
Αν και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ούτε μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς στην προτίμηση κάποιου έναντι κάποιου άλλου, το σίγουρο είναι πως πολύ πιο δύσκολα θα λησμονήσει κανείς τον κ. Βόγκα απ’ ότι τον κ. Παπαδόπουλο.

Eίναι αλήθεια πως η ελληνική ονοματοδοσία παρουσιάζεται συχνά ιδιαιτέρως ευφάνταστη με νονούς και νονές να κάνουν «αφωνία» στο event της κολυμπήθρας όντας τις περισσότερες φορές απρόθυμοι να απαντήσουν στην ερώτηση «και το όνομα αυτού;», την ώρα μάλιστα που οι γονείς περιχαρείς κορδώνονται που πρωτοτύπησαν.
Βέβαια επί ελληνικού εδάφους, στις υψηλότερες θέσεις των charts πρωτοτυπίας δεν κατατάσσονται μόνο τα ονόματα.
Αμείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επώνυμα παρόλο που η επιλογή τους δεν βρίσκεται στη διακριτική μας ευχέρεια.
Για την περίπτωση των επωνύμων, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως εκφράζουν εντοπιότητα, παρέχοντας στοιχεία για την γεωγραφική καταγωγή του καθενός μας, ή ακόμα και επαγγελματική κατάρτιση του προκατόχου συγγενή μας… αν κατηγοριοποιηθούν με βάσει τις εικόνες που φέρνουν στο νου κατά το άκουσμά τους, το αποτέλεσμα έχει σίγουρα πλάκα.
Ο κήπος της Εδέμ
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται τα: Τριαντάφυλλος, Γαρύφαλλος, Κηπουρός, Δάφνης, Περιβολάρης, Κρεμμύδας, Πεπόνης, Καρπούζης, Καρύδης, Ραπανάκης, Τσουκνίδας, Νεράντζης, Βερυκοκκάκης, Βερύκοκκος, Λόλας, Πατάτας, Λουλούδης, Παπαρούνας, Πυπεργιάς.
Επαγγελματικός προσανατολισμός
Πολλά από τα επώνυμα της κατηγορίας αυτής μάλιστα έχουν απασχολήσει κατά διαστήματα έντονα την επικαιρότητα… Παπουτσής, Κορδόνης, Ράπτης, Αλευράς, Κουλούρης, Ψύχας, Πήττας, Βαμβακάς, Γανωτής, Γεμιτζής, Μπαλτάς, Μπαχάρης, Μποτάκης, Φούρναρης, Χαλβατζής, Σαμαράς.
Με μουσική χροιά
Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται ο κ. Κονσόλας αλλά και ο κ. Τρομπέτας.
Τα dangerous
Έχουν μια επικίνδυνη χροιά… Φυτίλης, Λεπίδας, Σπαθής, Πλαταράς, Αγκαθίδου, Δράκος, Καραμπίνας με αποκορύφωμα τον κ. Κόλυβα
Επιστροφή στη φύση
Εδώ συναντάμε τον κ. Λαγό,τον κ. Βοσκό, τον κ. Κατσίκη, τον κ. Ποντίκη, τον κ. Μόσχο, τον κ. Γάτη, τον κ. Κουνέλη, τον κ. Λύκο αλλά και τον κ. Ακρίδα.
Τα πτηνά
Εκτός από τον κ.Πουλή και τον «υποκοριστικό» του, κ. Πουλάκη, συναντώνται επίσης ο κ. Παγώνης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Περιστεράκης, ο κ. Αϊδόνης, ο κ. Κοτούλας, ο κ. Κόρακας, ο κ. Πετειναράκης, ο κ. Κοκορόπουλος καθώς και ο κ. Γκιόνης.
Τα θαλασσινά
Με ηγέτες των Ψαρά και τον Ψαράκη στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται επίσης ο κ. Κάβουρας, ο κ. Πέρκας, ο κ. Καβουράκης, ο κ. Χαβιάρης, και ο κ. Καλαμάρης (διάσημος φίλος του Μπομπ του Σφουγγαράκι). Εδώ θα μπορούσε να προστεθεί και ο κ. Καράβης.
Οι πολύτιμοι λίθοι
Αν και θα μπορούσαμε δεν θα προβούμε σε κοστολόγηση όσον αφορά την αξία του καθενός, απλά θα αναφέρουμε όσους εξ αυτών συναντούνται και σε επίθετο. Ο κ. Μαλαματένιος, ο κ. Ακριβούλης και φυσικά ο κ. Ακριβός, ο κ. Μάλαμας, ο κ. Λίρας, ο κ. Ζαφείρης, ο κ. Διαμάντης, ο κ. Αργυρός, ο κ. Χρυσός. Outsider στην κατηγορία ο κ. Βέρρας, ο οποίος εύκολα συνδυάζεται με τον κ. Γαμβρό.
Τα αθυρόστομα
Ο κ. Τσούλος, ο κ. Πούλος, ο κ. Πίπας, ο κ. Τσιμπούκης, καθώς και ο κ. Τσιπουκάκης, ο κ. Ματάκιας και ο κ. Φλώρος. Επίσης εδώ θα μπορούσαν να προστεθούν και τα Κεφαλάς, αν παραποιούσαμε λίγο τον τόνο, και ίσως κι ο κ. Μπούρδας.
Ότι να ’ναι : Η εν λόγω κατηγορία κρατά τα σκήπτρα
Αράπης
Αν βασιστούμε στην λαϊκή ρήση του θυμόσοφου λαού, αχώριστος φίλος του κ. Σαπουνάκη.
Ασίκογλου
Λογικά θα χει κι αυτός το σκοπό του.
Κάργας
No further comments
Εξηνταβελόνη
Ότι κάποιος τις είχε μετρήσει και τις έβγαλε όντως 60;
Χαλακατεβάκης
Αλησμόνητο μαζί με τις υπόλοιπες ατάκες της σειράς.
Ταράτσας
Την έκανε… από κούνια κι έχει και δικαιολογία!
Μπαϊραμιτζλής
Να προσπαθείς να κάνεις check in στο εξωτερικό και να σε βάλει να το κάνεις spelling. Ομοίως και το Μπαχτζαβάντογλου αλλά και το Ατσικμπάσης.
Ζεϊμπέκης
Σίγουρα πρέπει να κάνει παρέα με τον κ. Τεκέ.
Παρτικόλας
Χωρίς λόγια
Τσολιάς
Συνδυάζεται άψογα με το Λεβέντης. Με πιθανότητες να κάνει μελλοντικά κόμμα με κληρονομικό χάρισμα.
Τύπος
Μα τι τύπος αυτός ο Τύπος.  Πήγαινε σε παρακαλώ τον σημερινό τύπο στον κ. Τύπο και άλλα τέτοια παράδοξα.
Φουκαράς
Με την λογική αίτιο – αιτιατό ταιριάζει άψογα με τον κ. Βόγκα. Αν δε, ονοματοδοτήθηκε λόγω συνήθους πρακτικής προπάππου, τότε σίγουρα δεν πέρναγε καλά, κανένας από τους δύο. Και φυσικά και οι δύο μπορούν να απευθυνθούν στον κ.Μαντήλα να κλάψουν.
Φούσκας
Λόγω συνειρμού με τη χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας δύσκολα τον φαντάζεται κανείς λιτοδίαιτο.
Ψυχούλας
Μεγάλη καρδιά λέμε.
Ήσυχος
Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως αντίθετο του κ. Βήχα.
Καμμένος
Ξεκόλλα.
Πέτσας
Πρόβειος και παραδοσιακός.
Μπουγάτσας
Εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενος μάλλον.
Ρέντας
Ο φόβος και ο τρόμος των καζίνο και άλλων τυχερών παιγνίων.
Και φυσικά υπάρχουν κι εκείνα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην θηλυκή εκδοχή τους με τα περισσότερα μάλιστα να  συνδυάζονται άψογα με θαλασσινά.

κα Τυρού
κα Ούζα
κα Ρετσίνα…
Δείτε ΕΔΩ τα πιο παράξενα ονόματα
 
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails