Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Την στιγμή αυτή υπάρχουν πάνω στο πλανήτη 6,551,198,404άτομα και στην Αμερική 300,008,534 άτομα.
Κάθε 7 δευτερόλεπτα στην Αμερική γεννιέται ένα παιδί και κάθε 13δευτερόλεπτα υπάρχει ένας θάνατος. Επίσης κάθε 31 δευτερόλεπτα έχουμε έναν καινούριο μετανάστη.
Επίσης οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασαν χθες τα 300 εκατομμύρια. Πριν από 40 χρόνια, το 1967, ο αμερικανικοί πληθυσμοί ήταν περίπου 200 εκατομμύρια κάτοικοι και περίπου
100 εκατομμύρια το 1915. Σήμερα ένας Αμερικάνος στους τρείς είναι Ισπανός, μαύρος, ή Ασιάτης. Συνολικά υπολογίζονται στα περίπου 98 εκατομμύρια οι τρείς αυτές μειονότητες. Οι Ισπανοί
είναι οι περισσότεροι και αποτελούν το 14% του αμερικανικού πληθυσμού (περίπου 42,7 εκατομμύρια). Οι μαύροι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη μειονότητα (περίπου 39,7 εκατομμύρια) και ακολουθούν οι Ασιάτες (περίπου 14,4 εκατομμύρια).
Εάν θέλετε να ξέρετε πόσα άτομα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω στο πλανήτη πατήστε εδώ http://www.census.gov/main/www/popclock.html
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Απογραφής ο πληθυσμός της Γης αυξανόταν κατά 200.000 άτομα την ημέρα το 2002 και ανήλθε πέρυσι στα 6,2 δισεκατομμύρια.
Ο ρυθμός αύξησης συνεχίζει να μειώνεται και μέχρι το 2050 οι ετήσιες γεννήσεις ίσως είναι ισάριθμες με τους θανάτους.
Η έκθεση της υπηρεσίας αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού κορυφώθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια, όταν έφτασε το 2,2% σε ετήσια βάση. Το 2002 οι κάτοικοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 74 εκατομμύρια άτομα -περίπου όσο ο πληθυσμός της Αιγύπτου-, ενώ τη δεκαετία του 1980 η ετήσια αύξηση υπερέβαινε τα 85 εκατομμύρια άτομα.
Η επιβράδυνση της αύξησης αποδίδεται σε μείωση της γεννητικότητας παγκοσμίως. Πρόπερσι, σε κάθε γυναίκα του πλανήτη αντιστοιχούσαν 2,6 παιδιά κατά μέσο όρο, αριθμός ελάχιστα μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται για την ανανέωση του πληθυσμού. Συγκριτικά, το 1990 ο μέσος όρος ήταν 3,6 παιδιά ανά γυναίκα.
Η μείωση της γεννητικότητας σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Γης γερνάει, δηλαδή μειώνεται η αναλογία των μικρών ηλικιακών ομάδων προς τις μεγαλύτερες. Η υπηρεσία προβλέπει ότι το 2050 το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών θα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα. Ο αριθμός των παιδιών, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει σχεδόν σταθερός τις επόμενες
πέντε δεκαετίες.
Η αμερικανική Υπηρεσία Απογραφής προβλέπει επίσης ότι σε πολλές αφρικανικές χώρες η θνησιμότητα θα αυξηθεί τόσο πολύ τη δεκαετία που διανύουμε ώστε το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση θα περιοριστεί στα 30 μόλις χρόνια έως το 2100.
Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών πολλές πόλεις του πλανήτη μας θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών ανέλυσαν το πως ζει ο πληθυσμός της γης. Καταρχήν έγινε γνωστό ότι τις τελευταίες δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 15 χρόνια με τους πιο τυχερούς να είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες τώρα μόλις άρχισαν να χαίρονται αυτό το προνόμιο. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι που ζουν στα χωριά και στην επαρχία γενικά συνεχώς μετακινούνται προς τις μεγάλες πόλεις.
Τα τελευταία 50 χρόνια ο μέσος όρος ζωής στον πλανήτη αυξήθηκε με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή τα στατιστικά να δείχνουν ότι ο άνδρας ζει περίπου 64 χρόνια και η γυναίκα περίπου 68 χρόνια.
Αυτά τα στοιχεία έγιναν γνωστά από τους ειδικούς του τμήματος Ανάπτυξης και Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2007 ο αριθμός των κατοίκων της γης που ζει κάτι άλλο εκτός από...σπίτι (σπηλιές, ξύλινες κατασκευές, καταφύγια) έφτασε το 1 δισεκατομμύριο και το 90% αυτών βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτά τα στοιχεία είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει παντού αφού οι διαφορές μεταξύ περιοχών του πλανήτη είναι αρκετά μεγάλες.
Για παράδειγμα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους οι οποίοι μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (χώρες) αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα 40 τους χρόνια. Οι χώρες που έχουν κατέχουν το ρεκόρ προσδόκιμου ζωής είναι: Η Σουηδία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία όπου οι άνδρες ζουν μέχρι τα 77-78 χρόνια και οι γυναίκες μέχρι τα 82-84 χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι άνδρες ζουν μέχρι τα 75 τους χρόνια και οι γυναίκες μέχρι τα 80 τους χρόνια. Την ίδια στιγμή στην Ζιμπάμπουε οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 36 χρόνια ενώ το χειρότερο ρεκόρ έχει η Σουαζιλάνδη όπου οι γυναίκες είναι τυχερές αν φτάσουν τα...29 χρόνια.
Οι ειδικοί εντόπισαν ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο: Η ανθρωπότητα μετακινείται μαζικά προς τις πόλεις. Το 2008 θα συμβεί κάτι απίστευτο σε όλο τον κόσμο: Για πρώτη φορά από την στιγμή που ο άνθρωπος έχτισε πόλεις και έφτιαξε κοινωνίες ο αριθμός των κατοίκων που θα ζουν σε πόλεις θα ξεπεράσει τον αριθμό των κατοίκων που ζουν στην επαρχία.
Συγκεκριμένα 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν το 2008 στις πόλεις. Εάν αυτό το νούμερο δεν προσεχθεί όσο πρέπει οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν ότι όλες οι πόλεις θα φτάσουν σε ασφυκτικά μεγάλο πληθυσμό.
Το 2030 ο αριθμός του πληθυσμού που διαμένει σε πόλεις της Ασίας θα αυξηθεί από τα 1,36 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα σε 2,64 δισεκατομμύρια. Ο αντίστοιχος αριθμός στην Αφρική θα φτάσει από τα 294 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 742 εκατομμύρια, στην Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής από 394 εκατομμύρια στα 609 εκατομμύρια αναφέρει το πρακτορείο Reuters που συνέλεξε τα στοιχεία των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών. Η μεγάλη αυτή αύξηση των κατοίκων στις πόλεις είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του 21ου αιώνα.
Η ανθρωπότητα σίγουρα θα «νιώσει» αυτή την αλλαγή μέσα στα επόμενα 30 χρόνια αλλά το πόσο θα είναι αυτή αρνητική ή θετική θα φανεί από τα αποτελέσματα. Η παγκοσμιοποίηση θεωρείται καλή για τις μοντέρνες πόλεις αλλά δεν δίνει την σιγουριά στους κάτοικους τους ότι θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους. Έχει αποδειχθεί ότι στις πόλεις η φτώχεια εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι στην επαρχία. Πολλές πόλεις των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια δεν μεγάλωσαν πληθυσμιακά όσο έδειχναν οι προβλέψεις του 1970.
Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους που είναι στις πόλεις ζουν σε πόλεις που ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει τις 500.000. Την ίδια στιγμή οι μοντέρνες πόλεις μεγαλώνουν σε έκταση περισσότερο από ότι αυξάνεται ο πληθυσμός τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030 η έκταση των πόλεων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξηθεί περίπου 3 φορές την στιγμή που στις βιομηχανικές πόλεις δεν θα αυξηθεί περισσότερο από 2,5 φορές. Το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια.
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
-
Κατά Ματθαίον, κεφάλαιο Α΄, εδάφια 1-25
1 Βίβλος γενέσεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ Δαυῒδ, υἱοῦ ᾿Αβραάμ. 2 ᾿Αβραὰμ
ἐγέννησε τὸν ᾿Ισαάκ, ᾿Ισαὰκ δὲ ἐγέννησε τὸν...
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
kalo site re megale
ΑπάντησηΔιαγραφή