Με αυτό τον τίτλο, στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv, δημοσιεύθηκε σήμερα άρθρο του Eli Birdenstein σε ανταπόκριση από Τουρκία, όπου αναφέρεται ότι η τουρκική ηγεσία κάνει τα πάντα για την αναγέννηση της τουρκικής αυτοκρατορίας.
Όραμα του Αχμέτ Νταβούτογλου αποτελεί η αναγωγή της χώρας του σε κυρίαρχο παράγοντα στην περιοχή.
Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε – πριν την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, που ακολούθησε τα γεγονότα με τον τουρκικό στολίσκο – με ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ισραηλινούς ερευνητές, παράθεσε το σχέδιό του για ίδρυση κράτους δύο εθνών, Παλαιστινίων και Εβραίων, ανάμεσα στην Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ιορδάνη ποταμό υπό την αιγίδα της Τουρκίας και όλα αυτά σε μερικά μόλις χρόνια.
Από τότε κιόλας είχε δηλώσει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να υπογράψει συνθήκες ειρήνης με τις γειτονικές του χώρες, ακόμη και με το κράτος που πρόκειται να ιδρυθεί στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ).
Κατά την άποψή του, την οποία εξέθεσε κατά τις συναντήσεις αυτές, το Ισραήλ δεν νομιμοποιείται να βρίσκεται στην περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξαφανιστεί. Η θέση τους αυτή βασίζεται στην άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου την ιστορική επιρροή που είχε κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ηγείτο της περιοχής της Μέσης Ανατολής για 400 περίπου χρόνια. Η ειρήνη θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά στην περιοχή μόνο με την σημαντική και σοβαρή ανάμιξη της Τουρκίας.
Με άλλα λόγια, ο Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν να προωθήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην Μέση Ανατολή,: ο Ερντογκάν μέσω της ρητορικής του και της σύσφιξης των σχέσεών του με τις γειτονικές χώρες Συρία και Ιράν και ο Νταβούτογλου μέσω δημιουργώντας την ιδεολογική βάση. Στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων, δεν θα υπάρχει θέση για το Ισραήλ ως ανεξάρτητη χώρα.
Στις εν λόγω συναντήσεις, ο Νταβούτογλου τόνιζε, ότι οι μεγάλες ιστορικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, που απέσπασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την οποία μοίρασαν με τρόπο που να ταιριάζει στα συμφέροντά τους, χωρίς να λαμβάνονται όμως υπ’ όψη, οι δημογραφικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της περιοχής. Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρονται σε περίληψη τα περιστατικά, που, κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ –Τουρκίας και στο τέλος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Σχετικά με την παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στην περιοχή, στη χθεσινή Jerusalem Post, δημοσιεύεται σύντομη είδηση, που υπογράφει ο Rafi Jerby με τίτλο «Λιβύη: Ο Ερντογκάν κερδίζει βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» όπου αναφέρεται ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η Λιβύη θα απονέμει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Το βραβείο Καντάφι ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό είναι το δεύτερο βραβείο που κερδίζει ο Ερντογάν, μετά την απονομή την περασμένη εβδομάδα του βραβείο της Ένωσης των Αραβικών Τραπεζών του Λιβάνου, βάσει του οποίου ανακηρύχτηκε «η προσωπικότητα της χρονιάς».
Στη Βηρυτό και στην Τρίπολη τόνιζαν την συνδρομή και τους αγώνες του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και προς υποστήριξη των Παλαιστινίων και των αραβικών χωρών.
e-dragoumanos
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
-
Κατά Ματθαίον, κεφάλαιο Α΄, εδάφια 1-25
1 Βίβλος γενέσεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ Δαυῒδ, υἱοῦ ᾿Αβραάμ. 2 ᾿Αβραὰμ
ἐγέννησε τὸν ᾿Ισαάκ, ᾿Ισαὰκ δὲ ἐγέννησε τὸν...
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου