Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κωνσταντίνος Γεράκης, ο πρωθυπουργός των μουσώνων

http://enlefko.blogspot.com


Σαν σήμερα το 1668 πέθανε ο Κωνσταντίνος Γεράκης, έλληνας τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη).

Η ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη μοιάζει σαν παραμύθι και είναι χαρακτηριστική ενός Κεφαλονίτη τυχοδιώκτη. Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε στη Κεφαλονιά το 1647. Ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Γεράκης -κακοποιημένο παιδί που ζούσε σε άθλιο περιβάλλον- μπαίνει ως μούτσος σε πλοίο υπό τον πλοίαρχο Χάουαρντ. Ο πλοίαρχος αυτός, άνθρωπος καλλιεργημένος, παίρνει τον Κωνσταντίνο υπό την προστασία του και του διδάσκει ό,τι γνωρίζει. Τότε αρχίζει για το νεαρό έφηβο η ζωή του ναυτικού και του τυχοδιώκτη. Αλλαγή; Χρήμα; Γυναίκες; Δύναμη; Εξουσία; Θα τα έχει όλα, μέσα σε ένα φρενιτιώδη τρόπο ζωής που τον γοητεύει.

Έπειτα από τον περίπλου όλων των θαλασσών, εγκαθίσταται στην Άπω Ανατολή, όπου εισέρχεται σε εμπορικές επιχειρήσεις στο μέσο μιας φοβερής διαπάλης και ανταγωνισμού ανάμεσα στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Είναι πια γνωστός με το όνομα Κοστάντζο Φαλκόνε.

Η φήμη του μεγαλώνει και ο Γεράκης εισέρχεται στην αυλή του βασιλιά του Σιάμ. Λίγο-λίγο κερδίζει την εμπιστοσύνη του βασιλιά: γίνεται ευνοούμενός του, ύστερα πρωθυπουργός του. Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στον κολοφώνα της δύναμής του. Είναι επιφορτισμένος να υποδεχθεί μια πρεσβεία του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ και εκτελεί στην εντέλεια αυτό το έργο, εξυπηρετώντας με πολλή επιδεξιότητα τα συμφέροντα του βασιλείου και τα δικά του.

Ο Κωνσταντίνος, προσωπικότητα εξαιρετικά γοητευτική, με τις αμφιβολίες του, τους φόβους και τα πάθη του, τελικά θα εξαφανιστεί εξαιτίας μιας παλατινής συνωμοσίας. Το 1688 ο βασιλιάς και προστάτης του Γεράκη αρρώστησε πολύ βαρειά, τότε βρήκε ευκαιρία η αντιπολίτευση να συλλάβει τον τετραπέρατο κεφαλονίτη. Αφού τον βασάνισαν, στις 5 Ιουνίου μια μέρα σαν κι αυτή, τον αποκεφάλισαν.

Η συναρπαστική ζωή του έγινε μυθιστόρημα στην αγγλόφωνη πεζογραφία. Κυκλοφόρησε το 2001 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τροχαλία. Συγγραφέας : Κιφ - Φοξ Κλερ Μεταφραστής : Τσάγκας Νίκος.
Τίτλος της μυθιστορηματικής βιογραφίας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ, Ο υπουργός των μουσώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails