Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Η πολιορκητική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων




Ο αιωρούμενος κριός του Γήρα


Αποτελούνταν από ένα υπότροχο προστατευμένο ικρίωμα και έναν κριό που κρεμόταν με σχοινιά από το κεντρικό δοκάρι του. Οι κριοί ήταν μακριές ξύλινοι δοκοί με μεταλλικές κεφαλές που χρησιμοποιούνταν για το γκρέμισμα των εχθρικών τειχών. Οι χειριστές τραβούσαν με σχοινιά προς τα πίσω τον κριό και κατόπιν τον ελευθέρωναν. Έτσι ο αιωρούμενος κριός χτυπούσε με δύναμη τους λίθους, σπάζοντας ή ανατρέποντάς τους. Με αυξομείωση των σχοινιών ανάρτησης του κριού επιτύγχαναν την προσβολή του τείχους στο επιθυμητό σημείο ξεκινώντας συνήθως από τη στέψη του.
ΠΗΓΕΣ: «Βιτρούβιος, Περί αρχιτεκτονικής Χ»









Η χελώνη επίχωσης του Διάδη


Χρησιμοποιούνταν στις πολιορκίες για την ισοπέδωση του εδάφους και την επίχωση των αμυντικών τάφρων ώστε να γίνεται ευχερέστερη η προσέγγιση των άλλων πολιορκητικών μηχανών. Αποτελούνταν από έναν τροχήλατο ξύλινο κλωβό που έφερε μια τετράριχτη στέγη κάλυψης περίπου 120 τετραγωνικών μέτρων για την προστασία του προσωπικού εκσκαφής και επιχωμάτωσης. Τα εκτεθειμένα τοιχώματά της, ήταν επενδυμένα με φύλλα σιδήρου, πλέγματα λεπτών νωπών κλαδιών, ζυμωμένο πηλό με μαλλί και παραγεμισμένα νωπά δέρματα και προβιές (με άχυρα ή πράσινα φύκια εμποτισμένα σε ξύδι) για την εξουδετέρωση των εμπρηστικών βελών και την απόσβεση του πλήγματος των εχθρικών εκτοξευόμενων λίθων. Ένα ευφυές σύστημα τοποθέτησης των περιστρεφόμενων εδράνων των αξόνων των τροχών («αμαξόποδων») επέτρεπε την εμπρόσθια, πλάγια και διαγώνιο μετακίνησή της. Σε ένα άλλο είδος χελώνης, τις χελώνες εκσκαφής («ορυκτίδες»), η εμπρόσθια έδρα είναι κατακόρυφη για την καλύτερη επαφή με το τείχος και την ευκολότερη δολιοφθορά του από τους σκαπανείς της.
ΠΗΓΕΣ: «Βιτρούβιος, Περί αρχιτεκτονικής Χ», «Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Δημήτριος», «Διόδωρος ο Σικελιώτης, Ιστορία», «Αθήναιος, Περί μηχανημάτων»,«Φίλων ο Βυζάντιος, Παρασκευαστικά και πολιορκητικά»

http://kotsanas.gr/gr/index_ekthemata.html

Ο στεγασμένος κριός του Διάδη


Αποτελούνταν από έναν υπότροχο κλωβό και μια δίριχτη στέγη πυροπροστασίας και απόσβεσης των εχθρικών πληγμάτων (όπως στις χελώνες επίχωσης). Στη στέγη του προεξείχε ένας τριώροφος πύργος, εξοπλισμένος με καταπέλτες στον ανώτερο όροφο και αποθήκες ύδατος για την κατάσβεση πυρκαγιών στους κατώτερους. Στο δάπεδό του υπήρχε σε ορθοστάτες η «κριοδόχη» δηλ. μια σειρά από κυλίστρες που πάνω τους κινούνταν με ευχέρεια ένας μεγάλος κριός με σχοινιά έλξης κατά μήκος του Οι χειριστές τοποθετημένοι εκατέρωθεν του κριού τραβούσαν πίσω - μπροστά τα σχοινιά και αυτός έπληττε με σφοδρότητα το εχθρικό τείχος. Με αυξομείωση της κλίσης της κριοδόχης επιτύγχαναν την προσβολή του τείχους στο επιθυμητό σημεί. Για εποπτικούς λόγους η δεξιά πλευρά της ανακατασκευής δεν έχει ολοκληρωθεί.
ΠΗΓΕΣ: «Αθήναιος, Περί μηχανημάτων», «Βιτρούβιος, Περί αρχιτεκτονικής Χ»
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails