Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο Κεμάλ Ατατούρκ «μεθύστακας»


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ---

O περιορισμός του αλκοόλ που επέβαλλε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί μεγάλη διαμάχη στην Τουρκία με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπονοεί πως ο τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να εξυβρίζει τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ ως «μεθύστακα»!---

Ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του ισχυρίστηκε πως το «αλκοόλ είναι η μητέρα όλων των κακών» και τόνισε πως ο περιορισμός της χρήσης , πώλησης και διαφήμισης τους αλκοόλ «γίνεται για την προστασία της νεολαίας». Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε τονίζοντας «πώς όταν δυο μεθύστακες φτιάχνουν έναν νόμο τον σεβόσαστε αλλά όταν εμείς φτιάχνουμε έναν νόμο για κάτι που επιτάσσει η θρησκεία μας, το απορρίπτετε. Γιατί;»
Οι δηλώσεις του Ερντογάν από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρήθηκαν πως «φωτογράφιζαν» τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ινονού.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμμαtος Ουμούτ Οράν ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει ποιοι είναι «οι δυο μεθύστακες» που εξέδωσαν νόμο. . Ο Ερντογάν έχει την υποχρέωση να ανακοινώσει αν ο Ατατούρκ και ο Ινονού είναι ανάμεσα στους «μεθύστακες».
Ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε είναι ιστορικός. Το 1920 η πρώτη τουρκική εθνοσυνέλευση είχε απαγορεύσει την κατανάλωση του αλκοόλ. Όμως το 1926 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός ο Ισμέτ Ινονού, ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε την ελεύθερη πώληση, κατανάλωση και διαφήμιση αλκοολούχων ποτών.
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπττυξης Χουσεϊν Τσελίκ πάντως ανέφερε πως ο τούρκος πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του δεν εννούσε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο νέο νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα εκτός από τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών απαγορεύει την πώληση και κατανάλωση αλκοόλ σε απόσταση κοντινότερη των 100 μέτρων από τα τζαμιά και τα σχολεία. Στην Τουρκία σήμερα υπάρχουν 81.000 τζαμιά και 68.000 σχολεία. Παράλληλα απαγορεύεται και η πώληση αλκοολούχων ποτών από τα περίπτερα μετά τις 10 μ.μ. Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τις 6μμ.


Η επίμαχη αναφορά και οι ερμηνείες περί ...σχήματος λόγου!

Υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς να καταδικάσει ένα ολόκληρο νομοσχέδιο επειδή απλώς και μόνο συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της θρησκείας.
Και συνέχισε  σε οξύ τόνο με την επίμαχη αναφορά: «Σέβεστε τους νόμους των δύο μεθύστακων και απορρίπτετε νόμους που έγιναν για την πίστη». 
Επ αυτού, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το στέλεχος του CHP, κ. Ουμούτ Οραν, υπέβαλε επερώτηση στη Βουλή   με την οποία καλείται ο κ Ερντογάν να απαντήσει ποιους εννοεί "μεθύστακες".

Η εφημερίδα τουρκικη εφημεριδα Taraf αναφέρει από την πλευρά της ότι οι δύο «μεθύστακες» που εννοεί ο Ερντογάν είναι ο Ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και ο Ισμέτ Ινονού.

Ο τύπος επανέρχεται στις αντιδράσεις που ξέσπασαν για τα λόγια του κ.  Ερντογάν, αναφορικά με την περίπτωση των οινοπνευματωδών ποτών και τα  ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το ποιους εννοούσε. 
Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος ΑΚΡ .κ.Χουσεΐν Τσελίκ, απαντώντας, κατά κάποιο τρόπο, στα ερωτήματα αυτά,  είπε ότι, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ήταν ένα τελείως σχήμα λόγου και δεν εννοούσε κάποιους συγκεκριμένους. Γι’ αυτό δε θα πρέπει πίσω από τη φράση αυτή να αναζητούνται ιδιαίτερες έννοιες. 

Τον κατηγορούν ότι πάει για εφαρμογή της σαρίας


Πάντως η  τουρκικη εφημερίδα Cumhuriyet άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Ερντογαν αναφέροντας ότι ο οδεύει προς εφαρμογή του νόμου της σαρίας. Σύμφωνα με την εφ/δα Sozcu «ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία αλλά για την θρησκεία – ας μην εκπλαγούμε αν δούμε και άλλους θρησκευτικούς περιορισμούς να εφαρμόζονται σύντομα».

Για να επανέλθουμε στα όσα είπε για να καλμάρει τα πράγματα ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της απόλυτης απαγόρευσης του καπνού και των οινοπνευματωδών και επανέλαβε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο συμβαδίζει με το άρθρο 58 του Συντάγματος περί προστασίας των νέων από το αλκοόλ, ναρκωτικά, εγκλήματα και παίγνια.

 Όπως σημείωσε, ο στόχος του νόμου είναι να γαλουχήσει υγιείς γενιές. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιχείρησε να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι στην Τουρκία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απαγόρευση του αλκοόλ. «Δεν απαγορέψαμε τίποτα. Για 10 χρόνια ( που είμαστε στην κυβέρνηση) δεν παρεμβαίνουμε στο τι τρώει και πίνει ο κόσμος. Δεν θα παρέμβουμε στο μέλλον και δεν θα ανεχτούμε κανέναν που θα προσπαθήσει να παρέμβει».

 Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν ο εθισμός στο αλκοόλ αποτελεί την κύρια αιτία ενδοοικογενειακής βίας, διαζυγίων και λοιπών οικογενειακών προβλημάτων και ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι να χτυπήσει τις αιτίες αυτές στη ρίζα τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails