Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τουρκική «επίθεση»

Τουρκική "επίθεση" προϊόντων στην Ελλάδα.------Τουρκική «επίθεση» με φασόν ρούχα, σιροπιαστά μπακλαβαδάκια, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντιπί αλλά και ζουμερά κεμπάπ, ντολμαδάκια γιαλαντζί και χουνκιάρ μπεγιεντί δέχεται η Αθήνα.--
Οι ελληνοτουρκικές μπίζνες και τα καταστήματα με φίρμες από τη γείτονα πληθαίνουν, αφού αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες αποφασίζουν όλο και πιο εύκολα να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούμενοι στο «κλεινόν άστυ» είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες.
Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς οι Αθηναίοι έχουν τιμήσει δεόντως με την παρουσία τους όλων των ειδών τα τουρκικά καταστήματα, σύμφωνα με τους υπευθύνους τους, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκτασή τους εντός αλλά και εκτός των τειχών της πρωτεύουσας.
Στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην παγκόσμια σχεδιαστική αγορά, η τουρκική μόδα χρησιμοποιεί την Αθήνα ως πρώτο σταθμό.
Το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο «Τhe Mall» στο Μαρούσι αλλά και μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι της πόλης αποτελούν «κέντρο απόβασης» για επώνυμες τουρκικές αλυσίδες με είδη ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες αναζητούν τη δική τους θέση στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών. Με όραμα έναν κόσμο μόδας χωρίς σύνορα και προβλήματα, ο πρόεδρος της εταιρίας Ipekyol (που διαχειρίζεται τρία σήματα, Ipekyol, Machka και Twist), κ. Υalcin Ayaydin, ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2005 ανοίγοντας δύο καταστήματα στο «The Mall».
Σήμερα η τουρκική εταιρία γυναικείας ένδυσης έχει επεκταθεί στην πόλη, λειτουργώντας ακόμα δύο καταστήματα -ένα στο «Attica» και ένα στο «Factory Outlet» στο αεροδρόμιο- ενώ, σύμφωνα με τη γενική διευθύντριά της στην Ελλάδα, κυρία Γιούλη Τριτάκη, το επόμενο φθινόπωρο θα ανοίξουν τέσσερις καινούργιοι χώροι στα εμπορικά κέντρα του Γαλατσίου και της Λάρισας. Στο επεκτατικό αυτό πλαίσιο, η εταιρία εξετάζει και τη μίσθωση χώρων σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους και «πιάτσες», όπως Ερμού, Κηφισιά, Γλυφάδα και Πειραιάς.
Με πωλήσεις που φτάνουν τα 12.000 τεμάχια το χρόνο στην Ελλάδα, η Gizia, μια από τις πιο αξιόλογες εταιρίες υψηλής ραπτικής στη γείτονα, διαθέτει στην Αθήνα έξι καταστήματα (Κολωνάκι, Γλυφάδα, Κηφισιά, Πειραιάς). «Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η εδραίωσή μας στην ελληνική αγορά ήταν αργή αλλά σταθερή», αναφέρει ο υπεύθυνος αντιπρόσωπος στη χώρα μας, κ. Μπένεβιτς. «Ο κ. Ισμαΐλ Κουτλού, ιδρυτής της εταιρίας, δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα στην προσπάθειά του να επεκταθεί στην Ελλάδα. Στόχος μας μέσα στο 2008 είναι δύο ακόμα μπουτίκ στη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο».
Και η εταιρία παραγωγής τζιν ενδυμάτων Μavi, ίσως η πιο γνωστή τουρκική εταιρία λιανεμπορίου παγκοσμίως (την προτιμούν καλλιτέχνες διεθνώς αναγνωρισμένοι), διερευνά την αγορά της Αθήνας (έχει ήδη ένα κατάστημα στο «Τhe Mall»), αλλά και της Θεσσαλονίκης.
«Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή σημασία για την Koton» (άλλη μια εταιρία ένδυσης που έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά) αναφέρει ο κ. Σικάκης, area manager της Koton Ελλάς. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ο ιδρυτής της, κ. Υilmaz Yilmaz, «ασχολείται προσωπικά με την επέκταση στη χώρα μας. Διαθέτουμε ήδη δίκτυο 210 καταστημάτων σε διεθνές επίπεδο και επιδιώκουμε το άνοιγμα συνολικά 10 σημείων στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη διετία».
Στο χώρο της υπόδησης δραστηριοποιείται η Inci Shoes, που έκανε το πρώτο διεθνές βήμα της στη χώρα μας. «Χρόνο με το χρόνο χτίζουμε το όνομά μας. Είμαστε μόνο δύο χρόνια στην Ελλάδα αλλά λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιό μας, είμαστε σε πολύ καλή πορεία. Πέρυσι ο τζίρος μας έφτασε γύρω στο 1.000.000 ευρώ. Εξετάζουμε πλέον τη διεύρυνση της διανομής και του δικτύου πώλησης σε κεντρικούς δρόμους αλλά και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας», μας λέει ο κ. Πέτρος Τσαλίδης, διευθυντής της Inci Ελλάς.
Μπακλαβάς με διεθνή φήμη
Πέντε καταστήματα Gulluoglu λειτουργούν στη χώρα μας
Τα σιροπιαστά γλυκά τού πιο ξακουστού μπακλαβατζίδικου της Πόλης εδώ και λίγα χρόνια είναι διαθέσιμα και στην Αθήνα. Ποιος δεν έχει ακούσει για το διάσημο μπακλαβά Gulluoglu, το καϊμάκι από γάλα βουβαλιού και το «αμαρτωλό» καζάν ντιπί; Η ιστορία, ή καλύτερα η περιπέτεια, της γεύσης των μπακλαβάδων άρχισε το 1889 στην περιοχή Gaziantep στην Ανατολική Τουρκία, όπου ο πριν από πέντε γενιές παππούς τού σημερινού προέδρου της Karakoy Gulluoglu άρχισε να παρασκευάζει τον μπακλαβά. Η φήμη ξεπέρασε τα όρια της περιοχής και το 1949 η οικογένεια των μπακλαβατζήδων εγκαθίσταται στην Κωνσταντινούπολη.
Γεννημένος και ζώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αρης Προδρομίδης είδε ότι οι Ελληνες αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά. Ετσι αποφάσισε το 2003 να ανοίξει ένα μικρό μαγαζάκι στο Παλαιό Φάληρο με παραδοσιακά σιροπιαστά τουρκικά γλυκά. Σήμερα, κάτω από την «ομπρέλα» της επωνυμίας Gulluoglu, λειτουργούν τέσσερα καταστήματα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ποιότητα και την παράδοση. Τα γλυκά έρχονται ωμά από την Κωνσταντινούπολη, ψήνονται και σιροπιάζονται εδώ για να είναι πάντα φρέσκα», αναφέρει ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στη χώρα μας, κ. Προδρομίδης, και συνεχίζει: «Είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με τον κ. Gullu. Οπως ο ίδιος δηλώνει, είναι ευγνώμων απέναντι στους Ελληνες γιατί τον στήριξαν και έκαναν διάσημο τον μπακλαβά σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Καλοφαγάδες χωρίς σύνορα
Εστιατόρια με γεύσεις και ατμόσφαιρα Ανατολής
Οπως φαίνεται, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε πρωτίστως από το… στομάχι. Με τουρκικά ονόματα και κουζίνα και με ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, αρκετά γνωστά εστιατόρια της Τουρκίας «κατήργησαν» τα σύνορα και ήρθαν στην Αθήνα. Κάτι η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, κάτι οι αυθεντικές κωνσταντινουπολίτικες συνταγές από Τούρκους σεφ, αλλά και το προσεγμένο ανατολίτικο περιβάλλον, ήταν αρκετά για να προσεγγίσουν τους καλοφαγάδες της πρωτεύουσας.
Από τα πιο φημισμένα και ιδιαίτερα αγαπητά στους κόλπους της τουρκικής υψηλής κοινωνίας εστιατόρια ήταν αυτό του Παντελή Τσιομπάνογλου, στο Μισίρ Τσαρσί. Μια εντυπωσιακή ανατολίτικη εκδοχή του βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα, στα βόρεια προάστια, με την επωνυμία Pandeli. Δυναμική είσοδο στην εγχώρια αγορά έκαναν και τα διάσημα κεμπαπτσίδικα Τike. Το κατάστημά τους στην πρωτεύουσα βρίσκεται στην Κηφισιά.
Το ταξίδι νοστιμιάς στα βάθη της Ανατολής συμπληρώνουν το Sirkeci -επίσης στην Κηφισιά- με πολίτικους μεζέδες και πολύ χορό της κοιλιάς και το Kosebasi στο Σύνταγμα και τη Γλυφάδα με ξεχωριστές γεύσεις από την κουζίνα τής αντίπερα όχθης του Αιγαίου.
E-TIPOS 

www.e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails