Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Δικαστική νίκη της ΦΑΓΕ στη διαμάχη για το «Ελληνικό Γιαούρτι»

 
Κάθε χρόνο οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού αυξάνονται σημαντικά με τη Φάγε να κυριαρχεί καταλαμβάνοντας ποσοστό που φτάνει το 90%
Κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» («Greek Yogurt») δεν μπορεί να πωλείται πλέον στη βρετανική αγορά εάν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Πρόκειται για θετική κατάληξη για την ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ στη δικαστική διαμάχη με την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Chobani.
Η τουρκική εταιρεία Chobani πωλούσε στη βρετανική αγορά στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο όμως παρασκεύαζε στις ΗΠΑ.

Πρακτικά, το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης σημαίνει ότι όποιο γιαούρτι από εδώ και πέρα πουλιέται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Greek Yogurt» θα πρέπει να φτιάχνεται σύμφωνα με τη διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεν θα περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και πάνω από όλα θα παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Μη εφέσιμη η απόφαση
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και δύο συνάδελφοί του αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην εταιρεία Chobani να προσφύγει κατά της απόφασης. Όπως υπογραμμίζουν στο σκεπτικό τους «δεν υπάρχει κανένα αμφισβητούμενο στοιχείο και έτσι η απόφαση θεωρείται οριστική και αμετάκλητη».
Συνεπώς τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει εδώ και καιρό η Φάγε παραμένουν σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτά απαγορεύεται στην εταιρεία Chobani να πουλάει στη Βρετανία προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και στη συσκευασία τους εμπεριέχεται η φράση «Ελληνικό γιαούρτι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική εταιρεία κερδίζει στα βρετανικά δικαστήρια. Στα τέλη Γενάρη, είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο στο Εφετείο. Και τότε το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για περαιτέρω εκδίκαση της διαμάχης των δύο εταιρειών, αλλά η Chobani τελικά βρήκε τον τρόπο και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Γι' αυτό τώρα, μεταξύ των άλλων, είναι υποχρεωμένη από τη μια να αποζημιώσει τη Φάγε και από την άλλη να πληρώσει στο δικαστήριο όλα τα έξοδα που έχουν προκύψει και μάλιστα εντός τεσσάρων ημερών.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική διαμάχη για τον τίτλο του «Ελληνικού Γιαουρτιού» στη Μεγάλη Βρετανία. Από τα τέλη της δεκαετία του '80 ελληνικές εταιρείες στηριζόμενες κυρίως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή είχαν καταφέρει να επιβάλουν σαφή διάκριση στις συσκευασίας γιαουρτιού. Έτσι υπήρχαν και υπάρχουν τα «Ελληνικά Γιαούρτια» («Greek Yogurt») και του «Ελληνικού Τύπου» («Greek Style Yogurt»).
Το ελληνικό γιαούρτι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία. Υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του όγκου πωλήσεων των γιαουρτιών. Παράλληλα κάθε χρόνο οι πωλήσεις του εν λόγω προϊόντος αυξάνονται σημαντικά με τη Φάγε να κυριαρχεί καταλαμβάνοντας ποσοστό που φτάνει το 90%.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails