Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η παράδοση της 6ης Γερμανικής στρατιάς του Φον Πάουλους στο Στάλιγκραντ (31-01-43)



Σχόλιο lalei-kairia: Το είδαμε στο Πολύ καλό istorikathemata.blogspot.com του φιλτάτου Φιλίστωρα. Η ημερομηνία σταθμός για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε, τα γερμανικά στρατεύματα δεν σήκωσαν κεφάλι. Εξαίρεση απετέλεσε η τιτανομαχία στο Κουρσκ το καλοκαίρι του 1943. Αλλά και εκεί οι Γερμανοί απέτυχαν. Οι εμμονές του Χίτλερ τον ωδήγησαν στη συντριβή.

Μια ημέρα σαν σήμερα, ο στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους διατάσει την παράδοση της 6ης γερμανικής στρατιάς στους Σοβιετικούς, δίνοντας τέλος σε μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην παγκόσμια ιστορία.

Αν υπάρχει κόλαση στη γη, σίγουρα θα πήρε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια αυτής της φρικιαστικής πολιορκίας, που διήρκησε πάνω από 4 μήνες.

Το ναζιστικό Ράιχ έχοντας αποτύχει τον προηγούμενο χειμώνα να καταλάβει τη Μόσχα, επέστρεφε με στόχο την πόλη που έφερε το όνομα του Σοβιετικού ηγέτη. Το Στάλινγκραντ διέθετε μια υδάτινη αρτηρία ανεφοδιασμού στο Βόλγα και ήταν η 3η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της ΕΣΣΔ. Εκτός όμως από τους πρακτικούς λόγους που υπήρχαν, η κατάληψη του θα αποτελούσε και μια τεράστια ιδεολογική γροθιά του ναζισμού στο σταλινισμό. Όμως οι Σοβιετικοί ήταν αποφασισμένοι να μείνουν πιστοί στο αρχηγό τους. Η διαταγή του Στάλιν ήταν χαρακτηριστική: ‘’Ούτε ένα βήμα πίσω ο Βόλγας έχει μια όχθη…’’

Το καλοκαίρι του 1942 άρχισε η ευρείας κλίμακας επιθετική επιχείρηση της Βέρμαχτ, γνωστή με την ονομασία ΄΄Κυανό΄΄ σχέδιο. Η ομάδα στρατιών ‘’Β’’ η οποία είχε ως αιχμή του δόρατος την 6η στρατιά του στρατηγού Πάουλους, είχε επιφορτιστεί με την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

Στρατηγός Πάουλους
Όλα ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς για τις γερμανικές δυνάμεις καθώς οι Σοβιετικοί υποχωρούσαν διαρκώς. Η τακτική ανωτερότητα τους σε ανοικτό πεδίο μάχης, είχε φέρει σε πολύ δύσκολο σημείο την 62η σοβιετική στρατιά και τον επικεφαλής της, στρατηγό Βασίλι Ιβάνοβιτς Τσούικωφ. Οπότε πήρε την απόφαση να παρασύρει τους Γερμανούς μέσα στα συντρίμμια, με στόχο να διεξάγει οδομαχίες.

Η Γερμανοί πέφτουν στην παγίδα. Το Σεπτεμβρίου του 1942 τα πρώτα γερμανικά τεθωρακισμένα εισέρχονται στην ερειπωμένη πόλη. Ήταν το σημείο στο οποίο ο πόλεμος θα γνώριζε την πιο άγρια μορφή του. Οι στρατιώτες του Κόκκινου στρατού έχοντας μετατρέψει τα κτίρια, από πάνω έως κάτω σε φρούρια αστακούς, αναμετρούνταν για κάθε σπιθαμή γης, σε μια μάχη επιβίωσης δίχως αύριο. Τα πρώτα χρόνια του ‘’αστραπιαίου πολέμου’’ που απαιτούσαν μερικές εβδομάδες για την κατάληψη ολόκληρων χώρων, είχαν περάσει ανεπιστρεπτί για τη Βέρμαχτ. Πλέον ένα κτίριο ήθελε μήνες να καταλειφθεί και θα άλλαζε έως και 15 φορές χέρια. Τα ηγετικά στελέχη του Κόκκινου στρατού κίνησαν τεράστιες ποσότητες ανθρώπινου δυναμικού, τιμωρώντας αυστηρά τη λιποταξία.
Το φθινόπωρο, ο Χίτλερ προτρέχοντας έσπευσε να πανηγυρίσει, διαπράττοντας ένα ολέθριο σφάλμα. Οι ναζί είχαν υποτιμήσει το πείσμα των Σοβιετικών και το ‘’στρατηγό χειμώνα’’. Αν και σταδιακά κατακτούσαν το ένα μετά το άλλο κομμάτι της ερειπωμένης πόλης, απομακρύνονταν ολοένα και περισσότερο από τις γραμμές του ανεφοδιασμού. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του Βόλγα, όπου συγκεντρωνόταν ένα στράτευμα ενός εκατομμυρίου ανδρών.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 1942 όταν οι Σοβιετικοί έθεσαν σε εφαρμογή την επιχείρηση ‘’Ουρανός’’. Εκμεταλλευόμενοι την ’’αχίλλειο πτέρνα’’ της διάταξης των γερμανικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν επίθεση στα δύο ασθενή άκρα, που φυλάσσονταν από Ούγγρους, Ρουμάνους και Ιταλούς συμμάχους τους Άξονα. Μέσα σε 5 ημέρες η 6η στρατιά περικυκλώθηκε από μια ατσάλινη μέγγενη. Ο Χίτλερ απορρίπτει το αίτημα του Πάουλους για υποχώρηση και δεσμεύεται για αποστολή ενισχύσεων.

















Έως την ημέρα των Χριστουγέννων οι Γερμανοί στρατιώτες σκότωναν τα τελευταία άλογα για να τραφούν. Στις 8 Ιανουαρίου καταφθάνει τελεσίγραφο για παράδοση ή ολοκληρωτική καταστροφή. Ο Πάουλους επικοινωνεί για τελευταία φορά με το Βερολίνο. Η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής:


«Παράδοση ανεπίτρεπτη. Έκτη στρατιά θα κρατήσει τις θέσεις της μέχρι ενός, μέχρι την τελευταία σφαίρα και με την ηρωική της αντίσταση θα προσφέρει μια αλησμόνητη συνεισφορά για την εγκαθίδρυση ενός αμυντικού μετώπου για τη σωτηρία του Δυτικού Κόσμου».

Παράλληλα τον προάγει σε στρατάρχη, επιδιώκοντας την αυτοκτονία του. Όμως ο Πάουλους αυτή τη φόρα δεν επρόκειτο να ακολουθήσει τις εντολές.

Στις 31 Ιανουαρίου διατάσει την παράδοση της 6η στρατιάς και παραδίνεται και ο ίδιος. Ο απολογισμός ήταν 170.000 νεκροί Γερμανοί στρατιώτες και 500.000 Σοβιετικοί. Ο Πάουλους φυλακίστηκε μέχρι το τέλος του πολέμου και αφέθη ελεύθερος το 1953, όπου επέστρεψε στην ανατολική Γερμανία. Το φάντασμα του Στάλινγκραντ θα τον καταδίωκε για το υπόλοιπο της ζωής του.
πηγη. lalei-kairia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails