Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

"Παντρεύει" Ιατρική και Τεχνολογία χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο






Ο Δρ. Ιωάννης Σπυρίδων Γούσιας, πρώτος αριστούχος του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων και Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Imperial College London (ICL) στον τομέα των Νευροεπιστημών (MSc in Integrative Neuroscience) με Εξόχως Άριστα (Outstanding Distinction), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών του έτους. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική στο ICL, συνεργαζόμενος με το Κέντρο Κλινικών Επιστημών του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith, το Τμήμα Υπολογιστών του ICL, καθώς και το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του University College London, χρηματοδοτούμενος από το Ίδρυμα Αρναούτης, το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ασχολείται με την ανατομική μοντελοποίηση και χαρτογράφηση εγκεφάλων πρόωρων βρεφών, βρεφών φυσιολογικής κυήσεως και παιδιών μέχρι 6 ετών, εφαρμόζοντας, βελτιστοποιώντας και εξελίσσοντας τους αλγόριθμους και τις μεθόδους που έχει ήδη αναπτύξει και χρησιμοποιεί για τη χαρτογράφηση εγκεφάλων ενήλικων ατόμων και τη δημιουργία πιθανοτικών ανατομικών χαρτών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης, συνδυάζοντας τη χαρτογράφηση εγκεφάλου με πιθανοτική απεικόνιση νευρικών ινών και στοιχεία θεωρίας δικτύων, μελετά την εξέλιξη του «δικτύου» του εγκεφάλου και των δομών του.

Βασικός στόχος της έρευνάς του είναι η σύνδεση ανατομικών ανωμαλιών με κλινικές και νευροψυχολογικές εξετάσεις, ο συνδυασμός ανατομικής και λειτουργικής απεικόνισης, καθώς και η καταγραφή της φυσιολογικής ή μη εξέλιξης του εγκεφάλου από τη γέννηση κιόλας του ατόμου μέχρι την ενηλικίωση, στηριζόμενη σε κλινικά, ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα. Συνεχίζει τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο ICL έχοντας κερδίσει ιδιαιτέρως ανταγωνιστική χρηματοδότηση από τον οργανισμό Action Medical Research. Κέρδισε το πρώτο βραβείο την Ημέρα Νέου Επιστήμονα στο Λονδίνο για το 2007. Βραβεύτηκε ως Νευροεπιστήμονας της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2007.

Ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ετήσια συνάντηση των εν ζωή Νομπελιστών με τους πιο ταλαντούχους και ιδιοφυής νέους επιστήμονες του κόσμου, μετά από εθνική επιλογή και τελική παγκόσμια κρίση από το Συμβούλιο των Νομπελιστών. Βραβεύτηκε ως Νέος Ερευνητής της Χρονιάς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδιατρικής Έρευνας του 2007. Η έρευνά του ήταν εξώφυλλο στο επιστημονικό περιοδικό NeuroImage στο τεύχος Απριλίου 2008. Στο τεύχος Ιουνίου 2008, το περιοδικό STATUS τον συμπεριέλαβε στους «Νικητές» της χρονιάς. To 2009 κέρδισε το βραβείο «NOBELini» για νέους επιστήμονες. To Φεβρουάριο του 2010 παρουσίασε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου την αλληγορική πρωτότυπη εγκατάσταση «Ο Αλβέρτος στη Χώρα των Νευροπλαστικών», εμπνευσμένη από την έρευνά του πάνω στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου των νεογνών και τη μεγάλη του αδυναμία, τον αδερφό του Αλβέρτο. Τα εγκαίνια της έκθεσης προλογίστηκαν από το Νομπελίστα Ιατρικής Sir Timothy Hunt.

O Ιωάννης είναι δεινός βιολιστής, μιλάει πέντε γλώσσες και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων।

Πηγη.ellines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails