Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ!

Το Σάββατο 20/8/11 έγινε στην Ιθάκη, στο μπαστούνι της πλατείας, η τοποθέτηση της εικαστικής γλυπτικής σύνθεσης του πανάρχαιου Βασιλιά της «ΟΔΥΣΣΕΑ ΛΑΕΡΤΙΑΔΗ» με την φροντίδα του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης & του Δήμου Ιθάκης (Δημοτικής Επιχείρησης).
Το έργο είναι της Ιθακήσιας γλύπτριας ΚΟΡΙΝΑΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ, το οποίο επελέγει ύστερα από διαγωνισμό.
Στην σχετική εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών, οι τοπικές αρχές & πολλοί προσκεκλημένοι. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι συνδιοργανωτές και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.
Οι οργανωτές ευχαρίστησαν τον παριστάμενο τ. Βουλευτή και νυν Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση για την επιτυχή παρέμβαση του στην πολιτεία με την οποία εξασφαλίστηκε το ποσόν των 150.000 ευρώ για το άγαλμα και τον παριστάμενο επίσης εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Τσάκο για την χρηματική του δωρεά.
Το γλυπτό που θα κοσμεί από εδώ και πέρα το νησί μας παρουσιάστηκε στο κοινό υπό τους ήχους της μπάντας του Κ.Ο.Ι, βεγγαλικών και σειρήνων από τα Ιθακησιακά πλοία ενώ οι παριστάμενοι σχολίασαν πολύ θετικά την αρτιότητα της εικαστικής σύνθεσης και έως αργά την νύχτα εκατοντάδες φωτογραφίζονταν με φόντο τον «ΟΔΥΣΣΕΑ».
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου μας Σπύρου Αρσένη και πλούσιο φωτορεπορτάζ.


“Είναι σημαντική για το νησί μας Εικοστή Αυγούστου! Είναι σημαδιακή αυτή η ημερομηνία!

Πέρυσι τέτοια μέρα η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους αρχαιολόγους καθηγητές Θανάση Παπαδόπουλο & Σπυρ. Κοντορλή ανακοινώνουν σε επίσημη αρχαιολογική ημερίδα ότι ανακάλυψαν το Οδυσσειακό Παλάτι στην περιοχή «Άγιος Αθανάσιος» της Βόρειας Ιθάκης.
Σήμερα πάλι 20 Αυγούστου εκπληρώνεται το καθήκον και η υποχρέωση των Ιθακησίων προς τον Ομηρικό Ήρωα και ο Οδυσσέας παίρνει την θέση που του αξίζει στην πατρίδα του, στην πατρίδα του νόστου.
Όλοι οι Ιθακήσιοι και για πολλά χρόνια περίμεναν αυτή την ημέρα, να μπει το άγαλμα του πανάρχαιου Βασιλιά τους του Οδυσσέα κάπου στην πόλη τους και πάντα κοντά στην θάλασσα, που τον μάγεψε και την μάγεψε! Κι είναι μια σπουδαία συγκυρία, που ύστερα από μια εβδομάδα από την τοποθέτηση της προτομής του «θείου» Ομήρου στην Ιθάκη (χάρις στη δωρεά του ομογενούς συμπατριώτη μας Γεράσιμου Βαλάτου), ο οποίος τον έκανε γνωστό σε όλη την οικουμένη εδώ και χιλιάδες χρόνια μαζί με την πατρίδα του, τελικά σήμερα ο Οδυσσέας βρίσκει την φυσική του θέση.
Και για όσους λένε ότι καθυστέρησε τον ρωτήσαμε και μας είπε πως και τα αγάλματα θέλουν λεφτά για να γίνουν και μάλιστα περισσότερα όταν είναι από ορείχαλκο.
Το 1993 σαν Δήμαρχος Ιθάκης άνοιξα έναν λογαριασμό στην αγροτική τράπεζα με σκοπό να μαζευτούν χρήματα γι’αυτό τον σκοπό, μαζί με τον Οδυσσέα Κωστόπουλο και τον αείμνηστο Γιάννη Ματαράγκα. Πρώτος και καλύτερος κατέθεσε την συμμετοχή του με ένα εκατομμύριο δραχμές ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, πού είναι εδώ απόψε προσκεκλημένος μας και τον ευχαριστούμε είναι ο ίδιος που την ίδια εποχή ονομάζει δύο τάνκερ του «Οδύσσεια» & «Ιλιάδα». Ο λογαριασμός αυτός συγκέντρωσε τελικά περί τα 10.000 ευρώ και εδώ να ευχαριστήσουμε τους Ιθακήσιους Ναυτικούς που από το υστέρημα τους βοήθησαν στην συγκέντρωση του ποσού το οποίο κατατέθηκε στον Δημοτικό προϋπολογισμό. Έλειπαν άλλα 46εκ & μισό.
Το 2008 το Επαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης & το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από έκκληση των Φιλομήρων ΟΜΟΦΩΝΑ ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία οικονομική συμπαράσταση για το σκοπό αυτό. Κι’ ευτυχώς βρέθηκε εκείνη την εποχή Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης ο Αλέκος Παρίσης σημερινός Δήμαρχος Κεφαλονιάς ο οποίος πήρε στα σοβαρά το ζήτημα και έπεισε το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει 100.000 ευρώ στο Δήμο Ιθάκης & άλλα 50.000 το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύλλογο μας για την κατασκευή του αγάλματος. Ο κ. Παρίσης είναι εδώ απόψε και τον ευχαριστούμε γιατί πιστεύω ότι χωρίς τις δικές του ενέργειες άγαλμα δεν θα βλέπαμε απόψε! Ίσως χρόνια αργότερα.
Τότε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης & του Δ.Σ του Συλλόγου μας οργανώθηκε μια κοινή επιτροπή στην οποία συμμετείχε και ο Έπαρχος, η οποία εργάστηκε για να γίνει υλοποιήσιμος ο σκοπός μας. Ο κάθε φορέας ανέλαβε συγκεκριμένες ενέργειες και έτσι μετά τον διαγωνισμό που έγινε το πρώτο βραβείο φιλοτέχνησης και κατασκευής κατέκτησε η συμπατριώτισσα μας γλύπτρια Κορίνα Κασσιανού, που μας παραδίδει απόψε το έργο της το οποίο η επιτροπή το θεωρεί ότι κάλυψε όλες τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και τις απαιτήσεις του λαού της Ιθάκης διότι δένει την Στωικότητα με τον Ηρωισμό του δένει την Γή με την Θάλασσα και αναδεικνύει την αρχοντιά και την αέναη πάλη του Βασιλιά της Ιθάκης με τα κύματα του Ποσειδώνα.
Αυτή η Οδυσσειακή σύνθεση θα είναι σημείο αναφοράς για όλους τους ταξιδευτές, σημείο αναφοράς για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους του κόσμου και για όλους τους ανθρώπους των τεχνών.
Εδώ θα κάνω μια παρένθεση, εκείνο που σήμερα μας μειώνει τον ενθουσιασμό είναι η κατάσταση του παραλιακού χώρου που τοποθετήθηκε το άγαλμα ενώ αυτός ήταν γνωστός πριν ένα ολόκληρο χρόνο. Δυστυχώς άστοχες ενέργειες της δημοτικής αρχής ματαίωσαν την ανάπλαση του χώρου που εκτός των άλλων θα προστάτευε το έργο τέχνης από τους Βοριάδες του χειμώνα και τη θάλασσα. Ελπίζω σύντομα να αποκατασταθεί ο χώρος και να είναι αντάξιος με τον πολιτισμό του νησιού μας, διότι η θέση αυτή σε λίγο καιρό θα μπει σ’όλους τους τουριστικούς οδηγούς του κόσμου.
Εκτός από το πρώτο βραβείο εδόθησαν άλλα δύο χρηματικά το 2ο στον κ. Σπύρο Κουγιανό και στον κ. Στάθη Αλεξόπουλο το 3ο.
Αγαπητοί φίλοι ο Σύλλογος Φιλομήρων, που πήρε ένα μεγάλο βάρος της υλοποίησης αυτού του έργου θέλει να ευχαριστήσει επίσης τον τ. Έπαρχο Ιθάκης κ. Λιβιτσάνη, τον τ. Δήμαρχο Ιθάκης κ. Βασιλόπουλο αλλά και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Α κ. Κωστόπουλο, ο οποίος ξεπέρασε το γραφειοκρατικό τέρας, αλλά και όλα τα μέλη της επιτροπής για την παραδειγματική συνεργασία.
Τέλος ευχαριστούμε την Ιθακήσια γλύπτρια Κορίνα Κασσιανού για το θαυμάσιο έργο που παραδίδει στην Ιθάκη.
Ας βάλουμε τώρα μπροστά για τα αγάλματα της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου για να τιμήσουμε το ήθος ΌΛΩΝ των ηρώων της Οδύσσειας!
Τους γνωστούς Λαιστρυγόνες τους αφήσαμε πίσω μας και μπροστά μας φάνηκε ο αποθρώσκων καπνός της Ιθακησιακής Ομηρικής Πατρίδας”
Πηγές।


''ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ''

http://aioniaellinikipisti.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails