Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τὸ ΕΑΜ, οἱ Βούλγαροι καὶ οἱ συμφωνίες τους.

Ἕνα σκοτεινὸ ζήτημα, ἄνευ πολλῶν σχολιασμῶν. Ὑπῆρχαν συμφωνίες μεταξὺ ΕΑΜ καὶ Βουλγάρων; Καὶ ποιές ἦταν αὐτές;

Συμφωνίες ΚΚΕ – Βουλγαροκομιτατζήδων

Τον Ιανουάριο του 1944 στις Καρυδιές Έδεσσας, ο Βούλγαρος εγκληματίας πολέμου Κάλτσεφ και ο Ανδρέας Τζίμας υπέγραψαν στο όνομα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (όπως οι ίδιοι αναφέρουν)και του Βουλγαρικού στρατού το εξής συμφωνητικό:

1) Αι επαρχίαι Κιλκίς Παιωνίας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών, Εδέσσης, Αριδαίας, Φλωρίνης και Καστοριάς εκχωρούνται από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ως ζώνη δράσεως του ΣΝΟΦ.

2) Το ΣΝΟΦ έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη ζώνη της δράσης του και σε άλλες νοτιότερες επαρχίες ύστερα από την εξασφάλιση πλήρους κυριαρχίας στις παραπάνω επαρχίες.

3) Ο Βουλγαρικός Στρατός κατοχής της Μακεδονίας παίρνει την υποχρέωση να καταλάβει τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας υστέρα από την αποχώρηση των Γερμανών και την παράδοση τούτων εις τας αρχάς του ΕΑΜ.

4) Αποφασίζουν από κοινού ΕΑΜ και ΣΝΟΦ την δημιουργία αυτονόμου Μακεδόνικου Κράτους Σοβιετικής Oργάνωσης το οποίον θα ζητήσει να μπει κάτω από την προστασία της Ρωσίας.

5) Για την ενίσχυση ΕΑΜ-ΣΝΟΦ αναλαμβάνεται ή υποχρέωση της πλαισίωσης της Διεθνούς Μεραρχίας πού θα ιδρυθεί στο Καϊμακτσαλάν από Βουλγάρους αξιωματικούς και ο εφοδιασμός της με πυρομαχικά.

6) Να φροντίσουν οι Βούλγαροι για την κατασυκοφάντηση κάθε δυναμικού εθνικιστικού στοιχείου στις αρχές κατοχής, ώστε να μη αναπτυχθεί εθνικιστική κίνηση. Καθιερώθη τέλος ως σημαία της Σοβ. Δημ. Μακεδονίας η βουλγαρική τοιαύτη, με αντίθετο φοράν των χρωμάτων και με αστέρια εις το κέντρον».

ΚΑΛΤΣΕΦ

ΤΖΙΜΑΣ

Στο Μελισσοχώρι στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 το ΚΚΕ και ο Βουλγαρικός στρατός κατοχής υπογράφουν το εξής «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ» συμφωνητικό :

«Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν.

ΑΡΘΡΟΝ 1ον. Άμεσος υποστήριξις του Ε.Λ.Α.Σ. με πολεμικόν υλικόν δια του Βουλγαρικού Στρατού.

ΑΡΘΡΟΝ 2ον. Ό Βουλγαρικός Στρατός δεν θα επιτεθή κατά του Ε.Λ.Α.Σ. και θα υποστήριξη τας επιχειρήσεις του και εναντίον Κυβερνητικών Στρατευμάτων και εναντίον Εθνικιστικών Σωμάτων.

ΑΡΘΡΟΝ 3ον. Κατά την Αγγλοαμερικανικήν απόβασιν εν Ελλάδι ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται να συμπεριλάβη εις τας τάξεις του Βουλγαρικά Στρατεύματα και να τα υποστηρίξη.

ΑΡΘΡΟΝ 4ον. Κατά την απόβασιν θα ενωθούν τα Βουλγαρικά Στρατεύματα και ο Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΘΡΟΝ 5ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται εν περιπτώσει υποχωρήσεως να υποστήριξη τα Βουλγαρικά Στρατεύματα μέχρι συνόρων.

ΑΡΘΡΟΝ 6ον. Όλο το Βουλγαρικό πολεμικό υλικό το ευρισκόμενον εις Μακεδονίαν και Θράκην θα παραχωρηθή εις τον Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΘΡΟΝ 7ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει τον έφοδιασμόν του Βουλγαρικού Στρατού.

ΑΡΘΡΟΝ 8ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει την προστασίαν της Βουλγαρικής μειονότητας και της περιουσίας αυτής και θα διευκολύνη έφ’ όσον αύτη θα ζήτηση την αναχώρησίν της εις την Βουλγαρίαν, συναποκομίζουσα και την περιουσίαν της.

ΑΡΘΡΟΝ 9ον. Από κοινού άγων εναντίον εκείνων πού εναντιούνται εις τον Ε.Λ.Α.Σ. και το ΚΚΕ.

ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου.

ΑΡΘΡΟΝ 11ον. Κατάργησις συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας – Ελλάδος και Σερβίας.

ΑΡΘΡΟΝ 12ον. Ουδείς Βούλγαρος θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον Ε.Λ.Α.Σ.

Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944 Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης

Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός

Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος»

ΚΟΜΟΤHΝΗ 1944: ΕΑΜοβουλγαρική Συναδέλφωση. Οι Βούλγαροι Υπουργοί Τερπένζεφ και Νέϊκωφ (σημειώνονται με τους αριθμούς 1 και 2) με τον Λοχαγό Κωνσταντάρα, διοικητή της VI Μεραρχίας του ΕΛΑΣ (3) του Ιορδάνογλου, φρούραρχου του ΕΛΑΣ Καβάλας, του Βαγγέλη Μερκάτα, αρχηγού του ΚΚΕ Καβάλας (7) και άλλων Βουλγάρων και Ελλήνων κομμουνιστών.

Βούλγαροι αξιωματικοί και στελέχη του ΚΚΕ στη Δράμα. Ο καπετάν Λάμπρος (1), ο διοικητής της VI μεραρχίας του ΕΛΑΣ Κωνσταντάρας (2), ο Βούλγαρος στρατιωτικός διοικητής Κομοτηνής (3) και άλλοι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ και του Βουλγαρικού στρατού.

Πηγή: http://sfoulidis.bravehost.com/ethniki02/boulgaroi09.htm

Βέβαια για να μην αδικούμε τους κομμουνιστές οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όταν δημιουργήθηκε η Βουλγαρική παραστρατιωτική οργάνωση Οχρανά (με ηγέτη τον Κάλτσεφ Τζήμα) ο κύριος στόχος της ήταν να χτυπήσει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ (για περισσότερες πληροφορίες για την δράση αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=19628.msg445768#msg445768 )

Διαβάζοντας το κείμενο στο Link βλέπουμε ότι η πατριωτική στάση του ΕΛΑΣ κράτησε μόλις 9 μήνες (Μάρτιος 1943- Ιανουάριος 1944).
Τον Ιανουάριο του ’44 υπογράφεται το παραπάνω σύμφωνο ανάμεσα στον Βουλγαροκομιτατζή Κάλτσεφ Τζήμα και τον ΕΛΑΣ όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία αυτόνομου Μακεδονικού κράτους.

(ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ)

Ἡ ἄλλη ἄποψις;; Διαψεύδει; Δὲν γνωρίζω.. Ἔχω διαβάσει πάρα πολλὰ γιὰ τὴν συγκεκριμένη συμφωνία. Ἀλλὰ μᾶλλον τὴν πιστεύω.

Ἡ ἐπίσημη ἄποψις; Μεταφέρω ἀπὸ τὴν ἐφημερίδα Χρόνος ἄρθρον τοῦ Γεωργίου Λεκάκη:

Ο Δραγούμης διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της βουλγαρικής κυβερνήσεως και ΕΑΜ δια την Ανατολικήν Μακεδονίαν και την Θράκην. «Τα βουλγαρικά στρατεύματα οφείλουν να εγκαταλείψουν αυθωρεί τα ελληνικά εδάφη».

ΚΑΪΡΟ. Αναγγέλλεται εκ Νεαπόλεως ότι ο Έλλην υφυπουργός των Εξωτερικών, κ. Δραγούμης, απέβη στις κάτωθι ανακοινώσεις:
«Το πρακτορείο Ρώυτερ μετέδωσε δηλώσεις του Βουλγάρου πρωθυπουργού κατά τις οποίες επήλθε συμφωνία μεταξύ της βουλγαρικής κυβερνήσεως και του ΕΑΜ, συμφώνως προς την οποία θα παραμείνει ο βουλγαρικός στρατός στην Ανατ. Μακεδονία και την Θράκη.
Κατά τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, το μέτρο τούτο αποβλέπει στην παγίωση της ειρήνης και της τάξεως, η δε τελική διευθέτηση του ζητήματος θα επέλθει κατά το συνέδριο της ειρήνης.
Δεν γνωρίζουμε, συνέχισε ο κ. Δραγούμης, εάν υπεγράφη τέτοια συμφωνία, διότι μας είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι ευρίσκονται Έλληνες οι οποίοι προέβησαν σε τέτοια συμφωνία με τους σφαγείς των αδελφών τους, της Μακεδονίας και Θράκης. Μόνον ανίκανοι και ανεύθυνοι θα ήταν δυνατόν να υπογράψουν τέτοια συμφωνία, τιθέμενοι έτσι στην υπηρεσία της εξυπηρετήσεως βουλγαρικών συμφερόντων.
Άλλωστε το ΕΑΜ συμμετέχει ήδη στην εθνική κυβέρνηση, της οποίας η πολιτική έναντι της Βουλγαρίας έχει καθορισθεί σε απόλυτη συμφωνία. Συνεπώς, οι Βούλγαροι οφείλουν να εγκαταλείψουν αυθωρεί και άνευ όρων τα ελληνικά εδάφη».

Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Εφημερίς των Συντακτών» Πατρών, 2.10.1944.

Η ίδια εφημερίδα, στην 2α σελίδα της δημοσιεύει «επί του πιεστηρίου» είδηση από τους «Κυριακάτικους Τάιμς»:
Βορείως της Θεσσαλονίκης οι Βούλγαροι διέπραξαν νέας μεγάλης εκτάσεως σφαγές Ελλήνων. Οι Βούλγαροι πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει επί των όρων της ανακωχής για την Βουλγαρία. Βασική προϋπόθεση είναι η εγκατάλειψη από τους Βούλγαρους των ελληνογιουγκοσλαβικών εδαφών.
Το περιοδικό «Τάιμς εν Τάιμ» γράφει ότι καιρός είναι να ασκηθεί κοινή πίεση επί της Βουλγαρίας. (Χρόνος)

Ὑπάρχουν πάρα πολλὲς μαρτυρίες γιὰ τὶς ἐν λόγῳ συμφωνίες. Ἀκόμη καὶ πρόσωπα προερχόμενα ἀπὸ τὸ ΕΑΜ τὴν μαρτυροῦσαν. (Βαφειάδης.) Ἦταν ἢ ὄχι γραπτή; Ἔχει σημασία; Σημασία ἔχουν τὰ ἀποτελέσματα. Κι αὐτὰ φαίνονται ἀπὸ τὸν ἐμφύλιο κυρίως ἀλλὰ καὶ τὶς ἐπὶ μέρους δράσεις σὲ Μακεδονία καὶ Ἤπειρο…

Τέλος, γιατὶ οἱ Γερμανοὶ ἄδειασαν τὶς φυλακὲς ἀπὸ «Βουλγάρους» ποὺ ἀπεδείχθησαν ΚΚΕτζῆδες; Θὰ μάθουμε;

Φιλονόη.

Τὴν φωτογραφία τὴν πῆρα ἀπὸ τὸν ῥιζοσπάστη। Τὸ σχόλιο: «Παρατηρῶντας τὶς κινήσεις τοῦ ἐχθροῦ»… Ἀκόμη καὶ σήμερα; Δὲν ἔχει ἀλλάξει τίποτα;

Πηγή।

http://filonohpontou.wordpress.com/2011/08/27/eamoboulgaroi/#more-16332

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails