Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η κορυφαία αστροφυσικός του 2012 είναι Ελληνίδα!


Το «Βραβείο Αστροφυσικής Daniel Heineman 2012» θα απονεμηθεί στην Ελληνίδα Χρύσα Κουβελιώτου! Η Ελληνίδα αστροφυσικός θα βραβευτεί για τη δράση και την προσφορά της στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με ακόμα ένα διεθνούς κύρους βραβείο.

Η έγκριτη επιστήμων εργάζεται στο Marshall Space Flight του NASA Center, στο Huntsville της Alabama. Το βραβείο Daniel Heineman απονέμεται κάθε χρόνο από τους ιθύνοντες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής (AIP) και την American Astronomical Society (ΑΑΣ) ως αναγνώριση της εξαιρετικής εργασίας που έχει επιτελέσει στο συγκεκριμένο τομέα.
Στην επίσημη ανακοίνωση της, οι εκπρόσωποι της American Astronomical Society αναφέρουν τους λόγους απονομής του βραβείου Daniel Heineman στην Ελληνίδα αστροφυσικό:
«Το βραβείο της απονέμεται για τα εκτεταμένα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις της στους τομείς των εκρήξεων ακτίνων τύπου γάμμα και magnetars. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι ικανότητες της δρ. Κουβελιώτου στη δημιουργία συνεργασιών, στην αποτελεσματικότητα και τις γνώσεις που αφορούν στις παρατηρήσεις πολλαπλού μήκους κύματος».

Οι εκπρόσωποι του AIP συμπλήρωσαν πως το ευχάριστο γεγονός της βράβευσης ενός διακεκριμένου επιστήμονα, όπως είναι η δρ. Κουβελιώτου, αποτελεί αναγνώριση για ολόκληρο τον κλάδο, από τον οποίο έχουν προκύψει σημαντικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο, αλλά και προσδιοόρισαν τη θέση μας στο σύμπαν.

«Είμαι πολύ ευγνώμων και είναι μεγάλη τιμή να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες μου από την επιστημονική κοινότητα με αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο», δήλωσε η δρ. Κουβελιώτου και πρόσθεσε:
«Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που βλέπω την αναγνώριση των συνεργασιών, τις οποίες θεωρώ ότι αποτελούν σήμερα ένα απαραίτητο εργαλείο στην επιστημονική έρευνα».


Η επιστημονική πορεία της δρ. Χρύσας Κουβελιώτου:
Καθ ‘όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας της κατόρθωσε να συνεισφέρει πολλά σημαντικά στοιχεία στους τομείς της αστρονομίας και αστροφυσικής. Χάρη στις έρευνές της έχει επεκταθεί η κατανόηση της ανθρωπότητας για τα φευγαλέα, παροδικά φαινόμενα που σημειώνονται στον Γαλαξία μας και την υψηλή ενέργεια που υφίσταται στο Σύμπαν.

Εκτός από τον καθορισμό πολλών μοναδικών ιδιοτήτων σχετικά με τις εκπομπές υψηλής ενέργειας στις εκρήξεις ακτίνων τύπου γάμμα (GRB) (το φωτεινότερο συμβάν στο διάστημα κι ένα από ισχυρά γεγονότα που σημειώνονται στο Σύμπαν), ήταν μέλος της ομάδας που εντόπισε το πρώτο GRB, καθώς και το οπτικό αντίστοιχό του. Με αυτή την ανακάλυψη αποκαλύφθηκε η εξωγαλαξιακή φύση αυτών των πηγών.

Μαζί με την ομάδα της εντόπισε κι επιβεβαίωσε τα magnetars, τα οποία είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια νετρονίων ή στάχτες των αστεριών μετά από μια έκρηξη τύπου σουπερνόβα και τα οποία διαθέτουν απίστευτα ισχυρά μαγνητικά πεδία
.

Ξεκίνησε με πτυχίο Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία.

Είναι μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών και συμβουλίων διαφόρων οργανισμών, όπως είναι η NASA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το κέντρο DARK Κοσμολογίας της Δανίας και η Αμερικανική Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών αστεριών. Παράλληλα, έχει λάβει πολλά βραβεία για τη δουλειά της.

Το 2003 τιμήθηκε με Rossi Prize και Descartes Prize, ενώ αναγνωρίστηκε ως η 6η σημαντικότερη επιστημών του Διαστήματος. Το 2005 τιμήθηκε με το αντίστοιχο βραβείο της NASA. Είναι συνεργάτης της American Physical Society (APS) και της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Εχει ασχοληθεί σε πολλά πανεπιστήμια σχετικά με τις δράσεις της Space Research Association (USRA) και έχει δημιουργήσει το Πρόγραμμα Αστρονομίας στο Huntsville.

Επίσης, έχει διατελέσει αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής, Αστρονομίας και Εκπαίδευσης, που αποτελεί μια κοινοπραξία έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Huntsville. Στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν ως εταίροι η NASA και η USRA.

Στο παρελθόν θήτευσε ως πρόεδρος του τμήματος του Ανώτατου Ενέργειας Αστροφυσικής της AAS και αντιπρόεδρος της Επιτροπής «E» (Ερευνα στην Αστροφυσική από το Διάστημα) της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας, που εδρεύει στη Γαλλία. Πρόσφατα εξελέγη ως σύνδεσμος των ΗΠΑ στην «Αστροφυσική Επιτροπή 19» της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, που εδρεύει στην Αγγλία.

Σήμερα, εργάζεται ως αστροφυσικός στο Marshall Space Flight στο NASA Center, που λειτουργεί στο Huntsville της Alabama.

Η δρ. Κουβελιώτου μαζί με τους καθηγητές Ralph Wijers του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και StanWoosley του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ συνέγραψαν ένα βιβλίο για τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα, το οποίο θα «κυκλοφορήσει» το 2012 από το Cambridge University Press!

Η τελετή της απονομής θα πραγματοποιηθεί στην 221η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας τον Ιανουάριο του 2013 στο Long Beach της Καλιφόρνια, όπου η δρ. Κουβελιώτου θα είναι και η κεντρική ομιλήτρια.


Το βραβείο Heineman
πήρε το όνομά του από τον Daniel Heineman, μηχανικό, στέλεχος επιχειρήσεων και φιλανθρωπικό χορηγό των επιστημών. Το βραβείο καθιερώθηκε από το 1979 από το ίδρυμα που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, τους φιλανθρωπικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Απονέμεται κάθε χρόνο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 δολαρίων καθώς και από ένα πιστοποιητικό που αναφέρεται στα επιστημονικά επιτεύγματα του τιμώμενου ή της τιμώμενης.
Goodnews
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/02/2012.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails