Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα για να ανέλθεις στην πολιτική πρέπει να ανήκεις σε κάποια γνωστή πολιτική οικογένεια, σε κάποιο «τζάκι».
Όλοι το γνωρίζουν αυτό και ισχύει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους.
Σήμερα άλλωστε έχουμε τρεις πασίγνωστες πρωθυπουργοπαραγωγικές οικογένειες. Όμως το μέγεθος και η έκταση του φαινομένου αν εξεταστεί σε βάθος είναι εξοργιστικό. Επικεντρωνόμενοι στη θέση του πρωθυπουργού που πάντοτε ήταν η κυριότερη θέση εξουσίας, άλλοτε εντελώς ασύδοτη και άλλοτε όχι, βλέπουμε ότι για το 70% της διάρκειας των 181 επίσημων χρόνων ζωής του ελληνικού κράτους η θέση κατεχόταν από ένα μέλος μίας από είκοσι (20) συγκεκριμένες οικογένειες.

Οι υπόλοιπες εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες που πέρασαν αυτά τα 181 χρόνια περιορίζονται στο 30% της πρωθυπουργίας χρονικά.
Οι λοιπές οικογένειες ανέδειξαν 53 πρωθυπουργούς που διετέλεσαν κατά μέσο όρο για 1.3 φορές πρωθυπουργοί και έμειναν για 388 μέρες στην θέση τους.
Αντίθετα οι 20 οικογένειες ανέδειξαν 37 πρωθυπουργούς που πρωθυπούργεψαν κατά μέσο όρο για 5.1 θητείες και καθένας τους έμεινε πρωθυπουργός για 6,5 περίπου χρόνια! Πολύ δίκαιο και αντιπροσωπευτικό δεν ακούγεται αυτό;
Πολλές από τις 20 πρωθυπουργοπαραγωγικές οικογένειες κρατάνε από πολύ παλιά μιας και κατείχαν θέσεις εξουσίας από τους Τούρκους ή τους Ενετούς.
Άλλες δημιουργήθηκαν στην πορεία, πολλές έχουν πάψει να αναδεικνύουν πρωθυπουργούς, ενώ άλλες συνεχίζουν.
Πάντως πέρα από πρωθυπουργούς έβγαλαν πολιτικούς, βουλευτές, υπουργούς, γερουσιαστές, νομάρχες και αμέτρητους δημόσιους αξιωματούχους.
Οι οικογένειες αυτές ήταν οι Μεσολλογγίτες Βάλβηδες και Τρικούπηδες, οι συγγενείς των τελευταίων Φαναριώτες Μαυροκορδάτοι, οι Σπετσιώτες Κυριακαίοι, οι Υδραίοι Κουντουριώτηδες και Βουλγάρηδες με συγγενείς τους, οι Μανιάτες Μαυρομιχαλαίοι και Κουμουνδούροι, οι Αχαιοί Ζαΐμηδες, Γουνάρηδες-Κανελλοπουλαίοι και Παπανδρέου, οι Κεφαλλονίτες Μεταξάδες, οι Αρκάδες Δεληγιανναίοι, οι Κερκυραίοι Θεοτόκηδες και Ράλληδες, οι Κορίνθιοι Τσαλδάρηδες, οι Χανιώτες συγγενείς Βενιζέλοι και Μητσοτάκηδες και οι Σερραίοι Καραμανλήδες.

Προφανώς τα γονίδια των παραπάνω οικογενειών είναι ηγεμονικά εκ του αποτελέσματος, αφού υπάρχουν «ζώα» που τους ψηφίζουν για χρόνια, όπως είχε πει και ο Β. Λεβέντης.
Προφανώς δεν μπορούμε να απορρίψουμε εντελώς κάποιους πολιτικούς γιατί ήταν από σόι, όπως ο Χ. Τρικούπης, αλλά δεν είναι ανεκτό να συντηρούμε για πάντα τα παιδιά, ανίψια και τα εγγόνια του Ε. Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου ή του Κ. Καραμανλή.
Οι πρωθυπουργικές «φαμίλιες» έχουν ως εξής:
Βάλβηδες
Μεσολογγίτικη οικογένεια.
Ο Ζηνόβιος Βάλβης (1800-1866) το 1863, ύστερα από πιέσεις του στρατού, εκλέχτηκε πρωθυπουργός, παρέμεινε για λίγο στο πρωθυπουργικό αξίωμα μέχρι που παραιτήθηκε.
Ο αδερφός του Δημήτριος Βάλβης (1814-1892) το 1886 διορίστηκε πρωθυπουργός ύστερα από παράκληση του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτική οικογένεια αν και δύο αδέρφια εκλέχθηκαν μεταβατικοί πρωθυπουργοί για 2 μήνες.
Κυριακαίοι
Σπετσιώτικη οικογένεια.
Ο Διομήδης Κυριακός (1811-1869) ήταν Έλληνας νομικός, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Διετέλεσε περίπου για ένα μήνα το 1863 πρωθυπουργός της χώρας.
Ο εγγονός του Αλέξανδρος Διομήδης - Κυριακός (1875 - 1951) ήταν νομικός και πολιτικός και κατείχε για έξι μήνες (30 Ιουνίου 1949 - 6 Ιανουαρίου 1950) την πρωθυπουργία. Τα δύο μέλη της οικογένειας ήταν μεταβατικοί πρωθυπουργοί για 7 μήνες.
Κουμουνδουραίοι
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815 - 1883) ήταν δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Μάνης (Κουμουνδουράκηδες).
Ο Παναγιώτης Κουμουντούρος ή Κουμουντουράκης ήταν ο 4ος μπέης της Μάνης (1798-1803). Ήταν γιος του αγωνιστή Σπύρου Γαλάνη Κουμουνδουράκη.
Διέθετε μεγάλες εκτάσεις στην Αττική και συγκεκριμένα στη λίμνη Κουμουνδούρου αλλά και μια έπαυλη σε ένα τεράστιο κτήμα στην Τροιζήνα. Ανηψιά του ήταν η Αικατερίνη Μυσιρλή, μητέρα του Αλέξανδρου Κορυζή. Είχαν 11 θητείες και κυβέρνησαν για 7,5 χρόνια.
Κουντουριωταίοι-Βουλγάρηδες
Ο Γεώργιος Κουντουριώτης εκλεχτηκε το 1824 πρόεδρος του Νομοτελεστικού. Επί Καποδίστρια διετέλεσε μέλος του Πανελληνίου ενώ στη συνέχεια διετέλεσε γερουσιαστής, σύμβουλος Επικρατείας και υπουργός Ναυτικών.
Το 1848 διορίστηκε στην θέση του πρωθυπουργού. Εγγονός του ήταν ο Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935) Ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αρχηγός του Β΄ Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους που διετέλεσε δις Πρόεδρος της Δημοκρατίας.).
Ο Δημήτριος Βούλγαρης (1802-1877). Ήταν γιος του κοτζαμπάση της Ύδρας Γεωργίου Βούλγαρη και είχε παντρευτεί την κόρη του Λάζαρου Κουντουριώτη. Ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, λόγω της μακριάς ποδιάς-μανδύα που συνήθιζε να φορά.
Ο Μπενιζέλος Ρούφος (1795-1868) γεννήθηκε στην Πάτρα το 1795 και ήταν γιος του Αθανάσιου Κανακάρη, γόνου της γνωστής πολιτικής οικογένειας Κανακάρη-Ρούφου. Παντρεύτηκε την Βικτωρία Σισίνη, αδερφή του προεστού Χρύσανθου Σισίνη ενώ ύστερα από τον θάνατο της, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Μαρία Κουντουριώτη, χήρα Μέξη και κόρη του Γεωργίου Κουντουριώτη.
Ο Αντώνιος Κριεζής (1796-1865) ήταν αγωνιστής του 1821 και αργότερα δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν παντρεμένος με την Κυριακούλα Βούλγαρη, κόρη του Γεωργίου Βούλγαρη.
Πρωθυπουργός διετέλεσε και ο Πέτρος Βούλγαρης (1883-1957).
Η Υδραίικη αυτή φαμίλια πολιτικών ανέδειξε 5 πρωθυπουργούς με 13 θητείες για 12,5 χρόνια.
Ζαϊμαίοι
Αρχοντική οικογένεια της Αχαΐας που εμφανίζεται στο προσκήνιο, το 1730, όταν ο Φίλιππος Ζαΐμης εκλέγεται πρόκριτος των Καλαβρύτων. Από το έτος εκείνο η οικογένεια Ζαΐμη απέκτησε το κληρονομικό δικαίωμα της δημογεροντίας, το οποίο διατήρησε μέχρι το 1821.
Η δύναμη της οικογένειας αυξήθηκε με τον διορισμό του Ανδρούτσου Ζαΐμη σε Μοραγιάννη.
Ο γιος του Ανδρέας Ζαΐμης χρημάτισε πληρεξούσιος στην συνέλευση της Επιδαύρου το 1822.
Το 1826 ανέλαβε πρόεδρος της «Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος», αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης και της συνέχισης του Αγώνα. Παντρεύτηκε την Ελένη Δεληγιάννη, κόρη του Μοραγιάννη, Ιωάννη Δεληγιάννη.
Ο γιος του Θρασύβουλος Ζαΐμης και ο εγγονός του Αλέξανδρος Ζαΐμης διετέλεσαν επίσης πρωθυπουργοί. Μέλη της οικογένειας πολιτεύονται ακόμα και σήμερα στην Αχαΐα. Στο επίσημο ελληνικό κράτος οι δύο πολιτικοί πρωθυπούργεψαν για 8 θητείες συνολικής διάρκειας 6 χρόνων.
Τρικούπηδες-Μαυροκορδάτο.
Ο Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873) ήταν γιος του Ιωάννη Τρικούπη προκρίτου του Μεσολογγίου και της Αλεξάνδρας Παλαμά. Διετέλεσε πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου (πρώτος πρωθυπουργός του Ελληνικού Βασιλείου). Ήταν παντρεμένος με την αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1791-1865), Αικατερίνη και πατέρας του επίσης πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη.
Ο πατέρας του Αλέξανδρου Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1744-1818), είχε διοριστεί από τους Οθωμανούς Μέγας Μπάνος της Βλαχίας ενώ η μητέρα του Σμαράγδα Καρατζά, ήταν κόρη του Νικολάου Καρατζά, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και αδελφή του Ιωάννη Καρατζά που ανήλθε και αυτός στο αξίωμα του ηγεμόνα της Βλαχίας.
Οι τρεις πρωθυπουργοί είχαν 12 θητείες για 14,5 χρόνια.
Ο Σπύρος Τρικούπης ήταν λογοτέχνης και πολιτευτής, της αρχοντικής και ιστορικής οικογένειας των Τρικούπηδων, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1934-1935) και υπουργός Ηπείρου (1935). Κατά τα Δεκεμβριανά (1944) συνελήφθη και εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ.
Ο Νικόλαος Μπαλτατζής - Μαυροκορδάτος (1898 - ;) ήταν πολιτικός και αθλητής. Ήταν γιος του πολιτικού Γεωργίου Μπαλτατζή (από τους Εξ του Γουδιού), βουλευτή και υπουργού, και της Χαρίκλειας Μαυροκορδάτου.
Προπάππους του ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.
Μεταξάδες
Με το όνομα Μεταξάς φέρεται ιστορική βυζαντινή οικογένεια και στη συνέχεια κεφαλληνιακή. Αρχηγός της οικογένειας ήταν ο Μάρκος Αντώνιος Μεταξάς συμπολεμιστής του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου που κατέφυγε στη Κεφαλλονιά και εγκαταστάθηκε στη περιοχή "Μεταξάτα".
Ο Ανδρέας Μεταξάς (1790-1860) ήταν αγωνιστής του 1821, διπλωμάτης και πολιτικός. Έφερε τον τίτλο του Κόμη και διετέλεσε πρωθυπουργός. Γόνος της οικογένειας ήταν και ο Ιωάννης (Μιχαήλ) Μεταξάς (1871-1941). Οι 2 Μεταξάδες κυβέρνησαν για 5 περίπου χρόνια σε 2 θητείες.
Δεληγιανναίοι
Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης (1826 - 1905) νομικός και πολιτικός γόνος ιστορικής αρκαδικής οικογένειας.
Ήταν γιος του Πανάγου Δεληγιάννη και εγγονός του Μοραγιάννη, Ιωάννη Δεληγιάννη (1738-1816) και ανιψιός του επίσης Μοραγιάννη Θοδωράκη Δεληγιάννη (1774-1821). Πρωθυπουργός διετέλεσε και ο ξάδερφος του Νικόλαος Δηλιγιάννης (1841–1910). Είχαν 6 θητείες και 5,5 χρόνια πρωθυπουργίας.
Ο Επαμεινώνδας Δεληγιάννης (1873-1964) ήταν νομικός, υπουργός Ναυτικών (1905) και Δικαιοσύνης (1909).
Ράλληδες-Θεοτόκηδες
O Δημήτριος Ράλλης (1844 – 1921) ήταν πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Αθήνα από οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο και με πολλούς εκπροσώπους της σε καίριες θέσεις ήδη από το 15ο αιώνα.
Ο Ιωάννης Δ. Ράλλης (1878–1946) ήταν γιος του και πρωθυπουργός της δωσίλογης κυβέρνησης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων από τις 7 Απριλίου του 1943 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1944.
Ο επίσης πρωθυπουργός Γεώργιος Ι. Ράλλης (1918 –2006) ήταν γιος του Ιωάννη Ράλλη και της Ζαΐρας Θεοτόκη κόρης του Κερκυραίου πολιτικού και πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη (1844-1916) και αδελφή του επίσης πρωθυπουργού Ιωάννη Θεοτόκη (1880-1961).
Ο Ι. Θεοτόκης ήταν αυλικός της Βασίλισσας Σοφίας. Εκλέχθηκε επτά φορές βουλευτής και διετέλεσε τρεις φορές υπουργός Γεωργίας.
Ο αδελφός του πολιτικός Νικόλαος Θεοτόκης εκτελέσθηκε με τους Εξ το 1922 στο Γουδί.
Οι 4 επίσημοι πρωθυπουργοί είχαν 11 πρωθυπουργικές θητείες για 10,5 χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται ο 1,5 χρόνος του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Δ. Ράλλη.
Μαυρομιχαλαίοι
Ιστορική μανιάτικη οικογένεια ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ήταν ο 8ος μπέης της Μάνης (1815 - 1821). Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης(1850-1916) ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας και εγγονός του ομώνυμου ήρωα της επανάστασης αδελφού του Πετρόμπεη. Ο δικαστικός Στυλιανός Μαυρομιχάλης (1902-1981) διετέλεσε για ένα διάστημα και αυτός πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1963. Είχαν 2 θητείες για 7 μήνες περίπου.
Οι οικογένεια είχε πολλούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, υπουργούς κλπ.
Γούναρη-Κανελλόπουλου
Ο Δημήτριος Γούναρης (1867-1922) ήταν Πατρινός πολιτικός, αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, κύριος εκπρόσωπος του αντιβενιζελισμού και τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εκτελέστηκε στο Γουδί. Ανιψιός του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902 –1986) που ανέλαβε για δύο σύντομες θητείες την προεδρία ελληνικών κυβερνήσεων το 1945 και το 1967. Θείος και ανιψιός είχαν 4 θητείες διάρκειας 1,5 χρόνου σε κρίσιμες περιστάσεις.
Τσαλδάρηδες
Ο Παναγής Τσαλδάρης (1868- 1936) ήταν Κορίνθιος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πρωθυπουργός διετέλεσε και ο ανιψιός του Κωνσταντίνος Τσαλδάρης (1884-1970), ενώ είχε διοριστεί για ένα διάστημα και ο πεθερός του ιστορικός Σπυρίδων Λάμπρος (1851-1919).
Οι 2 Τσαλδάρηδες υπήρξαν πρωθυπουργοί 4 φορές με συνολική διάρκεια 3,5 χρόνια, ενώ η οικογένεια εξακολουθεί να πολιτεύεται. Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης (1921-1997) ήταν πολιτικός και γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και παρέμεινε στο προεδρικό αξίωμα μέχρι το 1993. Τον Μάρτιο του 1995 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Βενιζέλοι-Μητσοτάκηδες
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864 –1936) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της Ελλάδας. Ο γιος του Σοφοκλής Ε. Βενιζέλος (1894 –1964) διετέλεσε και αυτός πρωθυπουργός της χώρας. Ο ανιψιός του Ε. Βενιζέλου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1918-) διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός και με την οικογένεια του να βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο. Οι τρεις πρωθυπουργοί είχαν 10 θητείες που διήρκεσαν πάνω από 20 χρόνια.
Παπανδρέου
Ο Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968) υπήρξε μία από τις επιφανείς προσωπικότητες της νεότερης πολιτικής ιστορίας.
Υπήρξε πρωθυπουργός και πατέρας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1919-1996) και παππούς του επίδοξου πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου (1952-) που όταν ήταν μικρός τον φώναζαν Τζέφρι.
Οι δύο πρωθυπουργοί Παπανδρέηδες κυβέρνησαν για πάνω από 12 χρόνια σε 5 θητείες.
Καραμανλήδες
Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής (1907 –1998) διετέλεσε πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ανιψιός του, Κώστας Καραμανλής (1956-), είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το 1997, και πρωθυπουργός από τις 7 Μαρτίου 2004.
Οι Καραμανλήδες είχαν 5 συνεχόμενες θητείες που διαρκούν 18 χρόνια και ο μετρητής συνεχίζει να γράφει.Όσον αφορά την καταγωγή των Ελλήνων πρωθυπουργών ως άτομα γενικότερα κατά 29% κατάγονται από την Πελοπόννησο, κατά 16% από τη Στερεά Ελλάδα, 6% από το Αιγαίο, 4,5% από την Κρήτη, 4,5% από τη Μάνη, 8% από τα Επτάνησα, 4,5% από την Ήπειρο, 3% από τη Μακεδονία, 2% από τη Θεσσαλία, 2% από τη Κωνσταντινούπολη, ενώ το 14% ήταν αρβανίτικης καταγωγής.
http://lykawn.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails