IISS: 40.000 άρματα μάχης συγκεντρώνουν 15 χώρες
Ποια χώρα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της; Πόσα τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και πολεμικά πλοία διαθέτει κάθε έθνος; Αυτά τα ερωτήματα διευκρινίζει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Για μια φορά ακόμη οι Βρετανοί ερευνητές κατατάσσουν και για το 2014 τα έθνη βάσει της στρατιωτικής τους ισχύ - και διακινδυνεύουν μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση της παγκόσμιας στρατιωτικής ισορροπίας.
Παρά το γεγονός ότι οι εξεργέσεις και οι επιχειρήσεις καταστολής και σταθεροποίησης έχουν καταστεί προτεραιότητα για πολλές ένοπλες δυνάμεις κατά την τελευταία δεκαετία, ένας μικρός αριθμός κρατών συνεχίζει να σχεδιάζει συμβατικά – για απρόβλεπτες μεγάλης έντασης επιχειρήσεις, και να διατηρήσει τον εξοπλισμό που ταιριάζει καλύτερα.
Η ετήσια έκδοση "Military Balance 2014" του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) καταγράφει περίπου 60.000 άρματα μάχης στην ενεργό υπηρεσία σε όλο τον κόσμο (δηλαδή εκτός εκείνων που βρίσκονται σε καθεστώς μακροχρόνιας αποθήκευσης κ.οκ.) Από αυτά, πάνω από 40.000 συγκεντρώνονται στο δυναμικό μόλις 15 χωρών: Αλγερία, Κίνα, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ινδία, Ιράν, Βόρεια και Νότια Κορέα, Πακιστάν, Ρωσία, Συρία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βιετνάμ. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει πιθανούς μονομάχους σε πολλές από τις καυτές περιοχές του παγκόσμιου χάρτη, όπως την κορεατική χερσόνησο και την ινδική υποήπειρο.
Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου αποτελείται από σοβιετικά / ρωσικά σχέδια, κυρίως ως συνέπεια της παραγωγής από τη σοβιετική εποχή και τα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας, με το Τ-72 να παραμένει με περίπου 10.000 κομμάτια ακόμη σε λειτουργία. Η Κίνα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο ενεργό στόλο, παρά τη μικρή μείωση που προκύποτει από την πρόσφατη μετατροπή των τεθωρακισμένων μεραρχιών σε ταξιαρχίες.
Η «Στρατιωτική Ισορροπία 2014» από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών για την ετήσια αξιολόγηση στρατηγικών μελετών των στρατιωτικών και των οικονομικών δυνατοτήτων του τομέα της άμυνας από 171 χώρες σε όλο τον κόσμο, που κυκλοφορεί επίσημα από τις 5 Φεβρουαρίου, είναι ένα βασικό εργαλείο για εκείνους που εμπλέκονται στις λήψεις αποφάσεων της πολιτικής της ασφάλειας.
http://www.fox2magazine.net/
Εύγε! Η Εκκλησία της Κρήτης απαιτεί αποζημιώσεις από την Γερμανία
-
*Η Ιερά Σύνοδος βγήκε μπροστά, πήρε θέση για τις προκλήσεις του Γερμανού
προέδρου και συνεχάρη τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο για όσα είπε για την Κατοχή
στο ...
Πριν από 7 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου