ΘΕΟΧΑΡΗΣ:
Επώνυμο σύνθετο εκ του βαπτιστικού ονόματος αποτελούμενο από τη λέξη θεός + χάρις =
η χάρις του θεού. Αρκετές φορές εδίδετο το όνομα αυτό μετά τον θάνατο προηγούμενου τέκνου στο νέο.
Άλλα επίθετα: Θεοχαράκης, Χαράκης, Χάρης.
ΔΗΜΑΣ:
Επώνυμο πατρωνυμικό προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Δημήτριος=Δημητρός=Δήμος=Δήμας (Πρέβεζα)=Δημητρόπουλος, Δημητροκάλης (Νάξος), Δημητραλάς (Νάξος), Δημητρούλιας, Δημόπουλος, Δημότσης, Δημούλης, Δημουλίτσας, Δημητρίου, Δημητριάδης, Δημητράκος, Δημητρακόπουλος.
Δημήτριος= Αρχαίο ελληνικό όνομα με πιο γνωστό τον περίφημο στρατηγό πολιορκητή, γιο του Αντιγόνου, όπου κατέλαβε δυο φορές την Αθήνα.
Άγιος Δημήτριος ο μεγαλομάρτυρας. Πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
ΤΑΚΟΣ:
Επώνυμο προερχόμενο (κατά την βιβλιογραφία του Αθ. Μπούτουρα σε βιβλίο του το 1912) από το βαπτιστικό όνομα Δημήτριος=Δημητράκης=Τάκης, προστιθέμενης της κατάληξης –ος = Τάκος
ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ:
Επώνυμο προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Ιωάννης=Γιάννης=Γιάνναρος=Γιανναράς, Γιαννούλης, Νούλης, Γιαννακάς, Γιαννούσης, Νούσης, Γιωβάννης, Νανούσης, Γιαννούρης.
Ιωάννης ο Πρόδρομος ο βαπτιστής: γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσία, τον οποίο και εβάπτισε στον Ιορδάνη ποταμό. Αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη τον Αντύπα. Γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου.
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύνθετο επώνυμο. Προέρχεται από το βαπτιστικό όνομα Διαμαντης=Διαμαντι=πολύτιμη πέτρα με την τοποθέτηση της υποκοριστικής κατάληξης – πουλος που προσδιοριζει και την Πελοποννησο. Ανήκει στα προερχόμενα ονόματα από την περιβάλλουσα φύση, πολύτιμοι λίθοι, μέταλλα όπως μάλαμα=Μάλαμας, σμαράγδι=Σμαραγδής, Χρυσός, κλπ.Διαμαντής, Διαμαντένιος, Μαντός, Μάντσιος.
ΜΑΤΖΑΚΟΣ:
Επώνυμο προερχόμενο από το βυζαντινό Μάζαρης=Μαζαράκης=Ματζαράκης=Ματζάκος. Η κατάληξη –ακος προσδιορίζει την περιοχή της Λακωνίας – Μάνη.
ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ:
Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι. Κατατάσσεται στα κακώνυμα ασυνήθιστα.
ΣΤΕΡΙΑΡΗΣ: Επώνυμο που κατατάσσεται στα εθνικά οικογενειακά, προερχόμενο από την στεριά. Στεριανός, Στεριαννάκης, Στεριαρής.
β) Ίσως προέρχεται εκ του βαπτιστικού ονόματος Στέργιος (έχει γίνει ανάλυση από το blog) με την προσθήκη της κατάληξης –αρης.
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ:
Επώνυμο πατρωνυμικό προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Μιχαήλ με την προσθήκη της κατάληξης –ακης που προσδιορίζει την Κρήτη.
Παρόμοια: Μιχαηλίδης, Μιχαλιάς, Μιχάλης, Μιχαλέτος, Μιχαλάς, Μιχαλάκος, Μιχαλακόπουλος, Μιχαλακέας, Μιχαλακάκος.
Μιχαήλ στα εβραϊκά σημαίνει ο θεός είναι ασύγκριτος.
Κάτι... βρομάει με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος
-
*Τα μάρμαρα του σιντριβιανιού έχουν γίνει καφέ, τα νερά του αφρίζουν και
είναι πράσινα σαν μολυσμένο έλος, αλλά η αρμόδια υπηρεσία του υπ.
Πολιτισμού έχει...
Πριν από 1 ώρα
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα...Θα μπορούσα να μάθω από πού βγαίνει το επώνυμο Μπακέλας (καταγωγή από Άνδρο) και το επώνυμο Λεώβαρις (καταγωγή από Χίο);;; Το mail μου είναι: veraland155@gmail.com. Ευχαριστώ, Βέρα Λεώβαρι-Μπακέλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατι για το επιθετο Μεταξας θα μας βρεις? Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφή