Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Stephen Fry: "Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα"


Τα φιλελληνικά αισθήματα του Stephen Fry ήταν γνωστά, αλλά το κάτι σαν μανιφέστο που συνέθεσε χθες για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, στους Έλληνες.

Ο Fry ξεκινά το άρθρο του με τίτλο "Μια ταπεινή πρόταση" και προλογίζει την ιδέα του ως έναν φόρο τιμής στη ζωή του επίσης γνωστού φιλέλληνα Christopher Hitchens που πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και ως μια κίνηση βοηθείας προς τους "καλούς μας φίλους (Έλληνες) που βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση".
Αφού τελειώνει την εκτενή του αναφορά στην ιστορία του Παρθενώνα, τονίζει ότι τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν επί Τουρκοκρατίας από τον Λόρδο Έλγιν, ενώ παραθέτει και το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα για "τον περήφανο λαό των Ελλήνων". Στη συνέχεια, ο Βρετανός ηθοποιός καταρρίπτει και τα 3 βασικά επιχειρήματα σχετικά με το γιατί τα μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στην Αγγλία.
Σε ένα από αυτά, τονίζει χαρακτηριστικά ότι το μάρμαρο του όρους Πεντελικό από το οποίο είναι φτιαγμένο ο Παρθενώνας είναι για την Ελλάδα ό,τι και το μάρμαρο Carrara για τον Μιχαήλ Άγγελο. Ανήκει στην πατρίδα του και την ΕΚΦΡΑΖΕΙ. Μάλιστα, ο Fry κάνει έναν παραλληλισμό με τη ρετσίνα, τονίζοντας ότι σε ένα μικρό χωριό της Αγγλίας, η ρετσίνα έχει απαίσια γεύση, ενώ σε μια παραλία της Πάτμου εκπληκτική.
Στο άρθρο του, ο Fry αναφέρεται και στην Μελίνα Μερκούρη ως την Ελληνίδα που έδωσε ζωή και στήριξε την καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων στη χώρα, εξάροντας την αξιοπρέπεια και τον ζήλο του αγώνα της. Ο Fry υπερθεματίζει και τις αναφορές του Hitchens στο βιβλίο του "The Parthenon Marbles, the Case of Reunification" σχετικά με το πόσο ανέκαθεν ήθελε η Ελλάδα τα μάρμαρα πίσω, ενώ συμπληρώνει πως ο Hitchens ήταν ένας από αυτούς κουβάλησαν το φέρετρο στην κηδεία της Μελίνας!
Ο Βρετανός νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους Έλληνες και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια και στο καινούργιο μουσείο της Ακρόπολης.
Με αφορμή την καμπάνια του Cameron για ανόρθωση του εθνικού αισθήματος των Βρετανών, ο Fry αναφέρει πως κανένας συμπατριώτης του δεν μπορεί να νιώθει ουσιαστικά περήφανος αν δεν επιστραφούν τα μάρμαρα, ενώ χαρακτηρίζει "δικτατορική" την πολιτική της χώρας του σχετικά με τα μάρμαρα.
"Πώς γίνεται να είμαστε περήφανοι ως Βρετανοί αν δεν κάτσουμε με τους Έλληνες πολιτικούς και να κανονίσουμε την επιστροφή του θησαυρού τους;", αναρωτιέται ο ηθοποιός.
Με τέτοιο πάθος, ο Βρετανός ηθοποιός είναι ικανός να ξυπνήσει όχι μόνο τους Άγγλους, αλλά και αρκετούς Έλληνες αρμοδίους.
Thank you, Mr. Fry.

Πηγή: News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails