Δραματική μείωση των λαθρομεταναστών στον Έβρο..-
Στα τέλη του μηνός παραδίδεται ο περιβόητος φράχτης του Έβρου μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων.-- Την ίδια στιγμή ωστόσο η διέλευση των μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σχεδόν μηδενισθεί.-- Είναι χαρακτηριστικό ότι… τον μήνα Νοέμβριο έχουν εισέλθει συνολικά οκτώ άτομα και τον Οκτώβριο 26, όταν το ίδιο διάστημα πέρσι εισέρχονταν κατά μέσο όρο από τον Έβρο περίπου 3.000-4.000 μετανάστες.
Η εντυπωσιακή μείωση του αριθμού διέλευσης μεταναστών αποδίδεται κυρίως στην ανάπτυξη μιας δύναμης 1.800 αστυνομικών κατά μήκος των συνόρων. Όμως το μεγάλο ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των Τούρκων διακινητών που πιθανόν θα αναζητήσουν άλλο τρόπο μεταφοράς των μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.
Στην τελευταία φάση βρίσκεται λοιπόν η κατασκευή του φράκτη του Έβρου, κόστους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ, που είχε παρουσιασθεί ως «η μοναδική λύση για τον περιορισμό της μετανάστευσης χωρίς άδεια». Όμως η ολοκλήρωση του φαίνεται να συμπίπτει με το «σφράγισμα» του Έβρου, κάτι που οδηγεί πολλά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να μιλούν «για άχρηστο έργο».
Στις 5 Αυγούστου αποφασίσθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με μεγάλο αριθμό αστυνομικών που ολοκλήρωναν κυρίως τις σπουδές τους στις σχολές της Αστυνομίας. Ακόμη υπήρξε επιτήρηση των συνόρων με την χρήση θερμικών καμερών αλλά και με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Ενώ λοιπόν μέχρι τις 5 Αυγούστου είχαν διέλθει τον Έβρο, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, περίπου 1.300 άτομα, τον υπόλοιπο μήνα πέρασαν τα σύνορα περίπου 500 λαθρομετανάστες. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών ήταν 70. Αυτή την περίοδο τα άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν στην χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ελάχιστα.
«Το ευχάριστο είναι», επισημαίνουν στελέχη της ΕΛΑΣ, «ότι δεν φαίνεται να διοχετεύονται πλέον μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Κι εκεί ο αριθμός των εντοπισθέντων μεταναστών είναι εξαιρετικά μικρός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε για στεγανοποίηση των συνόρων. Είναι προφανές ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι διακίνησης αλλοδαπών, κι αυτός είναι ο μεγάλος μας φόβος».
ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» του έμπειρου συντάκτη σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, Βασίλη Λαμπρόπουλου.
Μία επαναστατική αλλαγή σε ένα φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετεξελιχθεί σε σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, φαίνεται, με βάση τα πρώτα στοιχεία, ότι λαμβάνει χώρα στον Έβρο.
Με την αποστολή επί της ελληνοτουρκικής μεθορίου των 1.881 συνοριοφυλάκων, που αποφάσισε στις αρχές του μήνα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αριθμός των εισόδων των λαθρομεταναστών παρουσιάζει μείωση 90-95%! Μάλιστα ο ημερήσιος αριθμός πολλές φορές περιορίζεται σε μονοψήφιους αριθμούς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα προέρχονται (κατά δήλωση τους) από τη Συρία. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί μία πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που η κατάσταση στη Συρία εκτροχιαστεί ακόμη περισσότερο.
Φυσικά για άλλη μία φορά, έχουμε την «επανάσταση του αυτονόητου». Η ενίσχυση της επιτήρησης και φύλαξης της μεθορίου από τους συνοριοφύλακες, δηλαδή δημόσιους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί για αυτό τον σκοπό, κάθε άλλο παρά δεδομένη ήταν στη χώρα μας. Μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι συνοριοφύλακες κάλυπταν κενά και ελλείψεις σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, σημαντικός δε αριθμός τους υπηρετούσε σε πόλεις του εσωτερικού του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και για να μην μείνει στη μέση η προσπάθεια που άρχισε και που φαίνεται να αποδίδει καρπούς, η πολιτεία οφείλει να αρχίσει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία υποδομών, εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων για τη μόνιμη ισχυρή παρουσία των συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Πολλοί από αυτούς έχουν οικογένειες με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και κατά συνέπεια η προσωρινή ή μόνιμη απόσπαση στη μεθόριο δεν αποτελεί λύση. Εφόσον οι συνοριοφύλακες πρέπει να υπηρετούν μόνιμα στα σύνορα θα πρέπει να δοθούν όλες εκείνες οι διευκολύνσεις και δυνατότητες για την ομαλή μετεγκατάσταση και των οικογενειών τους.
Ο επερχόμενος χειμώνας (που εξ ορισμού σημειώνεται μείωση στην παράνομη λαθρομετανάστευση αφού η διάβαση του Έβρου γίνεται δύσκολη), θα πρέπει να βρει την επιτήρηση και φύλαξη των συνόρων να συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Διακοπή της προσπάθειας και επανάληψη της, του χρόνου το καλοκαίρι (κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική), όχι μόνο θα ακυρώσει τα όποια θετικά επιτεύχθηκαν αλλά θα διατηρήσει την πεποίθηση ότι η χώρα παραμένει κατά βάση «ξέφραγο αμπέλι».
Στη σημαντική ανατροφή της τάσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η σύλληψη των παράνομων μεταναστών και η φιλοξενία τους σε ειδικά κέντρα. Το μήνυμα πλέον είναι σαφές: όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα συλλαμβάνεται και κρατείται. Η επιμονή σε αυτή την πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να δυσχεραίνεται το «πέρασμα» των λαθρομεταναστών, αλλά και το δίκτυα των δουλεμπόρων να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν πλέον τους παράνομους μετανάστες παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και προς την Κεντρική Ευρώπη. Ποιός εξάλλου θα είναι διατεθειμένος να πληρώνει τους δουλεμπόρους για να συλληφθεί και να κρατηθεί;
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αρχίσει και η συλλογή βιομετρικών στοιχείων των μεταναστών ώστε να επιτευχθεί κάποιου είδους ταυτοποίηση τους.
Η λαθρομετανάστευση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σήμερα. Η ανθρωπιστική διάσταση του δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά το ίδιο και η συστηματική και αυστηρή αντιμετώπιση του. Η ισορροπία μεταξύ τους είναι δύσκολη αλλά εναλλακτικές επιλογές στην πράξη δεν υφίστανται.
http://www.defence-point.gr/news/?p=56488
Oι εργαζόμενοι του «Γ. Γεννηματάς» εξέπεμψαν σήμα κινδύνου: «Το νοσοκομείο
βρίσκεται υπό λειτουργική κατάρρευση» (βίντεο)
-
*Ασθενείς παρέμεναν μέχρι και σήμερα το πρωί στα Επείγοντα, τρεις ημέρες
μετά την λήξη της εφημερίας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Στο ίδιο
νοσοκομείο ...
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου